ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Δάνεια - κλοπή και χρέη από 1822 έως 2014 του Γ. Σταράκη

0

Το 1822 η ΕΛΛΑΔΑ είναι επαναστατημένη και ρημαγμένη από τις πολεμικές συγκρούσεις. Τα έσοδα των φόρων των περιοχών που απελευθερώθηκαν δεν επαρκούσαν για να αντιμετωπισθούν τα έξοδα του αγώνα. Έτσι, τέλη του 1822 Έλληνες διαπραγματευτές υπογράφουν δύο δανειακές συμβάσεις, μια στη Ζυρίχη που αφορούσε ποσό 40.000 φλορίνια και η δεύτερη στη Μασσαλία 62.000 φλορίνια. Σύνολο 102.000, μεγάλο ποσό για το 1822. Αναλαμβάνουν «φιλέλληνες» γερμανο-ελβετοί να συγκροτήσουν και να εξοπλίσουν ένα σώμα Γερμανών στρατιωτών για να έλθει να πολεμήσει, αλλά: ούτε ένας έλαβε ενεργό μέρος, ενώ όπλα δεν αξιοποιήθηκαν λόγω κακής τους κατάστασης (άχρηστα), αλλά ένα άλλο μέρος όπλων δεν παραλήφθηκαν ποτέ. Απλά μας ΕΚΛΕΨΑΝ τα 102.000 φλορίνια.

ΤΟ 1824 ΚΑΙ ΟΙ 800.000 ΛΙΡΕΣ

Ο Γεώργιος Κουντουριώτης πιστεύει ότι αν πάρει δάνειο το 1824 από το Λονδίνο, θα ισοδυναμούσε με De Facto αναγνώριση της ανεξαρτησίας. Πάει επιτροπή στο Λονδίνο από τους Ι. Ορλάνδο, Ι. Ζαϊμη και Α. Λουριώτη και επιτυγχάνουν σύναψη δανείου από το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ με αιτία την ενίσχυση του στόλου. Υπογράφουν 800.000 Λίρες Αγγλίας. Εγγύηση; «Επί της γης και των σπαρτών κτημάτων του Έθνους». Τελικά μας κατακλέβουν πάλι. Μόλις 308.000 λίρες σε μετρητά μας δίνουν και πολεμοφόδια αξίας 11.300 λιρών. Δυστυχώς και τα χρήματα αυτά ξοδεύτηκαν σε εμφύλιους πολέμους και συγκρούσεις.

 

1825 ΚΑΙ 2.000.000 ΛΙΡΕΣ

Το 1825, πάνε στο Λονδίνο Λουριώτης και Ορλάνδος (οι ίδιοι του 1824). Τον Ζαϊμη τον ανακάλεσαν γιατί οι συγγενείς του πρωτοστατούσαν στην αντιπολίτευση. Υπογράφουν 2.000.000 λίρες δάνειο με τους ίδιους όρους του 1824 αλλά τους ΑΦΑΙΡΟΥΝ 900.000 ΛΙΡΕΣ!!! για το προηγούμενο δάνειο (το περυσινό) συν τόκους, μεσιτικά κ.λ.π. Μας κλέβουν πάλι δηλαδή. Δίνουν διάφοροι φιλέλληνες εισφορές (50.800) λίρες και η ΕΛΛΑΔΑ έχει 1.150.800 λίρες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου δαπανούνται 496.220 λίρες για ναυπήγηση πλοίων πολεμικών και άλλαι στρατιωτικαί προετοιμασίαι. 392.600 λίρες για έξοδα των πληρεξουσίων και για άλλα μικρά έξοδα 28.800 λίρες. Έτσι από το δύο εκατομμύρια που έγιναν ένα εκατο χιλιάδες στην ΠΑΤΡΙΔΑ έρχονται 232.558 λίρες. Όμως εγγύηση δόθησαν τα ΕΣΟΔΑ του κράτους και τα Εθνικά κτήματα

1

Ληστρικές παρακρατήσεις, σπατάλες και καταχρήσεις, «εξοπλιστικό πρόγραμμα», εμφύλιοι πόλεμοι κ.λ.π. ήταν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους τα δάνεια κατασπαταλήθηκαν.

 

ΤΟ 1827 Η ΠΡΩΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Οι δημοσιονομικές αντοχές εξαντλήθηκαν και το 1827 το Δημόσιο Ταμείο είναι άδειο, λόγω αδυναμίας καταβολής των τοκοχρεολυσίων. Η ΕΛΛΑΣ πτωχεύει για πρώτη φορά και η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ της Τροιζηνίας ανέθεσε στον Ιωάννη Καποδίστρια να συνάψη νέον δάνειον. Το 1829 η Δ’ ΕΘΝΙΚΗ Συνέλευση του Άργους ανέθεσε σε επιτροπή την εξέταση της κατάστασης των δανείων. Ο Καποδίστριας αποτυγχάνει να δανειστεί, λόγω και της στάσης της μεγάλης Βρετανίας.

 

Η ΒΑΥΑΡΟΚΡΑΤΙΑ

Η ΕΛΛΑΔΑ είναι ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ τόσο πολιτικά, λόγω της εγγύησης της ανεξαρτησίας της από προστάτιδες Δυνάμεις, όσο και οικονομικά εξ αιτίας της υποχρέωσης καταβολής των ωφειλομένων από δάνεια του αγώνα. Το 1830 μια διεθνής συνθήκη αναγνώρισε επίσημα υπόσταση και σύνορα στην ΕΛΛΑΔΑ. Το 1832 μια δεύτερη ανακήρυξε το νεοσύστατο κράτος «βασίλειον» και αναγόρευσε μονάρχη του τον δευτερότοκο γιο του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α΄ τον ανήλικο –τότε- ΟΘΩΝΑ. Ο Βαυαρός πρίγκηπας φθάνει στο Ναύπλιο τον Γενάρη του 1833, αλλά εξουσία μέχρι το 1835 ασκεί «αντ’ αυτού» ένα 5/μελες διοικητικό όργανο που έμεινε γνωστό ως Αντιβασιλεία και την Εποπτεία είχαν οι Γερμανοί. Ο λαός με ενθουσιασμό υποδέχτηκε τους «ΕΠΙΤΡΟΠΟΥΣ», Ότο Φριντριχ, Λούντβιχ Φον Βετελσμπαχ και τους αντιβασιλείς Άρμανσμπεργκ και Μάουρερ.

 

ΤΟ 1833 ΔΑΝΕΙΟ 60.000.000 ΓΑΛΛΙΚΑ ΦΡΑΓΚΑ

Η ανάληψη της βασιλείας από τον Όθωνα συνοδεύτηκε από νέο δάνειο ύψους 60.000.000 γαλλικών φράγκων. Όμως κρατήθηκαν 33.000.000 από αυτά για αποπληρωμή δανείων και 12.500.000 δόθηκαν αποζημίωση στους Τούρκους. Το δάνειο δόθηκε από τον Τραπεζιτικό Οίκο Ρότσιλντ και βρισκόταν υπό την επιτήρηση των τριών προστάτιδων δυνάμεων: Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας. Στην σύμβαση του δανείου προβλεπόταν ότι από τα έσοδα της χώρας πρώτα θα πληρωνόταν η δόση του δανείου. Οι Γερμανοί Αντιβασιλείς, Άρμανσμπεργκ και Μάουερ σπαταλούσαν τους περιορισμένους πόρους του Βασιλείου και απαγόρευσαν με διάταγμα την πληρωμή «των προ της αφίξεως του χρέους». Έτσι αφού από τα 60 Εκατομμύρια κράτησαν 33 για αποπληρωμή, 12.500.000 για τους Τούρκους κ.λ.π. απέμειναν στη Γερμανοκρατούμενη ΕΛΛΑΔΑ γύρω στα 14 εκατομμύρια γαλλικά φράγκα. Το 1843 μας οδηγούν οι πιστωτές για δεύτερη φορά σε χρεοκοπία.

ΚΕΡΔΙΖΑΝ ΟΛΟΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Στο σημείο αυτό η ταπεινή μου άποψη είναι ότι πρέπει να γίνει μια μικρή ιστορική αναδρομή η οποία σήμερα είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Όπως θα διαπιστώσατε μας δάνειζαν με ληστρικούς όρους πριν ακόμα γίνουμε κράτος (1822, 1824, 1825). Τότε οι δανειστές ζητούσαν εγγυήσεις. Δεν ζήτησαν Εκποίηση ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ (όπως σήμερα) διότι κανείς δεν θα αγόραζε από μια σε Επανάσταση Τουρκοκρατούμενη χώρα. Οι «προστάτες μας» είχαν «Στανικά Ευφυές» σχέδιο. Ζήτησαν και τους παραχωρήθηκε εγγύηση «επί της Γης και των ΦΘΑΡΤΩΝ ΚΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ. Ατυχώς από τα πρώτα αυτά δάνεια καταγράφεται η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΙΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΩΦΕΛΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ. Ας θυμηθούμε τι έγινε το 1825 με τη ναυπήγηση πλοίων. Από τα ΕΞΙ πλοία που επρόκειτο να ναυπηγηθούν στην Αγγλία, το «Καρτερία» έφθασε στην πατρίδα σε κακή κατάσταση. Το «Ακαταμάχητος» κάηκε στον Τάμεση και το «Επιχείρησις» όταν ανοίχτηκε στη θάλασσα κινδύνευσε να βουλιάξει γιατί έσκασαν…τα καζάνια. Από τα τρία μικρότερα έφθασε μόνο το «Ερμής» με χαλασμένη μηχανή. Τυχαίο; Έχει όμως συνέχεια η ΛΕΗΛΑΣΙΑ από τα δανεικά. Στείλαμε στην Αμερική 156.000 λίρες το 1825 για την κατασκευή δύο ατμοκίνητων φρεγάδων. Όπως έγραψαν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Τραπεζίται και ναυπηγοί συνωμότησαν με τον Μεχμέτ Αλή της Αιγύπτου να καθυστερήσουν την ναυπήγηση. Φώναζε η ΕΛΛΑΔΑ, έκανε προσφυγή στο Κογκρέσο και μας παρέδωσαν μια κορβέτα, την «ΕΛΛΑΔΑ» την οποία όμως……. πυρπόλησε ο Μιαούλης όταν ξέσπασε το κίνημα κατά του Καποδίστρια.

 

1879 – 1893 9 ΔΑΝΕΙΑ

Ως συνέπεια της πτώχευσης του 1843 η ΕΛΛΑΔΑ ήταν αποκλεισμένη από τις διεθνείς χρηματαγορές. Για την κάλυψη των δανειακών της αναγκών η χώρα στράφηκε στον εσωτερικό δανεισμό, στον δανεισμό από πλούσιους ομογενείς και στην στήριξη του φιλέλληνα τραπεζίτη Εϋνάρδο. Επίσης οι κυβερνήσεις είχαν αποκλειστικό δανειστή του κράτους την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ. Γιά εξασφάλιση των δανείων της ΕΘΝΙΚΗΣ, το 1863 δόθηκαν για ενέχυρο τα έσοδα του πολύτιμου τότε ορυκτού, της σμύριδας. Το 1857 επιβλήθηκε για πρώτη φορά Διεθνής Οικονομικός έλεγχος στην ΕΛΛΑΔΑ. Οι ελεγκτές έμειναν για δύο χρόνια και αποφάνθηκαν ότι η χώρα μπορεί να καταβάλλει 900.000 φράγκα τον χρόνο για τις δανειακές της υποχρεώσεις. Φθάνουμε στο 1879 και μέχρι το 1893 η ΕΛΛΑΔΑ       πήρε 9 Δάνεια. Τα 8 επί Χαριλάου Τρικούπη. Είχαν ύψος 643.000.000 χρυσών φράγκων αλλά εισπράχθησαν μόνο 463 εκατομμύρια. Οι δανειστές εισέπραξαν 455 εκατομμύρια για τοκοχρεολύσια. Η ΕΛΛΑΔΑ πήρε δάνεια με τους ίδιους ληστρικούς όρους δανεισμού της προηγούμενης περιόδου. Μάλιστα ενεχυρίασε τα έσοδα από τον φόρο κατανάλωσης καπνού, τα έσοδα από τις ετήσιες δόσεις των Εθνικών γαιών και φυτειών και όσα από τα ήδη ενεχυριασμένα έσοδα των Τελωνείων Αθηνών, Πειραιώς, Πατρών και Ζακύνθου περισσεύουν από την εξυπηρέτηση άλλων δανείων. Όμως τα δάνεια επί Τρικούπη αξιοποιήθηκαν και δεν σπαταλήθηκαν. Ολοκληρώθηκε η διώρυγα της Κορίνθου, κατασκευάστηκαν 907 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών και 1.446 αμαξιτού δρόμου. Το Ναυτικό ενισχύθηκε με τα σύγχρονα σκάφη «ΎΔΡΑ», «ΣΠΕΤΣΕΣ» και «ΨΑΡΑ». Μέχρι το 1893 κυβέρνησε και ο Θεόδωρος Δεληγιάννης, ο οποίος δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην εκπλήρωση των δανείων. Επανέρχεται ο Τρικούπης. Η άρνηση του βασιλιά ο οποίος ήταν σπάταλος (Γεώργιος) και είχε επενδύσει σε Ελληνικά χρεόγραφα, να εγκρίνει νέο δάνειο από την Αγγλία 3.500.000 λιρών για να στηρίξει τα ομόλογα και να αποφευχθεί η χρεοκοπία τον οδηγεί σε παραίτηση τον Μάιο του 1892. Τον διαδέχεται η κυβέρνηση Ράλλη και Σωτηρόπουλου, η οποία έπειτα από λίγους μήνες θα παραιτηθεί. Οι στρατιωτικές δαπάνες και τα έξοδα πληρωμής του δημοσίου χρέους «έπνιγαν» την πατρίδα. Επίσης οι τοκογλυφικοί όροι δανεισμού, η μη ανταποδοτική αξιοποίηση των δανείων κατέστησαν την χρεοκοπία αναπόφευκτη. Έτσι θα κληθεί και πάλι ο Τρικούπης να «διαχειριστεί» τη χρεοκοπία.

2Το Δεκέμβρη του 1893 θα δηλώσει στη Βουλη, «Το κράτος αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τα εξωτερικά δάνεια και όλα τα τοκομερίδια θα πληρωθούν κατά 30%. Στη συνεδρίαση εκείνη αποδίδεται και η ιστορική φράση «Κύριοι ΔΥΣΤΥΧΩΣ… ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ».

 

1897 ΑΛΛΑ 170 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΦΡΑΓΚΑ

Μετά την πτώχευση είχαμε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ενώ είχαν πτωχεύσει χώρες της Λατινικής Αμερικής, η Οθωμανική Αυτοκρατορία και άλλες χώρες της περιφέρειας. Επιβλήθηκαν φορολογίες και περικοπές Κρατικών Δαπανών ενώ αναπτύχθηκαν κερδοσκοπικά παιχνίδια. Η ΕΛΛΑΔΑ πλήρωνε τεράστια ποσά για το δημόσιο χρέος της, παρά το γεγονός ότι πλήρωνε μόνο το 30% των τόκων. Τα μεγαλύτερα θύματα ήταν οι ΑΠΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ που

υπέστησαν τη φορολογική λαίλαπα η οποία συνόδεψε την υπερχρέωση της χώρας. Με την υπερφορολόγηση και την γενικότερη χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού συνδέεται και το κύμα μετανάστευσης που διογκώθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου αιώνα. Η υπερχρέωση διευκόλυνε την παρεμβατική πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων και δυσχέραινε την άσκηση Εθνικών Στρατηγικών. Το 1897 ξεσπά Ελληνοτουρκικός πόλεμος. Η ΕΛΛΑΔΑ υπέστη συντριπτική ήττα. Τρέχουν στις Μεγάλες Δυνάμεις προκειμένου να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Έτσι οι παλιές υποχρεώσεις της, όσο και οι αποζημιώσεις στην Τουρκία για την ταπεινωτική ήττα καλύφθηκαν μέσω δανεισμού. 170 εκατομμύρια φράγκα εγκρίθηκαν.

3Όλα ξοδεύτηκαν σε αποζημιώσεις και τοκοχρεολύσια. Οι Δανειστές για να εξασφαλίσουν ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω επέβαλαν καθεστώς ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ (Δ.Ο.Ε.) Δηλαδή κάτι σαν το… Δ.Ν.Τ. Βέβαια οι κάτοχοι ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου εισέπρατταν απευθείας προσόδους από τα κρατικά μονοπώλια (αλατιού, τσιγαρόχαρτα, σπίρτα κ.λ.π.). Ο Δ.Ο.Ε. υιοθέτησε επίσης μέτρα αυστηρότατης λιτότητας, καθώς και αποπληθωριστικές πολιτικές που είχαν ως συνέπεια να βυθιστεί η οικονομία στη ύφεση, να ξεσπάσουν κοινωνικές ταραχές και να ξεκινήσει η πρώτη μαζική μετανάστευση ΕΛΛΗΝΩΝ στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ. Ο ΔΟΕ ήλεγχε τα μονοπώλια Αλατιού, Πετρελαίου, Σπίρτων, Παιγνιόχαρτα, Τσιγαρόχαρτα και Σμυρίδα.

 

Η ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΟΥ 1932

Στις 7 Φεβρουαρίου 1899 έχουμε τις πρώτες εκλογές μετά τον θάνατο του Τρικούπη. Νικητής ο Γεώργιος Θεοτόκης. 17 Νοέμβρη 1902. Ο Δηλιγιάννης έλαβε 102 έδρες και ο Θεοτόκης επίσης 102. Ο Αλέξανδρος Ζαϊμης με 19 έδρες γίνεται «ρυθμιστής». Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΕΛΛΑΔΑ είχε εκχωρήσει τον απόλυτο έλεγχο της οικονομίας στη ΔΟΕ.

 

ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ

1912 – 1913 έχουμε ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ. Ο Α’:΄Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο εναντίον της Τουρκίας. Ο Β’: Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο εναντίον Βουλγαρίας. Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ στις εκλογές της 8ης Αυγούστου 1910, οι πρώτες Ελληνικές εκλογές στις οποίες συμμετέχει και εκλέγεται πανηγυρικά. 28 Νοέμβρη 1910 Δημοψήφισμα νίκη του ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ με 307 έδρες σε σύνολο 362. 11 Μάρτη 1912 καταρρέουν τα παλιά προσωπικά κόμματα, το κόμμα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ κυριαρχεί ξανά στη Νέα Βουλή.

 

Ο Α΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

1914 – 1918 Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Βουλγαρία και Τουρκία εναντίον –ΑΤΑΝΤ- Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ, Ιταλία και άλλα έθνη. Νεκροί στρατιώτες 8 εκατομμύρια. Επίσης 8 εκατομμύρια αγνοούμενοι και άλλα 22 εκατομμύρια τραυματίες. Με τη Συνθήκη των Βερσαλιών η Γερμανία παραδέχτηκε ότι ήταν υπαίτια πολέμου. Το 1915 ο Βενιζέλος παραιτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου γιατί ο Γερμανόφιλος βασιλιάς, Κωνσταντίνος ήθελε η ΕΛΛΑΔΑ να μη στηρίξει την ΑΤΑΝΤ αλλά τους Γερμανούς. Νέες εκλογές 6 Δεκέμβρη 1915. Οι εκλογές του διχασμού στη δίνη του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων για τη θέση της ΕΛΛΑΔΑΣ στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν συμμετέχουν ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ούτε ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ. Νικητές οι εθνικόφρονες του Δημητρίου Γούναρη και Στεφάνου Σκουλούδη. Τελικά η ΕΛΛΑΔΑ συμμετέχει όμως με την ΑΤΑΝΤ (κόντρα στους Γερμανούς).

 

Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Στις 6 Μαίου 1919 η Συνδιάσκεψη των Παρισίων δίνει εντολή στον ΒΕΝΙΖΕΛΟ να στείλει στρατό στη Σμύρνη. Τα πρώτα τμήματα Ελληνικού στρατού αποβιβάστηκαν στη Σμύρνη το πρωί της 15ης Μαίου.

Ο γερμανόφιλος βασιλιάς, Κωνσταντίνος «βάζει τσίτες», αποστράτευση, έσπειρε Διχόνοια, μας πούλησαν οι «σύμμαχοι». Είχαμε επίσης ίσως τις σημαντικότερες στη νεοελληνική ιστορία εκλογές της 1ης ΝΟΕΜΒΡΗ 1920 όπου ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ δεν εξελέγη ούτε βουλευτής. Οι βασιλικοί διχάζουν το στρατό. Παρά τις υποσχέσεις τους συνεχίζουν την πορεία προς τη ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. Ο Κεμάλ Ατατούρκ ξημερώματα της 13ης Αυγούστου 1922 από το Αφιόν Καραχισάρ άρχιζε την Τουρκική επίθεση. 2.000.000 Έλληνες της Μικράς Ασίας ξεσπιτώνονται. Ο μεγαλύτερος διωγμός στην Παγκόσμια Ιστορία.

15-11-1920 ο Πλαστήρας εκτελεί τους έξι στο Γουδί. Ο Βενιζέλος επιστρέφει το 1928. Έχουμε την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση (ΚΡΑΧ) το 1929. Με αυτά και αυτά η ΕΛΛΑΔΑ δεν είχε τη δυνατότητα να εξοφλεί τα τοκοχρεολύσια στους δανειστές-τοκογλύφους.

 

1932 ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

Η σύγκρουση του Βενιζέλου με το βασιλιά Κωνσταντίνο είχε ως αποτέλεσμα να μποϊκοτάρει ο βασιλιάς την προσπάθεια του Πρωθυπουργού και να χαθούν πιστώσεις πολλών εκατομμυρίων. Ήθελε να πάρει εκδίκηση για την απομάκρυνσή του από το θρόνο το 1917 μετά το κίνημα της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ που πήγαμε με την ΑΤΑΝΤ και όχι με τους Γερμανούς. Η δραχμή τότε ήταν συνδεδεμένη με τη λίρα Αγγλίας. Τον Σεπτέμβρη του 1931 η Αγγλία λόγω συνεχών υποτιμήσεων και διαρροής μεγάλων ποσοτήτων χρυσού στις ΗΠΑ, αποφάσισε να αποδεσμεύσει τη λίρα από τον «κανόνα χρυσού». Ο Βενιζέλος δεν ακολουθεί. Κλίνει προσωρινά το Χρηματιστήριο και περιόρισε μόνο την αγορά και πώληση συναλλάγματος. Σε οκτώ μήνες το συνάλλαγμα της Τράπεζας Ελλάδος, ύψους 85 εκατομμυρίων δολαρίων εξαφανίστηκε. Πηγαίνει Γαλλία και Αγγλία για να πάρει δάνειο. ΟΧΙ του λένε γιατί έχετε γερμανόφιλο βασιλιά. Βλέπει αυτό που έρχεται, ΑΔΙΕΞΟΔΟ. Ζητά τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. Όχι λέει το Λαϊκό κόμμα του Π. Τσαλδάρη. Τον Απρίλη του 1932 παρέστη προσωπικά σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κοινωνίας των Εθνών. Ζητά δάνειο 50 εκατομμυρίων δολαρίων και τετραετή ή πενταετή αναστολή της εξυπηρέτησης των παλαιών δανείων. Δέχονται μόνο την αναστολή πληρωμής των τοκοχρεολυσίων για ένα χρόνο με τον όρο ότι το ισόποσο ποσό σε δραχμές θα παραμένει δεσμευμένο στην Τράπεζα της Ελλάδος. Έχουμε ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ. Είχαμε νέα μακρά περίοδο με τους δανειστές μας η οποία συνεχίστηκε και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

1939 – 1945 Β΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Το 1939 η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία αρχίζοντας τον Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ. Το 1940 εισβάλλει στη Νορβηγία και τη Δανία και στη συνέχεια επιτίθεται στη Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο. Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην ΕΛΛΑΔΑ. Στην Αγγλία φεύγει ο Νέβιλ Τσάμπερλεν και αναλαμβάνει ο Ουϊνστον Τσόρτσιλ. Το 1941 η Γερμανία καταλαμβάνει Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα. Εισβάλλει στη Σοβιετική Ένωση. Η Ιαπωνία επιτίθεται στο Περλ Χάρμπορ. Μπαίνει στον πόλεμο η Αμερική. Το 1944 γίνεται η απόβαση των συμμάχων στη Νορμανδία. Το 1945 στο Μιλάνο Ιταλοί αντιστασιακοί εκτελούν τον Μουσολίνι. Ο Αδόλφος Χίτλερ αυτοκτονεί και η Γερμανία παραδίδεται. Η πρώτη ατομική βόμβα πέφτει στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου, μετά στο Ναγκασάκι. Η Ιαπωνία παραδίδεται. Τα πανηγύρια για την απελευθέρωση κρατούν λίγο στην ΠΑΤΡΙΔΑ μας. Ξεσπά δυστυχώς ΕΜΦΥΛΙΟΣ. Η Ελλάδα τίθεται σε καθεστώς άτυπης Επιτροπείας από την Αμερική και κατά την διάρκεια του εμφυλίου. Ο εμφύλιος τελειώνει τον Αύγουστο του 1949.

 

ΤΟ 2010 ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ

Δυστυχώς ο ΓΑΠ με το μοντέλο διακυβέρνησής του και το οποίο ακολούθησαν Σαμαράς, Βενιζέλος (Ευάγγελος) ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΑΝ την ΕΛΛΑΔΑ. Έχασαν την ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ. Έγιναν «κατώτατοιι υπάλληλοι» μιας «πολιτικής συμμορίας. ή «ενός τσίρκου που λέγεται Τρόϊκα» και έφεραν τόσα βάρβαρα δεινά στο λαό. Η Τρόϊκα ξεκίνησε το 2010 με τον Δανό Πολ Τόμσεν (εκπρόσωπο του ΔΝΤ) Μαζί του και ο Ολλανδός Μπομ Τραα, ο Γερμανός Κλάους Μάζουχ. Ήταν και είναι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο Φλαμανδός (Βέλγος) Σερβάζ Ντε Ρουζ ήταν ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Μαζί τους εκπροσωπώντας την Ε.Ε. και ο Γερμανός Ματία Μορς. Τον Απρίλη του 2011 ο Γερμανός Γιουργκεν Κρέγκερ αντικαθιστά του Ντε Ρουζ. Τον Μάη του 2014 ο Ιρλανδός Ντεκλαν Ντεκοστέλο αντικαθιστά τον Ματία Μορς. Επίσης ο πολ Τόμσεν, το όνομα του οποίου μας θύμιζε κατοχή αναβαθμίζεται στο Δ.Ν.Τ. και έρχεται ο Ινδός Ρίσι Γκογιαλ. Ότι μα ότι δεν κατέστρεψαν, δεν ισοπέδωσαν, δεν λεηλάτησαν τόσο στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, όσο και στο Β΄ με τον Χίτλερ, αν δεν τους διώξουμε, θα το πετύχουν με τον οικονομικό πόλεμο που έχομε.

 

ΓΙΑ ΤΑ 130 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Δυστυχώς οι συγκυβερνώντες ένα πρόβλημα δανεισμού το μετέτρεψαν σε ΒΑΘΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΧΡΕΟΥΣ. Ξεπούλησαν και ξεπουλούν την ΠΑΤΡΙΔΑ ενώ ο ΛΑΟΣ βογγά. Μας έδωσαν με απίστευτους ληστρικούς όρους περίπου 130 Δις Ευρώ, μας έκαναν ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ αφού το πρόγραμμά τους απέτυχε. Το 2009 το χρέος ήταν 123 % του ΑΕΠ και το 2014 173%. Η ανεργία το 2009 9,2% και το 2014 πλησιάζει το 30%. Οι ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ το 2009 ήταν 80.000 ψυχές και το 2014 ξεπέρασαν τα 3.000.000!!! Μέσα σε περίπου εφτά χρόνια όπως αποκάλυπτε η Ελβετική Τράπεζα Julius Baez τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ νοικοκυριά έχασαν 170 Δις Ευρώ!!! Η ΕΛΛΑΔΑ είναι μια από τις χειρότερες οικονομικές ανισότητες στην Ευρώπη. Το 2011 οι Παπούλιας, Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης (ο…θρήσκος και…καθαρός) διώχνουν τον Γεώργιο Παπανδρέου από πρωθυπουργό και τοποθετούν τον εκλεκτό της Τρόϊκα, τον Τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμο. Ξανά «μας ξέκαναν». Το 2012 εκλογές. καταφέρνουν ξανά «Μνημόνια και δυνάμεις» να συγκυβερνήσουν. Κάθε μέρα όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι έχουν μετατραπεί σε «πολιτικούς – κυβερνητικούς – ραγιάδες». Δυστυχώς δεν βλέπουν ότι η ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ. Δυστυχώς δεν ενδιαφέρονται εάν η κοινωνία διαλύεται και εάν το επίπεδο ζωής οπισθοχώρησε κατά πολλές δεκαετίες. Ψηφίζουν και… ξεψηφίζουν. ΝΤΡΟΠΗ.

Η μία επιτυχία…. φέρνει την άλλη. Στη λίστα της ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ η ΠΑΤΡΙΔΑ είναι στην 59η θέση. Δηλαδή πολύ κάτω και από Καζακστάν, Μογγολία, Ουζμπεκιστάν και Βιετνάμ.

Από τη λίστα Λαγκάρντ την οποία είχαν παραλάβει το 2010 με 2062 καταθέτες εξωτερικού έχει ολοκληρωθεί από το ΣΔΟΕ έλεγχος για τον «τεράστιο αριθμό των 20». Απομένουν 2000 άτομα….. Από το 2010 αυτά.

 

ΤΑ «ΚΟΡΑΚΙΑ» ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ

Όλα μα όλα θα λύνονται στο «Μέγα Δουκάτο του Λουξεμβούργου με το Αγγλικό Αποικιοκρατικό Δίκαιο». Ποιος ήταν πρωθυπουργός; Ο σημερινός Πρόεδρος της Κομισιόν Γιούγκερ. Η Eurobank και σε λιγότερο βαθμό η ALPHA BANK πώλησαν δάνεια Ελληνικών νοικοκυριών στην Αυστριακή Εταιρία ZEUS RECOVERY FUND ύψους 700.000.000 Ευρώ πληρώνοντας μόλις το 4,5% της αξίας. Η συγκυβέρνηση του ΕΝΦΙΑ, του ΨΗΦΙΖΩ και «ΞΕΨΗΦΙΖΩ» αλλά και όλοι όσοι «λήστεψαν» την ΠΑΤΡΙΔΑ, ΤΡΕΜΟΥΝ γαντζωμένοι στην καταρρέουσα καρέκλα της εξουσίας, η οποία λήστεψε και έκλεψε εκατομμύρια φτωχούς ανθρώπους. Κοροϊδεύουν τον λαό ότι …… τα Μνημόνια τελειώνουν. Ψάχνουν να βρουν 180 βουλευτές να ψηφίσουν Πρόεδρο και να συνεχίσουν το «θεάρεστο έργο τους». Δεν λένε ότι κανένα χρέος δεν είναι ΒΙΩΣΙΜΟ με τα επιτόκια δανεισμού να είναι ανώτερα του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας. Με τα ελεγχόμενα Μ.Μ.Ε. κοροϊδεύουν το λαό ότι «πάει το μνημόνιο». Δεν λένε ότι αλλάζουν όνομα και θα έχουμε νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, μαζικές απολύσεις, περικοπές στις κοινωνικές παροχές, κλοπή του εφ άπαξ και φοροεπιδρομή προς το Δημόσιο και τα Ταμεία όπου τα χρέη πολλαπλασιάζονται. Είναι τόσο «Αδίστακτοι» ώστε έκοψαν κατά 60% τις αναδρομικές αποδοχές Δικαστών και Ενστόλων, αλλά και άλλων κατηγοριών ΑΡΝΟΥΜΕΝΟΙ να τηρήσουν το Νόμο.

 

ΘΑ ΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

Αυτή η λεηλασία η οποία γύρισε την πατρίδα μας δεκαετίες πίσω. Αυτή η βαρβαρότητα που έφεραν ο Τόμσεν και η παρέα του. Αυτές οι φοροεπιδρομές και οι ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ που έφερε το «εσφαλμένο» πρόγραμμα ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ, αλλά και η «δουλική» υπακοή των συγκυβερνώντων ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΩΝΤΑΙ. Έρχεται η ώρα όπου ΕΙΔΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, αλλά και Ελληνικά Ποινικά και Αστικά θα τους ΔΙΚΑΣΟΥΝ. Μόνο τότε θα έλθει ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΛΕΨΑΝ. Γι’ αυτό υπομονή!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ