ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Οι γιατροί-φίλοι με τους ασθενείς δεν λένε την αλήθεια και δεν είναι αντικειμενικοί

0

Μήπως ο ή η γιατρός σου σε φωνάζει με το μικρό σου όνομα; Μήπως σε αγκαλιάζει όταν φτάνεις ή όταν φεύγεις από το ιατρείο; Αν ναι, τότε θα πρέπει να σκεφτείς πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να αλλάξεις γιατρό.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί επιβλαβές για την υγεία σου, καθώς πρόσφατη έρευνα έδειξε πως γιατροί που έχουν με τους ασθενείς τους κοινωνικές συναναστροφές πέραν της τυπικής σχέσης γιατρού-ασθενή, τότε δυσκολεύονται να πουν την πραγματική αλήθεια για την κατάσταση της υγείας τους. Μάλιστα, αυτό που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι δυσκολεύονται να λάβουν τη σωστή απόφαση και να υποδείξουν στον ασθενή την ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή.

Σύμφωνα με τη βρετανική έρευνα «Blurring of Boundaries in the Doctor-Patient Relationship» (Προοδευτική εξάλειψη των ορίων στη σχέση γιατρού-ασθενούς), το 59% των ογκολόγων παραδέχθηκε πως το βρίσκει πολύ δύσκολο να πει την αλήθεια στον ασθενή με τον οποίο διατηρεί φιλικές σχέσεις, ακόμη και να του πει την αλήθεια γύρω από το πόσο διάστημα ζωής εκτιμά πως του απομένει.

Περίπου το 60% των ιατρικών ειδικοτήτων γύρω από τον καρκίνο παραδέχθηκε πως το να έχει σχέσεις πέραν του τυπικού με τους ασθενείς του, δυσκολεύεται να είναι αντικειμενικό γύρω από την αγωγή στην οποία θα πρέπει να υποβάλει τον ασθενή. Αυτό σύμφωνα με την έρευνα, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε λανθασμένη θεραπεία η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει και σε ανεπανόρθωτη βλάβη ή ακόμη και στον θάνατο.

Η Lesley Fallowfield, επικεφαλής της έρευνας των ιατρικών σχολών του Μπράιτον και του Σάσεξ δήλωσε πως «αν και αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να είναι απολύτως αντιπροσωπευτικά ως προς τα υψηλά ποσοστά τους, ωστόσο δείχνουν μια ανησυχητική τάση».

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ