ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αφημένα στην τύχη τους τα ετοιμόρροπα της Παλιάς Πόλης

0

Δεν υπάρχει η απαραίτητη μέριμνα από το Δήμο

Γράφει η Μαρία Ιερωνυμάκη

Επικίνδυνα για τους περαστικούς είναι πολλά κτίρια της Παλιάς Πόλης που ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμα να καταρρεύσουν και να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό σε οποιονδήποτε έχει την ατυχία να διασχίζει το δρόμο. Κομμάτια ξύλων, πέτρινων τοίχων και επιχρίσματα κοσμούν τα στενά του ιστορικού κέντρου, καθώς οι ιδιοκτήτες των ετοιμόρροπων κτιρίων τα έχουν αφήσει στη μοίρα τους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, μάλιστα, που οι περίοικοι έχουν εκφράσει την ανησυχία και τα παράπονά τους για την υπάρχουσα κατάσταση, καθώς βλέπουν τα κτίσματα να διαβρώνονται μέσα στο πέρασμα του χρόνου χωρίς καμία βοήθεια. Η αρμόδια υπηρεσία, από την πλευρά της, δε διαθέτει τα απαραίτητα μέσα προκειμένου να ενεργήσει καταλλήλως, έτσι ώστε να επισκευάσει τα ετοιμόρροπα κτίρια και μνημεία της πόλης.

DSCN3323Το θέμα με τα ετοιμόρροπα κτίρια που υπάρχουν, κυρίως, στην «καρδιά» του Ρεθύμνου και εγκυμονούν κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών είναι γνωστό σε όλους, καθώς η Παλιά Πόλη αποτελεί την περιοχή με τα περισσότερα ετοιμόρροπα οικήματα, αν και κτίρια σε άθλια κατάσταση υπάρχουν και σε άλλα σημεία της πόλης. Οι φθορές που αφήνει πίσω του ο χρόνος σε συνδυασμό με την απουσία συντήρησης των χώρων οδηγούν τα κτίσματα σε αργό θάνατο και μέρα με τη μέρα καταστρέφονται. Εκτός, όμως, από το ζήτημα της δημόσιας ασφάλειας, που αποτελεί ένα πολύ σοβαρό θέμα για τους περαστικούς, τα εγκαταλελειμμένα κτίρια εγκυμονούν και σοβαρούς υγειονομικούς κινδύνους, καθώς πάρα πολλά από αυτά είναι γεμάτα από σκουπίδια και μπάζα.

Για το ζήτημα αυτό ήρθαμε σε επικοινωνία με τη Διευθύντρια της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας κ. Γεωργία Κελέκη, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αρμοδιότητα της υπηρεσίας η καταγραφή των ετοιμόρροπων κτιρίων της πόλης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ως υπηρεσία δε σαρώνουμε την πόλη για να δούμε ποια είναι τα ετοιμόρροπα κτίρια και να βγάλουμε πρωτόκολλο ετοιμορροπίας. Πρώτα πρέπει να μας γίνει μια υπόδειξη ότι υπάρχει συγκεκριμένο κτίριο που είναι ετοιμόρροπο και κινδυνεύει κάποιος από αυτό. Σε αυτήν την περίπτωση, ως υπηρεσία θα πάμε να δούμε το εν λόγω κτίριο και θα ακολουθήσουμε τη συγκεκριμένη διαδικασία για το ετοιμόρροπο».

Όσον αφορά στις ενέργειες της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας, η κ. Κελέκη σημείωσε πως «σε πρώτη φάση ειδοποιούμε τον ιδιοκτήτη του ακινήτου» και συμπλήρωσε «αν έχουμε κάτι απλό, όπως ότι πρόκειται να πέσουν κάποια κεραμίδια ή ένα παράθυρο, λέμε στον ιδιοκτήτη να κάνει άρση της ετοιμορροπίας. Αν είναι κάτι πιο δύσκολο, τότε του δίνουμε κατευθύνσεις και προθεσμία για τις ενέργειές του. Είναι υποχρεωμένος, σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες και την αρχαιολογία, να υλοποιήσει αυτά που θα του υποδείξουν και συνήθως αυτό γίνεται. Οι περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης δεν κάνει την απαραίτητη αποκατάσταση είναι ελάχιστες και στη συνέχεια, μέσω σχετικού εγγράφου, ενημερώνεται ο Εισαγγελέας. Επιπλέον, σε αυτή την περίπτωση, προβλέπεται από το νόμο ότι πρέπει ο δήμος να ενεργήσει με δικές του δαπάνες. Μέχρι σήμερα, όμως, αυτό δεν το έχουμε κάνει γιατί δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να κάνουμε τις παρεμβάσεις, οι οποίες στο μεγαλύτερο αριθμό των κτισμάτων είναι σοβαρές και μεγάλες. Δε μιλάμε για ενέργειες με κόστος 100 ή 200 ευρώ, μπορεί να πρόκειται για πολλές χιλιάδες ευρώ και δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα».

Ταυτόχρονα, το ζήτημα της επικινδυνότητας των ετοιμόρροπων κτιρίων είναι πολύ σοβαρό, μιας και αν κάποιο από αυτά ή τμήματα αυτών πέσουν, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν σωματική βλάβη στον περαστικό που διασχίζει το δρόμο. Η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας του δήμου Ρεθύμνης σχετικά με την περίπτωση αυτή τόνισε πως «ο πρώτος που έχει την ευθύνη αν συμβεί κάτι τέτοιο είναι ο ιδιοκτήτης και στη συνέχεια η υπηρεσία. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα, αλλά δεν μπορούμε να ανταποκρινόμαστε σε όλα για διάφορους λόγους, είτε γιατί η υπηρεσία δεν μπορεί με το προσωπικό που διαθέτει είτε επειδή δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα».

Σχετικά με το Σαπωνοποιείο Σκορδίλη, που έχει αναδειχθεί μέσα από ρεπορτάζ του «Ρ», η κ. Κελέκη υπογράμμισε πως «το συγκεκριμένο κτίριο θέλει ειδική μεταχείριση, επειδή είναι διατηρητέο, και εξετάζεται η περίπτωση αγοράς του ακινήτου από τον δήμο».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ