ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Παρασκευά Συριανόγλου

0

Με την υποστήριξη του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών παρουσίασε την περασμένη Τρίτη το απόγευμα στο σπίτι του Πολιτισμού το 6ο κατά σειρά βιβλίο του ο Παρασκευάς Συριανόγλου με τίτλο «Μια Αγάπη - Δύο Θεοί».

Για το βιβλίο μίλησαν η κ. Μαρία Τζακώστα, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης ενώ αποσπάσματα διάβασε ο κ. Βασίλης Τζουράς, φιλόλογος.

Το νέο βιβλίο του κ. Παρασκευά αφορά στην αληθινή ιστορία της Φωτεινής Τσακανίκα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αϊβαλί, γεύτηκε τον παράδεισο της ελληνικής Ανατολής και έζησε τον ξεριζωμό των Χριστιανών. Η πρωταγωνίστρια που γνώρισε τον πρώτο διωγμό του ’14, άγγιξε σχεδόν το θάνατο στο φοβερό ’22.

DSCN3888Η μοίρα της όμως είχε άλλα σχέδια…

Ο συγγραφέας μιλώντας για το νέο του βιβλίο ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το καινούριο βιβλίο είναι μια αληθινή ιστορία που εξελίσσεται το 1922 στην Καταστροφή. Μένει μία κοπέλα 16 χρονών αιχμάλωτη, δε θα ήθελα να σας πω κάτω από ποιες συνθήκες αλλά γλίτωσε και στο τέλος δημιούργησε δικιά της οικογένεια. Στα 94 χρόνια της ήταν πραγματικά ευτυχισμένη, χωρίς να χάσει την ταυτότητά της». Ο κ. Συριανόγλου μιλώντας για την πρωταγωνίστρια του βιβλίου υπογράμμισε: «Είχα την καλή τύχη να έχω τέσσερις συναντήσεις μαζί της. Μου άνοιξε το ημερολόγιό της και το διάβασε, ό,τι ήθελα μπορούσα να αντιγράψω εκτός από τα κόκκινα σημάδια που μου είπε «δε θα τα γράψεις γιατί φοβάμαι για τα παιδιά μου». Η Φωτεινή είναι από το Αϊβαλί, έγινε στα χαρτιά μουσουλμάνα, αλλά μουσουλμάνα δεν υπήρξε ποτέ. Στην τελευταία συνάντηση, μου έδωσε 100 δολάρια, για να κάνω ένα μνημόσυνο σε ελληνικό Μοναστήρι. Όταν της είπα πως δε θέλω χρήματα γι αυτό, μου είπε: «Όχι θα τα πάρεις γιατί δεν πιάνεται μισθό χωρίς λεφτά».

Για το βιβλίο επίσης μίλησε η κ. Μαρία Τζακώστα, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου και υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Πέρα από το ότι δίνει ιστορικά στοιχεία όπως κάνει με όλα του τα έργα ο κ. Συριανόγλου, το καινούριο που φέρνει είναι το μήνυμα ότι όλα πετυχαίνονται και πολλά περισσότερα πετυχαίνονται μέσα από την ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών. Δηλαδή, μέσα από τον έρωτα που γεννιέται από δύο αλλοεθνής και αλλόθρησκους, τον Ονούρ τον Τούρκο και την Φωτεινή την Ελληνίδα, αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι όλα είναι δυνατά εφόσον αφήσουμε πίσω πολιτικές σκοπιμότητες, μισαλλοδοξίες, προκαταλήψεις. Αυτό που μας δείχνει τελικά το βιβλίο είναι ότι καταφέρνουμε περισσότερα μονιασμένοι και νομίζω ότι στην ιστορία μας το έχουμε δείξει γενικότερα αυτό, ότι όταν είμαστε μονιασμένοι κερδίζουμε παρά χάνουμε».

Τέλος, εντυπωσιακή ήταν η έναρξη της εκδήλωσης καθώς ακούστηκαν μικρασιάτικα τραγούδια από μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών που φορούσαν τις ανάλογες ενδυμασίες.

 

03

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ