ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ηλίας Λουλούδης: Η Μάχη Κρήτης και ο Κύριος Richter

0
Γράφει ο Ηλίας  Λουλούδης 

-Δεν είμαι αρμόδιος ώστε να κρίνω το επιστημονικό έργο (συνολικά) του Κ Richter. Υπάρχουν φορείς ιδρύματα και πανεπιστήμια που διαθέτουν την μεθοδολογία και την διαδικασία αποτίμησης του έργου κάθε επιστήμονα.

-Το ότι δεν είμαι Κριτικός δεν σημαίνει ότι δεν είμαι (ή ότι δεν πρέπει να είμαι) Κρητικός

-Γνώμη και Άποψη πρέπει και επιβάλλεται να έχει ο καθένας κατά το βολταιρικό μοντέλο

-Το Πανεπιστήμιο δεν πρέπει να λειτουργεί ξεκομμένο από την κοινωνία , ως εκ τούτου για την λήψη της απόφασης αναγόρευσης του κ Richter θα έπρεπε να ληφθούν υπόψιν και άλλες παράμετροι

-Ο τρόπος ματαίωσης της εκδήλωσης μου έφερε στο νου άλλες εποχές σκοταδισμού

-Η εν κρυπτώ βιαστικότατη αναγόρευση του κ Richter με θλίβει αφάνταστα ως πρακτική, καθώς αγνοήθηκαν οι Ακαδημαϊκοί που έχουν διαφορετική άποψη και κυρίως οι τοπικές κοινωνίες.

-Το βιβλίο του κ Richter είναι εξαιρετικό ως προς την τεκμηρίωση , την βιβλιογραφία και το πρωτογενές υλικό. Τα προβλήματα ξεκινούν από τον τίτλο Operation Merkur: Die Eroberung der Insel Kreta im Mai 1941 όπου η απόδοση (τεχνηέντως) στα ελληνικά είναι "Η Μάχη της Κρήτης" αντί "Η κατάκτηση(ληψη) της Κρήτης"

- Δυστυχώς ο κ Richter σε όλο το βιβλίο αγνοεί το "δικαιο του αμυνόμενου"

-Στο κεφάλαιο 10 σελ 396 με τίτλο "Έναρξη του ανταρτοπολέμου και οι συνέπειες του" αρχίζει η προσωπική τοποθέτηση του κ Richter σχετικά με τα γεγονότα.

-Κεφ 10 σελ 409 "Οι αντάρτες και το δίκαιο του πολέμου" εδώ ο κ Richter επιχειρεί μια επαναδιατύπωση της ιστορίας εξισώνοντας με νομικές ακροβασίες θύτες και θύματα.

-Κεφ 10 σελ 414 ο κ Richter απαξιώνει (έτσι βολεύει) την άποψη του Seckendorf ότι η αντίσταση των Κρητικών ήταν λαϊκός πόλεμος και ότι ο άμαχος πληθυσμός που συμμετείχε ενεργά στην άμυνα καλύπτεται απο τη Σύμβαση της Χάγης -Δίκαιο του κατά ξηράν πολέμου.

-Κεφ 11 σελ 439 "ο Ανταρτοπόλεμος" εδώ ο κ Richter ξεφεύγει εντελώς γράφοντας : Η Μάχη της Κρήτης είναι αφενός η τελευταία "καθαρή" στρατιωτική επιχείρηση του ΒΠΠ και αφετηρία ενός "βρόμικου" πολέμου ο οποίος περιλαμβάνει επιθέσεις ανταρτών και αντίποινα.

-Κεφ 11 σελ 440 "Αξιολογήσεις και συνέπειες". Εδώ ο κ Richter παραληρεί μιλώντας για "μύθους τόνωσης στο ελληνικό εθνικό φρόνημα" , "στρατιωτικός μύθος η μάχη", "'Ελληνες και βρετανοί θαυμάζουν τους αλεξιπτωτιστες" ,"μάχη ιπποτική και δίκαιη" κτλ

-Στην κατακλείδα του βιβλίου σελ 450 ο κ Richter όντως γίνεται προκλητικός καλώντας μας να αναγνωρίσουμε την ναζιστική ιδεολογία γράφοντας το εξής απίθανο για τους αλεξιπτωτιστές: " οι νεαροί αυτοί υπήρξαν θύματα μιας παιδείας που στόχευε στην υπακοή και εμπόδιζε την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης. Επρόκειτο για νέους γεμάτους ενθουσιασμό οι οποίοι γνώριζαν πως ανήκαν σε μια ελίτ. Ο ιδεαλισμός αυτών των αντρών έτυχε της χειρότερης δυνατής μεταχείρισης. Έδωσαν το καλύτερο που μπορούσαν και ρίσκαραν τη ζωή τους χωρίς να έχουν σνείδηση των κινήτρων. Έχει έρθει η ώρα να τους το αναγνωρίσουμε"

-Ως προσωπική απάντηση στον κ Richter τον παραπέμπω στις σελίδες 411-413 του πονήματος του όπου βρίσκεται η διαταγή αντιποίνων του Student . Εκεί δίνουν στον εαυτό τους το "δικαίωμα" της μαζικής εξόντωσης αμάχων ως "εκδίκηση" .

-Στο νησί που είναι ακόμα νωπό το αίμα και η μνήμη από τις θηριωδίες των Ναζί οι φιλτραρισμένες θεωρίες μέσα από την "ακαδημαϊκή εγκυροτήτα" δεν περνάνε προς το παρόν.

1463766_891605830870574_6894672446861415752_n

 

-Στην φώτο ένα Κρητικό κτήνος χωρίς διακριτικά και όπλο επιτίθεται σε ένα Αμυνόμενο Ιππότη αλεξιπτωτιστή κατά παράβαση των κανόνων του πολέμου.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ