ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πιέζει η τρόικα; Φωτιά στα μπατζάκια της κυβέρνησης του Νίκου Θεοδωράκη

0

Γράφει ο Νίκος Θεωδοράκης

Δημοσιογράφος

http://www.thrapsaniotis.gr/

Όταν πιέζει η τρόικα, η κυβέρνηση, τρέχει… Το έχουμε δει τόσες φορές να συμβαίνει αυτό τα τελευταία πέντε χρόνια της λιτότητας και των Μνημονίων, ώστε δεν μας κάνει πια εντύπωση. Αν και θα έπρεπε, διότι δεν είναι ωραίο ως κράτος, να τα αφήνουμε όλα στη διακριτική ευχέρεια των τροικανών.

Δίνουμε έτσι την εντύπωση ενός κράτους – οπερέτα που δεν έχει το ελεύθερο να αποφασίζει για τα πιο απλά πράγματα… Ακόμα και όταν τελικά το κάνει, παρακολουθούμε μια ολόκληρη τραγελαφική διαδικασία, από την οποία είναι εμφανές ότι απουσιάζει, αν μη τι άλλο, η σοβαρότητα.

Τα λέγαμε και στο άρθρο μας της προηγούμενης εβδομάδας, από τούτη εδώ τη στήλη, σχετικά με τη ρύθμιση των έως 100 δόσεων σε όσους χρωστούν χρήματα στην Εφορία. Και δικαιωθήκαμε… Ως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει «ανοίξει» ακόμα η εφαρμογή που θα επιτρέψει σε όσους θέλουν να προχωρήσουν σ’ αυτές τις εκ πρώτης όψεως, θετικές ρυθμίσεις…

«Διαστημικές» ταχύτητες ανακαλύπτει κανείς στον τρόπο που χειρίζονται την υλοποίηση των δικών τους αποφάσεων… Έτσι την εβδομάδα που μας πέρασε, είδαμε άλλον ένα πολιτικό εκβιασμό από μεριάς της τρόικας με τη μορφή τελεσιγράφου και μάλιστα 48ώρου… Και ο χρόνος φεύγει γρήγορα… Όταν διαβάζετε εσείς αυτό το κομμάτι θα έχει πραγματοποιηθεί η συνάντηση των συνεταίρων στη συγκυβέρνηση (Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ) κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, καθώς και η ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Οικονομικών κ. Χαδούβελη.

Ο τελευταίος μάλιστα, όντας επαγγελματίας τεχνοκράτης και όχι πολιτικός, δεν αγχώνεται όταν δέχεται τις ομαδικές επιθέσεις από φίλους του και ομοτράπεζους του στην κυβέρνηση ή όταν διαβάζει δημοσιεύματα φιλικών εφημερίδων που μετά τις τελευταίες εξελίξεις τον παρουσιάζουν ως… υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου.

Δίνει την αίσθηση του «ο μισθός να πέφτει, η δουλειά να γίνεται και δε βαριέσαι», το δημόσιο φτύσιμο μπορείς να το εκλάβει και ως ψιχάλα φθινοπωρινή… Πραγματικά δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση… Κάπως έτσι, με την ίδια υπευθυνότητα καλούνται όλοι όσοι έχουν αναλάβει απέναντι στους τροϊκανούς δανειστές μας, πρώην εταίρους, να διεκπεραιώσουν τη… βρώμικη δουλειά.

Αυτές είναι οι ειδήσεις σε πρώτο επίπεδο… Αυτές αναπαράγουν με λεονταρισμούς τα φιλικά τους ΜΜΕ. Και την ίδια στιγμή, στην πραγματική ζωή, κάθε μέρα που περνάει, όλο και περισσότερες ανθρώπινες ψυχές, οδηγούνται στο θάνατο και την πλήρη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής, χωρίς ελπίδα για το αύριο και χωρίς πίστη, ότι αυτοί που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να έρχονται, μπορούν να φέρουν μια άσπρη μέρα και λίγο φως στη ζωή τους.

Πάντως, για να επιστρέψουμε στο θέμα μας, οι «φίλοι μας» τροϊκανοί δανειστές, δεν κρατάνε πια κανένα πρόσχημα… Εκβιάζουν ανοιχτά, όσο κι αν προσπαθούν να τους ικανοποιήσουν οι υποτακτικοί τους, απειλούν ότι αν δεν κάνουν ακριβώς όλα όσα τους παραγγέλλουν, δεν πρόκειται να επιστρέψουν οι ελεγκτές και δεν θα καταβάλλουν τις αναμενόμενες δόσεις… Έτσι η ανάπτυξη που διακηρύττει τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους πως έχει έρθει ήδη, αλλά εμείς δεν τη βλέπουμε, θα γίνει αντιληπτό ότι είναι προπαγανδιστικά φούμαρα…

Χονδροειδή ψέματα που πλέον δεν γίνονται αποδεκτά ούτε από τους ψηφοφόρους τους. Διότι, πώς να το κάνουμε κι εκείνοι ζουν και υφίσταται στο πετσί τους όλα τα «αγαθά» της ιδιότυπης «ανάπτυξης»… Είτε είναι οι ίδιοι άνεργοι ή κακοπληρωμένοι, είτε έχουν παιδιά στο σπίτι τους παρά τα πτυχία που διαθέτουν και την εκπαίδευση που έχουν λάβει, είναι στο ράφι των αζήτητων ή αν δουν λίγο φως, αυτό είναι ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη.

Το ότι θα έρχονταν κάποια στιγμή που θα τρυγούσαν τους καρπούς των «κόπων» τους, ίσως δεν τους είχε περάσει από το μυαλό… Ε, λοιπόν είναι μπροστά ακριβώς σε ένα τέτοιο γεγονός… Μακάρι να ήξεραν το σοφό: «Ότι παίρνει κανείς, θερίζει».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ