ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

«Εικόνα σου είμαι, κοινωνία... και σου μοιάζω...» του Χαράλαμπου Ν. Κοκονά

0

Του Χαράλαμπου Ν. Κοκονά

kokonasb@gmail.com

Δε με εκπλήσει η νέα σοδειά φοροφυγάδων που δημοσιοποιήθηκε εδω και μερικές μέρες.Και δε με εκπλήσει ούτε η ποσότητα , ούτε η ποιότητα της.Και υψηλός ο αριθμός τους (άλλωστε , όρεξη και ελεγκτικά όργανα να υπάρχουν , μια και όσο ψάχνουν , τόσο βρίσκουν) και γνωστές οι επαγγελματικές ομάδες απο τις οποίες προέρχονται.Οπως και δε εξέπληξαν προ δεκαημέρου , τα στοιχεία για τα «φακελάκια» και τις σπατάλες στις συνταγογραφήσεις.Πέντε δις το χρόνο.Και μάλιστα σε δύσκολες μέρες , όπως αυτές που ζούμε.

Αυτά , για όποιους ακόμη και σήμερα , εξακολουθούν να χλευάζουν τις σωστότερες επισημάνσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια- οτι λεφτά υπάρχουν και μαζί τα φάγαμε. Και υπάρχουν και είναι και πολλά , αλλά δυστυχώς , ακόμη και σήμερα , πέντε χρόνια απο τότε που μπήκαμε στη μέγγενη του μνημονίου , δεν έχουμε καταφέρει να βάλουμε μια τάξη στο σύστημα , έτσι ώστε και το κράτος να γίνει αποτελεσματικότερο στην είσπραξη των εσόδων του και οι πολίτες συνεπέστεροι στις υποχρεώσεις μας.

Είναι ενοχλητική αυτή η παρατεινόμενη ανομία της ελληνικής πολιτείας να διαμορφώσει ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα. Αλλά , ασύγκριτα ενοχλητικότερη η στάση των πολιτών και ιδιαίτερα της μεγάλης εκείνης μερίδας τους , που έχουν τη δυνατότητα να φοροδιαφεύγουν και φροντίζουν να την αξιοποιούν όσο καλύτερα γίνεται.Ειναι ένα φαινόμενο που δείχνει πόσο διαβρωμένοι είμαστε ως κοινωνία.Ο καθένας για τον εαυτούλη του , ακόμη και σε βάρος των άλλων αν χρειάζεται.

Δε νοιάζεται ο γιατρός αν και σε ποιον βαθμό μπορεί να εξασφαλίσει το «φακελάκι» που ζητά.Η αν η υπερσυνταγογράφηση υπονομεύει την ήδη οικονομική κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων.Το παράνομο έσοδο στο οποίο έιναι εθισμένος τον απασχολεί και τίποτε άλλο.Οπως δεν τον απασχολεί τον φοροφυγά το γεγονός οτι τα έσοδα που εκείνος στερεί απο το δημόσιο θα τα πληρώσει τελικά ο ήδη φορολογικά εξουθενωμένος μισθωτός και συνταξιούχος , που όχι μόνο δεν έχει τη δυνατότητα να αποκρύψει έσοδα , αλλά υποχρεώνεται να ζει εδ’ω και μερικά χρόνια και υπο το καθεστώς μιας ανελέητης υπερφορολόγισης.

Αλλά , κατά τα άλλα , οι μόνοι που φταίνε για την κατάντια μας είναι μόνο οι πολιτικοί.Οσοι δε διστάζουν να τρώνε τις σάρκες του διπλανού τους , μοιράζουν συγχωροχάρτια ο ένας στον άλλο...

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ