ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ομιλία στα εγκαίνια της Μονάδας Τυποποίησης Επιτραπέζιας Ελιάς στο Αμάρι του Μανώλη Γ. Ψαρουδάκη

0

Του Μανώλη Γ. Ψαρουδάκη

Αντιδημάρχου Αμαρίου

Αιδεσιμότατοι, αγαπητοί χωριανοί, φίλοι Αμαριώτες,

Ως Αντιδήμαρχος του Δήμου Αμαρίου, ως εκπρόσωπος της επιχειρηματικής κοινότητας του Ρεθύμνου αλλά και σαν χωριανός θεωρώ ότι η σημερινή μέρα είναι σημαντική για την περιοχή και τους κατοίκους της γι’ αυτό και την ΤΙΜΟΥΝ με την παρουσία τους και τους καλωσορίζω εκ μέρους σας :

Τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρη Κουκουλόπουλο, την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κα Μαίρη Λιονή, το Δημάρχο Ρεθύμνου και πρόεδρο ΣΕΔΥΚ κ. Γιώργη Μαρινάκη, το Δήμαρχο Αμαρίου, τον Πρόεδρο της ΑΜΑΡΙ ΑΕ – ΟΤΑ κ. Μουρτζανό, τους Προέδρους των Δημοτικών Συμβουλίων Ρεθύμνου και Αμαρίου, τους Αντιδημάρχους του Δήμου, τους Περιφερειακούς και Δημοτικούς Σύμβουλους, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Γιώργο Γιακουμάκη, εκπροσώπους υπηρεσιών και φορέων, το φίλο και πρόεδρο της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών κ. Νικήστρατο Χαροκόπο και τους συνεργάτες του που ιδιαίτερα τους ευχαριστούμε.

κ. Υπουργέ,

Βρισκόμαστε στο κέντρο της κοιλάδας της Αμπαδιάς, μιας περιοχής Νότια του Ψηλορείτη, Βόρια του Λιβυκού που αν προσθέσουμε και τα Ανατολικά του Κέδρος, ορίζουμε την τέως επαρχία Αμαρίου, τα όρια του σημερινού Δήμου Αμαρίου, ενός όμορφου τόπου χωρίς ανάπτυξη, χωρίς σοβαρές παρεμβάσεις στο τοπίο που θα έχετε την ευκαιρία να τον γνωρίσετε σήμερα.

Ενός τοπίου που δεν αποτελεί στιγμιαία μόνο απεικόνιση της σημερινής κατάστασης, αλλά εγγράφει μέσα του και την αποτύπωση του ιστορικού και πολιτιστικού στίγματος της περιοχής, της συνέχειας της μέσα στο χρόνο. Αποτελεί ακόμη αναπόσπαστο μέρος της συλλογικής μνήμης και με την έννοια αυτή αφορά την ίδια την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων.

Στην κοιλάδα της Αμπαδιάς μια περιοχή με ελάχιστα νερά αλλά ένα εξαιρετικό κλίμα χωρίς υγρασία, οι άνθρωποι αιώνες ζουν κυρίως από τις ελιές και το λάδι με αυξομειώσεις βέβαια που είχαν και έχουν να κάνουν με τη γενικότερη πορεία της χώρας αλλά πάντα οι άνθρωποι είχαν αναφορά στο λάδι και τις ελιές τους.

Λίγο νοτιότερα του Αποδούλου υπάρχει Μινωικός Αρχαιολογικός χώρος, εκεί έχει βρεθεί με τις ανασκαφές και ελαιουργείο της εποχής, νοτιοανατολικά του χωριού σε εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που είχε καταστραφεί για εκατοντάδες χρόνια και που πρόσφατα αναστηλώθηκε, έχουμε πέτρα ελαιουργείου που πιθανότατα να χρησιμοποιούνταν στο ναό, κατά την ίδρυσή του, ως Αγία Τράπεζα. Φάμπρικες, εργοστάσια υπήρχαν σε όλα τα χωριά.

Ο ελαιώνας μας είναι από μόνος του μνημείο, κάθε δέντρο, κάθε ξεροληθιά , κάθε πεζούλα μια ιστορία. Κάθε βεντέμα έχει δώσει καρπούς που μεγάλωσαν γενιές και γενιές παιδιών που σπούδασαν, που βελτίωσαν την ζωή τους, που ικανοποίησαν όνειρα και προσδοκίες.

Η ελιά και το λάδι για τους κατοίκους του Αμαρίου ήταν το «βιβλιάριο τραπέζης» για τις αγορές τους. Με το λάδι σπούδαζαν, παντρεύονταν, γιατρεύονταν, δημιουργούσαν, επένδυαν, ικανοποιούσαν τις ανάγκες τους αλλά ήταν και πλούσιας διατροφικής αξίας τροφή για τους ίδιους.

Η ελιά αποτελούσε την τροφή του αγρότη για το χωράφι, των παιδιών τους στο σχολείο αλλά και στα γεύματα σε όλα τα σπίτια. Οι διάφορων τύπων ελιές συνοδεύουν μέχρι και σήμερα τις όποιες γευστικές και διατροφικές δημιουργίες των νοικοκυράδων μας.

Δυστυχώς η μείωση του πληθυσμού, η μικρή τιμή του ελαιολάδου, το κόστος, οι νέες καλλιέργειες άλλων ελιών κ.α. απαξίωσαν για αρκετά χρόνια τον ελαιώνα μας.

Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αλλαγή στη ματιά όλων μας για τις ελιές και το λάδι.

Πριν τέσσερα χρόνια στο σχεδιασμό της Ένωσης υπήρξε η ίδρυση αυτής της μονάδας.

Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφέρω και να ευχαριστήσω τον προηγούμενο πρόεδρο της Ένωσης τον Νίκο Μπιρλιράκη και όλους όσους βοήθησαν για να αρχίσει αυτό το έργο, τους χωριανούς μου μετόχους του Αγροτικού Συνεταιρισμού που παραχώρησαν το κτήριο και εντάχθηκαν στο νέο καθεστώς του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης, σε όσους ανέλαβαν για να αρθούν οι όποιες επιφυλάξεις που υπήρχαν για την υλοποίηση του έργου. Ευχαριστίες και σε όλο το επιστημονικό, τεχνικό και εργατικό δυναμικό που ανέλαβε την ολοκλήρωση αυτής της «Μονάδας Τυποποίησης Επιτραπέζιας Ελιάς» στο χωριό μας… στο Αμάρι.

Τι προσδοκούμε και σε τι πρέπει να στοχεύσουμε

 

Σε ένα Δήμο κυρίως Αγροτοκτηνοτροφικό όπως είμαστε, πιστεύουμε συγκεκριμένα ότι πρέπει:

  1. Να στοχεύσουμε στον μετασχηματισμό της αγροτοκτηνοτροφικής δραστηριότητας με έμφαση στην ανάπτυξη κατάλληλων μεθόδων και μέσων καλλιέργειας και εκτροφής, συστημάτων πιστοποίησης ποιότητας και αυθεντικότητας, τυποποίησης, εμπορίας, προβολής και τοποθέτησης στην αγορά των προϊόντων μας.
  2. Την ανάπτυξη των ήπιων μορφών τουρισμού με διασφάλιση εύκολης πρόσβασης από το εθνικό δίκτυο, ολοκληρωμένων διαδρομών με ποικιλία πόλων περιηγητικής, ψυχαγωγικής ή αθλητικής δράσης, κέντρων πληροφόρησης και σήμανσης , ανάπτυξης καταλυμάτων, με ένταξη στο περιβάλλον και με υψηλά επίπεδα προτύπων και επαγγελματισμού (τέτοια δείγματα δουλειάς έχουν να επιδείξουν στο Γερακάρι οι επενδύσεις του Γιάννη Γενεράλη)

 

 

  1. Την στήριξη της οικοτεχνίας, της χειροτεχνίας και της βιοτεχνίας μικρής κλίμακας, με διευκόλυνση πρόσβασης των επιχειρηματιών της περιοχής σε υπηρεσίες οργάνωσης και επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά κυρίως σε δίκτυα συνεργασίας.
  2. Η δημιουργία και η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων μέσω του «φράγματος του Πλατύ» Νοτιοδυτικά μας, ενός έργου που υπερβαίνει την περιοχή μας, τον Δήμο μας, που όμως θα δώσει την ευκαιρία να αλλάξει «κατηγορία» η περιοχή μας. Για το έργο αυτό έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες και αναμένουμε την ένταξη του από το νέο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου σας το συντομότερο.

Επιδιώκουμε την δραστηριοποίηση στην περιοχή μας, των υφιστάμενων φορέων προστασίας και ανάπτυξης και δημιουργία νέων φορέων διαχείρισης (συνεργασίες που θα αφορούν την αυτοδιοίκηση και όχι μόνο σε εταιρική βάση, με σκοπό την ενιαία και ολοκληρωμένη διαχείριση όλων των περιοχών του Αμαρίου σε πολλά θέματα και τομείς, όχι μόνο στα απορρίμματα.

Τελειώνοντας, στρατηγικός μας στόχος είναι πρώτιστα η οικονομική ανάπτυξη να επιτευχθεί μέσα από την προστασία και την ανάδειξη του μοναδικού φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος του Αμαρίου.

Αγαπητοί Αμαριώτες – Χωριανοί μου,

Τη συγκεκριμένη υποδομή τυποποίησης ελιών πρέπει να την αγαπήσουμε όλοι και να αυξήσουμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, την φροντίδα στις ελιές μας για να στηρίξουμε με την παραγωγή μας την προσπάθεια της Ένωσης. Και για φέτος σας καλώ, να βοηθήσουμε στην λειτουργία της εθελοντικά σε ότι μας ζητηθεί από το επιστημονικό προσωπικό της υποδομής.

Προσδοκούμε μέσω αυτής της Μονάδας Τυποποίησης :

  • Με την αύξηση της προστιθέμενης αξίας της ελιάς να υπάρξει βελτίωση στα οικονομικά των παραγωγών της ευρύτερης περιοχής μας.
  • Μέσω των προϊόντων μας να συγκριθούμε με άλλες περιοχές. Η ποιότητας μας, η ελιά μας να ταξιδέψει εξ’ ονόματός μας και να πάρει γρήγορα στα πρώτα ράφια των καταστημάτων.
  • Το προϊόν αυτό, όπως και άλλα προϊόντα που οφείλουμε να συσκευάζουμε θα είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές – αγγελιοφόροι για την αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή μας.

Αγαπητοί καλεσμένοι, τελειώνοντας θέλω να πω ότι το χωριό μας έχει αναδείξει ανθρώπους της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης. Ο Νίκος Ψαρουδάκης, βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Χριστιανικής Δημοκρατίας, ο Γιάννης Φωτάκης Νομάρχης Ρεθύμνου και ο Κωστής Παττακός Δήμαρχος Χαλανδρίου για αρκετά χρόνια μεγάλωσε εδώ από πατέρα και ελαιουργό.

Σας Ευχαριστώ

Καλώς Ορίσατε !!!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ