ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

SZ: Η δίκη για το σκάνδαλο της Siemens θα είναι μια από τις μεγαλύτερες διεθνώς - Κάποιοι θα γλιτώσουν

0

«Θα είναι διεθνώς η μεγαλύτερη δίκη στην υπόθεση διαφθοράς στη Siemens. Κι ας είναι σίγουρο εκ των προτέρων ότι δεν θα λογοδοτήσουν και οι 64 κατηγορούμενοι», παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο της με αφορμή τη δίκη που προετοιμάζει η Εισαγγελία Αθηνών για τα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Και η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει: «Το γεγονός ότι η Siemens χρημάτιζε δημόσιους υπαλλήλους και επιχειρηματικούς εταίρους σε διεθνές επίπεδο για την ανάθεση έργων είναι γεγονός. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές εισαγγελικές έρευνες και δικαστικές διαδικασίες, ποτέ όμως μια δίκη, στην οποία να καλούνται να λογοδοτήσουν τόσο πολλοί και τόσο γνωστοί κατηγορούμενοι.

Ανάμεσά τους ο πρώην επικεφαλής της Siemens Χάινριχ φον Πίρερ και ο Χάινς-Γιόαχιμ Νόιμπιργκερ, υπεύθυνος οικονομικών του γερμανικού κολοσσού, οι οποίοι στο κατηγορητήριο φέρουν τους αριθμούς 8 και 9. Η εισαγγελία Αθηνών τους επιρρίπτει ότι ''έδιναν τις ντιρεκτίβες'' για να συγκαλυφθεί η πραγματική πηγή των χρημάτων. Μια βαριά κατηγορία, για την οποία όμως δεν υπάρχουν ούτε αποδείξεις, ούτε ενδείξεις στις χιλιάδες σελίδες του κατηγορητηρίου με το οποίο η εισαγγελία παραπέμπει σε δίκη.

Αντίθετα με πολύ συγκεκριμένο τρόπο περιγράφεται πώς η Siemens κατά την περίοδο 1998–2003 χρημάτισε 14 υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΤΕ για να επωφεληθεί από τη συμφωνία με αρ. 8002, συνολικού ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. (…) Το μεγαλύτερο ποσό 7,5 εκ. ευρώ φέρεται να έλαβε πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΤΕ. Οι έρευνες τις εισαγγελίας φθάνουν μέχρι το πρωθυπουργικό γραφείο, σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου. Μέσω τράπεζας του Ρότερνταμ σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη φέρεται να έλαβε μεγάλο χρηματικό ποσό. Σύμφωνα με τον σύμβουλο, ο οποίος λειτουργούσε ως συνδετικός κρίκος μεταξύ Σημίτη και του τότε κυβερνώντος κόμματος, τα χρήματα κατέληξαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Η εισαγγελία όμως εκτιμά ότι το ποσό χρησιμοποιήθηκε για να χρηματιστούν και άλλα στελέχη του ΟΤΕ. Όπως και να έχει όμως η υπόθεση θα πρέπει να ελεγχθεί από τη δικαιοσύνη. Στη δίκη θα κληθούν να λογοδοτήσουν για διαφθορά και δύο ελβετικές τράπεζες».

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ