ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

ISIS: θρησκευτικός ή οικονομικός πόλεμος; της Βλασίας Μιχαηλίδου - Τριπολιτάκη

0

Tης Βλασίας Μιχαηλίδου - Τριπολιτάκη

Φιλολόγου, Ιστορικού M.Sc.

[email protected]

Νέο κύμα φρίκης συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη με την πρόσφατη δημοσιοποίηση του αποκεφαλισμού ενός Αμερικανού και δώδεκα Σύριων στρατιωτών από τους αιμοχαρείς μαχητές του ISIS. Από την άλλη, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φιγουράρουν συχνά εικόνες παιδιών, που κρατούν με υπερηφάνεια καλάσνικοφ, πρόθυμα να θυσιαστούν κι αυτά στο όνομα του Χαλίφη.

Η εξάπλωση του ισλαμικού κράτους έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, όχι μόνο λόγω της κατάληψης εδαφών σε Συρία και Ιράκ. Εντυπωσιακή είναι η διεθνής συστράτευση οπαδών στους κόλπους των δυτικών κοινωνιών. Νέοι και νέες, αναθρεμμένοι με τις αντιλήψεις και τα επιτεύγματα του δυτικού πολιτισμού, σπεύδουν να γίνουν μέλη του πιο αδίστακτου στρατού, που βάλλεται εναντίον της Δύσης, να φέρουν νέο αίμα, γεννώντας τα παιδιά των Τζιχαντιστών.

Το ανθρώπινο δυναμικό των μαχητών της σουνιτικής οργάνωσης αυξάνεται, αλλά η κύρια πηγή δύναμης του Ισλαμικού Χαλιφάτου είναι η Χρηματοοικονομική ευρωστία του, η οποία στηρίζεται στις πετρελαιοπηγές από τις καταληφθείσες περιοχές και στην κρυφή υποστήριξη Αράβων εμίρηδων κι άλλων δυτικών επιχειρηματιών. Από την άλλη, η διπλωματία και τα αλληλοεμπλεκόμενα συμφέροντα χωρών, που σχετίζονται με το ζωτικό χώρο της Μέσης Ανατολής, ενισχύουν τη δράση των Σουνιτών. Ήδη, το πολύχρονο αιματοκύλισμα γύρω από την περιοχή της Γάζας επιβεβαιώνει το ρόλο των άλλων χωρών, που τροφοδοτούν τη θρησκευτική αδιαλλαξία, συγκαλύπτοντας δικά τους συμφέροντα και πολιτικές σκοπιμότητες.

Το όραμα για την εγκαθίδρυση ενός ισλαμικού κράτους, που θα εκτείνεται πέρα από τα σύνορα της Συρίας και του Ιράκ (παρόλο που η ονομασία ISIS σημαίνει Islamic State of Iraq and Syria) προβάλει ολοένα και πιο εφιαλτικό, διαπιστώνοντας την αδυναμία της Δύσης να επέμβει δυναμικά και να περιορίσει τη ραγδαία εξάπλωση του ισλαμισμού στις δυτικές κοινωνίες και την επιρροή του Ισλαμικού χαλιφάτου. Η ελπίδα πως οι ισλαμιστές θα αποδυναμωθούν τελικά με τον αλληλοσπαραγμό, μίας κι οι φανατισμένοι Σουνίτες δεν διστάζουν να σφάζουν ανελέητα ακόμα και τους ομόθρησκούς τους Σιίτες, δεν συνιστά αντιμετώπιση του προβλήματος, που ήδη προσμετρά χιλιάδες θύματα και κυρίως γυναίκες, οι οποίες βιάζονται ή θανατώνονται μαρτυρικά καθημερινά από τους ισλαμιστές φονταμενταλιστές. Η εμμονή των Τζιχαντιστών σε άκρως συντηρητικά θρησκευτικά βιώματα του παρελθόντος έχει οδηγήσει στην υιοθέτηση των πιο βίαιων και αιμοσταγών μέσων, με σκοπό τη θρησκευτική κάθαρση και την αποδόμηση των δυτικού πολιτισμού.

Κι είναι αξιοπερίεργο πως και το Ελληνικό Κράτος, που πρόσφατα ψήφισε τον περιβόητο Αντιρατσιστικό νόμο, εμμένει στην απόφαση να ανεγερθεί η φωλιά της μισαλλοδοξίας, το Τζαμί, όπου θα διαβάζονται τα ρατσιστικά κείμενα του Κορανίου, που προτρέπουν τους πιστούς σε πράξεις βίας κατά των απίστων, επομένως και κατά των ορθοδόξων Ελλήνων, και ευτελίζουν τον ρόλο και την αξία της γυναίκας. Ήδη σε κάποια σημεία της Ελλάδας έχει βρεθεί η μαύρη σημαία, το πολεμικό λάβαρο των Τζιχαντιστών, γεγονός που κινεί υποψίες για πιθανή στρατολόγηση και στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας, ενώ εγείρει ανησυχίες για το πόσο επικίνδυνοι είναι οι τόποι λατρείας, οι οποίοι θα συγκεντρώνουν στον ίδιο χώρο πλήθος φανατικών ισλαμιστών και χιλιάδες παράτυπους μετανάστες από μουσουλμανικές χώρες.

Ο σεβασμός της διαφορετικότητας είναι ένα ζητούμενο, αλλά η προάσπιση της ανθρώπινης ζωής προέχει. Αρκετά προβλήματα μας έχει επιφέρει αυτή η κονιορτοποίηση αξιών και εθνικών παραδόσεων στο όνομα της παγκοσμιοποίησης, δεν είναι ανάγκη να προσθέσουμε και τον κίνδυνο για την ίδια μας την ζωή από τα ακραία φαινόμενα βίας που αναπαράγει ο ισλαμικός φονταμενταλισμός. Να τονίσω, βέβαια, πως ως Χριστιανοί έχουμε χρέος να μεταφέρουμε το μήνυμα αγάπης παντού και να προσευχόμαστε για όλους τους συνανθρώπους μας. Η λύση δεν είναι ο αφανισμός, αλλά η συμβολή μας, πέρα από όποιες σκοπιμότητες, στην υπερίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στον Αραβικό κόσμο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ