ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κρητικό γλέντι στις όχθες του Ρήνου

0

Σε ένα παραδοσιακό κρητικό γλέντι στις όχθες του Ρήνου, ο Νίκος Στρατάκης και ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, ξεσήκωσαν τα μέλη και τους φίλους του «Κρητικού Συλλόγου Ντίσελντορφ» στην ομώνυμη πόλη, το Σάββατο 15 Νοεμβρίου. Στην κατάμεστη αίθουσα παρευρέθησαν πάνω από 400 άτομα, Έλληνες όχι μόνο από το Ντίσελντορφ αλλά και από τις γύρω περιοχές, για να γιορτάσουν τα 40 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου.

Συζητώντας με τον 25χρονο πρόεδρο Κωνσταντίνο Ζερβό, ειδικευόμενο παθολόγο σε νοσοκομέιο της Γερμανίας, σε ένα από τα πολλά ελληνικά μαγαζιά της πόλης, μαθαίνουμε ότι γίνεται μία προσπάθεια ανάκτησης της παλιάς αίγλης του συλλόγου. «Φανταστείτε», μας λέει, «ότι ο σύλλογος είχε φτάσει να έχει μέχρι και 600 μέλη και με τις εκδηλώσεις που διοργάνωνε να έχει προσέλευση 2000 άτομα». Σήμερα ο σύλλογος αριθμεί 90 μέλη, νούμερο που σταδιακά αυξάνεται. Πρόκειται για άτομα που είτε έχουν γεννηθεί στη Γερμανία, είτε εγκαταστάθηκαν εκεί μετέπειτα, με το σύλλογο να είναι πάντοτε «ανοιχτός» στην προσπάθεια προσαρμογής. Σε σχετική ερώτηση για την αιτία μείωσης των μελών ο Κωνσταντίνος εξηγεί ότι «παλιά τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Στο σύλλογο υπήρχαν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας και διαφορετικής νοοτροπίας. και είχαν χωριστεί σε ομάδες. Τότε ήταν η στιγμή που λίγο έλλειψε να διαλυθεί ο σύλλογος, αλλά ευτυχώς επενέβη το προηγούμενο συμβούλιο και έσωσε την κατάσταση». Πλέον το σύλλογο έχουν αναλάβει άτομα νεαρής ηλικίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Κωνσταντίνος.

1 (1)

Τα δεδομένα στις μέρες μας έχουν διαφοροποιηθεί, με αποτέλεσμα τα μέλη του συλλόγου να μην μπορούν να διαθέσουν όσο χρόνο θα ήθελαν για τη πραγματοποίηση περισσότερων εκδηλώσεων. Οι καθιερωμένες είναι δύο∙ το Μάιο για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης και η άλλη για το Αρκάδι. Ούτως ή άλλως τα οικονομικά του συλλόγου δεν επαρκούν για κάτι παραπάνω.

Για τον Κωνσταντίνο και για κάθε ένα από τα μέλη ο σύλλογος αποτελεί το συνδετικό κρίκο με την πατρίδα τους. Μέσα από τη λύρα, τις μαντινάδες και τους χορούς το κρητικό στοιχείο έχει καταφέρει όχι μόνο επιβιώσει μέσα τους αλλά και να φουντώσει ακόμα περισσότερο, αφού όπως μας λέει «νιώθω δύο φορές Έλληνας».

Στο νέο ξεκίνημα που γίνεται για την ανασύσταση του συλλόγου, μαζί με τον Κωνσταντίνο στο συμβούλιο είναι η γραμματέας Βάλια Μπεχλιβάνη, η ταμίας Αντωνία Κυμιωνή και η αντιπρόεδρος Κατερίνα Δασκαλάκη.

 

Στέλλα Κουκουριτάκη

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ