ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Αντίο» σε καρέκλες και θρανία είπαν τα παιδιά στο Φουρφουρά

0

Δεν είναι η πρώτη φορά που το «Ρ» αναφέρεται στο τετραθέσιο σχολείο του Φουρφουρά στο Αμάρι, γνωστό και ως «Το σχολείο της Φύσης και των Χρωμάτων», καθώς είναι το μοναδικό σχολείο στην Ελλάδα στο οποίο συμβαίνουν τόσο προχωρημένα πράγματα.

Ψυχή του σχολείου, ένας μοναδικός εκπαιδευτικός, ο Άγγελος Πατσιάς που όχι μόνο αγαπάει αυτό που κάνει, αλλά έχει τον τρόπο να μεταδίδει την αγάπη του για τη γνώση και στους μικρούς μαθητές του. Τα τελευταία χρόνια ο εξαιρετικός αυτός εκπαιδευτικός δημιούργησε στο εν λόγω σχολείο ιντερνετική εκπαιδευτική τηλεόραση με τους μαθητές να έχουν το ρόλο των παρουσιαστών σε διάφορα εκπαιδευτικά θέματα .

Έμαθε στα παιδιά να καλλιεργούν με αγάπη τη γη και δημιούργησε μαζί με τους μαθητές του μικρά περιβόλια που φροντίζει η κάθε τάξη. Δεν δίστασε να φτιάξει ακόμη και σχολικό κοτέτσι, καθώς ένα από τα σχέδια του, είναι το σχολείο να μπορεί να τρέφει τους μαθητές του…!

Η τελευταία πρωτοτυπία για το τα μικρά Αμαριωτάκια, είναι η αντικατάσταση των συνηθισμένων θρανίων και καθισμάτων του σχολείου με στρογγυλά τραπέζια και πολύχρωμες μπάλες για πιλάτες!

fourf

Ο ίδιος στην ιστοσελίδα του σχολείου σημειώνει: «Σήμερα ήταν μια ιδιαίτερη μέρα! Τα τελευταία 5 χρόνια λέγαμε ότι θέλαμε να κάνουμε τα θρανία και οι καρέκλες να μοιάζουν περιττά στην τάξη. Να αντικατασταθούν αν είναι δυνατόν με αντικείμενα πιο χρηστικά και καλαίσθητα. Έτσι λοιπόν η μαμά Ζωή, νεοαφιχθείσα με τα παιδάκια της από την Κέρκυρα, έδωσε τη λύση. Οι καρέκλες του σχολείου σιγά σιγά εκτοπίζονται από… μπάλες! Σε αντίθεση με τις καρέκλες, που εμποδίζουν τη σωστή ανάσα, την καλή κυκλοφορία του αίματος και που επιβαρύνουν το σώμα με τη λανθασμένη στάση, οι ελβετικές μπάλες γυμναστικής ή όπως είναι γνωστές «οι μπάλες για πιλάτες», κρατούν το σώμα σε εγρήγορση, βοηθούν στη συγκέντρωση, ενώ γυμνάζουν, διευκολύνοντας την αναπνοή και την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Δεν είναι τυχαίο που τις μπάλες αυτές τις χρησιμοποιούν σε κέντρα πληροφορικής, σε εργασίες που απαιτούν πολύ καθισιό, ενώ βοηθούνε ιδιαίτερα παιδιά με αυτισμό».

Στο μικρό Φουρφουρά των 650 κατοίκων έχει συντελεστεί ένα εκπαιδευτικό θαύμα, εξ αιτίας της σκληρής δουλειάς του δασκάλου κ. Πατσιά, ο οποίος έχει καταγωγή από τη Δράμα. Δάσκαλος και παιδιά, έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη και δημιουργική ομάδα που στην κυριολεξία φέρνει τα πάνω κάτω στο χώρο της ελληνικής εκπαίδευσης, φέρνοντας στο μυαλό μας πρότυπα σχολεία του εξωτερικού.

Οι μαθητές του Φουρφουρά, όχι μόνο περνούν καλά στην τάξη, αλλά κάνουν μάθημα με έναν ιδιαίτερο τρόπο, που τους ανοίγει τους ορίζοντες χωρίς να έχουν να ζηλέψουν το παραμικρό από τα παιδιά που ζουν σε μεγάλες πόλεις. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει…

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το Σχολείο της Φύσης και των Χρωμάτων στο Φουρφουρά έγινε δεκτό χωρίς τις ετήσιες εισφορές που κανονικά απαιτούνται στη παγκόσμια λίστα των Σχολείων της Εναλλακτικής εκπαίδευσης (παρέα με το Summerhill, το Sands School, τα Sudbury, τα Waldorf, τα Σχολεία του Δάσους κ.α.) εκπροσωπώντας τη χώρα μας σε μια εκπαιδευτική κοινότητα που θέτει διαφορετικούς στόχους.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ