ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το παιχνίδι και η συμβολή του στην παιδική ανάπτυξη του Μανόλη Η. Θεοδοσόπουλου

0

Γράφει ο Μανόλης Η. Θεοδοσόπουλος- Λογοθεραπευτής

Στις μέρες μας εξαιτίας της τεχνολογικής εξάπλωσης τα παιδιά περνούν τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο τους «παρέα» με ηλεκτρονικές συσκευές. Αυτό δεν είναι κακό (είναι απαραίτητη η εξοικείωση με την τεχνολογία σήμερα) αλλά πρέπει η χρήση αυτών των μέσων να γίνεται με μέτρο και λογική. Ένα άρθρο έρχεται να μας υπενθυμίσει το πόσο ωφέλιμο είναι το φυσικό παιχνίδι στη συνολική ανάπτυξη των παιδιών. (Πηγή: http://www.your-psychology.gr/ από Καλλιόπη Λάμπρου).

Η γνωστική ανάπτυξη του παιδιού μέσα από το παιχνίδι

Το παιχνίδι συμβάλει στην γνωστική ανάπτυξη του παιδιού. Το παιδί “αναπτύσσεται” νοητικά και “αναπτύσσει” τη γνωστική αφομοίωση μέσα από την επαφή, το χειρισμό, την εξερευνητική συμπεριφορά που προκύπτουν από διάφορα παιχνίδια. Τα παιδιά είναι σε θέση να θυμηθούν καλύτερα, να συγκεντρωθούν καλύτερα και να μάθουν να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους καλύτερα παίζοντας, παρά σε οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες. Παράλληλα, παίζοντας αποκτούν πλήθος δεξιοτήτων, τις οποίες αφού τις έχουν εξασκήσει στο παιχνίδι, είναι έτοιμα να τις εφαρμόσουν και σε άλλες καταστάσεις. Όλες οι αισθήσεις καθώς και η αίσθηση της κίνησης μέσα στο χώρο είναι δυνατοί τρόποι μάθησης. Η γνωστική ανάπτυξη του παιδιού πραγματοποιείται μέσω του παιχνιδιού μόνο όταν το παιχνίδι χρησιμοποιεί όλες του τις αισθήσεις, ενώ παράλληλα βοηθάει το παιδί να εξασκήσει την προσοχή του και την αυτοσυγκέντρωσή του. Ακόμη, βοηθά να εξασκήσει τη λογική του, τη μνήμη του και την παρατηρητικότητά του για έναν αποτελεσματικό προσανατολισμό.

Η συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού μέσα από το παιχνίδι

Το παιχνίδι συμβάλει, επίσης, στην συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Ο βασικός και πρωταρχικός λόγος είναι ότι συμβάλει στη μείωση του άγχους που επιτυγχάνεται μέσα από το παιχνίδι, καθώς το παιδί μαθαίνει να χειρίζεται καταστάσεις που του προκαλούν στρες και να αποκτά τον απαραίτητο αυτοέλεγχο. Στο παιχνίδι το παιδί μαθαίνει τις ικανότητές του, μαθαίνει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Αντιλαμβάνεται ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή ή μη από τους συνομήλικούς του. Το παιχνίδι περιορίζει την ένταση που νιώθει όταν πρέπει να μάθει ή να ολοκληρώσει κάτι. Τα παιδιά εκφράζουν και επεξεργάζονται συναισθηματικά γεγονότα της ημέρας μέσα από τα ελεύθερα παιχνίδια τους. Δηλαδή αναπαριστάνουν μέσα από το παιχνίδι τους μία κατάσταση που τους προκάλεσε φόβο στην πραγματικότητα, με σκοπό να την ελέγξουν μέσα στο παιχνίδι. Η συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, μπορεί να το βοηθήσει όταν το παιχνίδι του δίνει ευκαιρίες εκτόνωσης της εσωτερικής έντασης, να μπορεί να εξασκηθεί στον αυτοέλεγχο και να ξεπεράσει τους φόβους του και τέλος, ενθαρρύνει το παιδί να ελευθερώνει τη φαντασία και να καλλιεργεί την υπομονή του.

Η κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού μέσα από το παιχνίδι

Το παιχνίδι είναι μία κοινωνική δραστηριότητα των παιδιών ιδιαίτερα ευχάριστη, η οποία τα βοηθάει και στην κοινωνική τους ανάπτυξη, δηλαδή στην ικανότητά τους να συμβιώνουν με άλλα παιδιά γνωρίζοντας ποια είναι τα όριά τους. Για να συμβεί κάτι τέτοιο χρειάζεται η επαφή με συνομήλικα παιδιά και ιδιαίτερα τις ελεύθερες ώρες όπου τα παιδιά επιλέγουν το παιχνίδι. Τις ώρες του παιχνιδιού μία μεγάλη γκάμα κοινωνικών ικανοτήτων μπορούν να εξασκηθούν και να διδαχθούν. Τέτοιες κοινωνικές ικανότητες είναι η συνεργασία, το μοίρασμα, η επίλυση συγκρούσεων και η λεκτική επικοινωνία. Μέσω του παιχνιδιού μπορούν να αναπτύξουν σεβασμό προς τους κανόνες, να αποκτήσουν αυτοπειθαρχία και να εκτιμήσουν διαφορετικές συμπεριφορές και πεποιθήσεις άλλων παιδιών. Ένα παιχνίδι είναι ωφέλιμο όταν έχει θετικό αποτέλεσμα στην κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, όταν δηλαδή καλλιεργεί την συνεργασία και την αλληλεγγύη. Ακόμη βοηθάει το παιδί να θυσιάζει το προσωπικό συμφέρον για εκείνο του συνόλου. Επιπλέον, μαθαίνει να καλλιεργεί την συμμετοχή και όχι απαραίτητα την νίκη και να καλλιεργεί την συνοχή των ομάδων.

Για απορίες, σχόλια, παρατηρήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε στο [email protected] ή στο 693 60 60 070.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ