ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Αμάρι για το κυβερνητικό πρόγραμμα με τον Α. Ξανθό

0

Πολιτική εκτροπή στηριγμένη σε κινήσεις αποστασίας η "Συμμαχία των 180"

Η Οργάνωση Μελών Δήμου Αμαρίου του ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωσε πολιτική εκδήλωση-συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014 στο Δημαρχείο Αμαρίου στην Αγία Φωτεινή, με ομιλητή τον βουλευτή Ρεθύμνου και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Α. Παραδεισανός, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γ. Μοσχονάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αμαρίου κ.κ. Μαν. Καλομενόπουλος και Γ. Σταθωράκης, ο τέως Δήμαρχος Συβρίτου κ. Μιχ. Πετρακάκης και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.

Ο κ. Α. Ξανθός σχολίασε τις προσπάθειες πόλωσης από την πλευρά της Κυβέρνησης που έχει χάσει την πολιτική και ηθική νομιμοποίησή της. Το σενάριο για τεχνητή παράταση του βίου της Κυβέρνησης είναι καταδικασμένο αφού οι 180 ψήφοι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την αποτροπή πρόωρων εκλογών δεν επιτυγχάνονται ούτε και αν όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές θα ψήφιζαν με την κυβερνητική πλειοψηφία. Η στρατηγική Σαμαρά, λοιπόν, επεξεργάζεται σενάρια εκτροπής και αποστασίας για να αποκτήσει την προεδρική πλειοψηφία. Συγχρόνως, ενώ η τρόικα συνεχίζει να ζητεί πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα η ίδια η Κυβέρνηση, στα μηνύματά της προς τους πιστωτές, όχι μόνον υποχωρεί από τις "κόκκινες γραμμές" της αλλά δεσμεύεται ότι θα υποχωρήσει και σε άλλα μείζονα ζητήματα, "αν κριθεί αναγκαίο", αργότερα εντός του έτους. Έρχονται μέτρα που προσβάλλουν οριζόντια την κοινωνία, όπως η κατάργηση της έκπτωσης του 30% για την εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης, ενώ οι νέες μνημονιακές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τον ΦΠΑ στα νησιά, το ασφαλιστικό κ.α. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται ποτέ να συνυπογράψει, ως αξιωματική αντιπολίτευση, και να εφαρμόσει, ως Κυβέρνηση, τα μέτρα που προετοιμάζουν αυτή τη στιγμή Κυβέρνηση και τρόικα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει μέσω σκληρής και ουσιαστικής διαπραγμάτευσης να βρούμε μια συμφωνία βιώσιμη για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο την Ελλάδα, τόνισε ο βουλευτής Ρεθύμνου. Αυτή τη στιγμή αυτό που χρειάζεται είναι η άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, για να εναρμονιστεί η Βουλή με τη λαϊκή θέληση και για να δοθεί ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης στη νέα κυβέρνηση, ώστε να μπει η χώρα σε ένα άλλο δρόμο, εντελώς διαφορετικό από το δρόμο της καταστροφής και της απόγνωσης που ακολουθεί σήμερα.

Ο κ. Α. Ξανθός ανέπτυξε τους βασικούς άξονες της ΔΕΘ και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν και οι κάτοικοι της ενδοχώρας του Ν. Ρεθύμνου και είναι άμεση επίπτωση του Μνημονίου. Τόνισε ότι η περιβόητη μνημονιακή μεταρρύθμιση στην υγεία εξελίχθηκε σε μια πραγματική υγειονομική τραγωδία, δημιούργησε μια τεράστια ζώνη υγειονομικής φτώχειας και αποκλεισμού των ανασφάλιστων ανθρώπων από στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική φροντίδα και μετέτρεψε τους ασφαλισμένους σε λειτουργικά ανασφάλιστους. Όσον αφορά στα άμεσα μέτρα που θα ανακόψουν την καθίζηση της πραγματικής οικονομίας, ο κ. Α. Ξανθός παρουσίασε τα βασικά 5 σημεία του προγράμματος της Θεσσαλονίκης το οποίο είναι ανεξάρτητο από την βασική πολιτική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η κατάργηση των νόμων του Μνημονίου, η αλλαγή πολιτικής και η επαναδιαπραγμάτευση για το χρέος, καθώς είναι μια πολιτική που δεν χρειάζεται καμία απολύτως πρόσθετη χρηματοδότηση. Ως εκ τούτου, μπορεί να μπει σε εφαρμογή, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η πορεία και η χρονική διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει πραγματικές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις –όχι τις νεοφιλελεύθερες αντιμεταρρυθμίσεις της οικονομικής και κοινωνικής αποδιάρθρωσης – οι οποίες θα επιδιωχθεί να είναι προϊόν ευρύτατων συναινέσεων και με τη συμμετοχή των ίδιων των πολιτών στην εφαρμογή τους. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις στοχεύουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς και των ανισοτήτων, στο μετασχηματισμό του κράτους, στη φορολογική δικαιοσύνη, στο συνολικό πλαίσιο της ανασυγκρότησης της χώρας.

  1. Το πρώτο σημείο είναι η στήριξη της εργασίας. Η ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση δεν έχει κανένα κοινωνικό όφελος, αν δεν δημιουργεί θέσεις σταθερής και αξιοπρεπούς εργασίας.
  2. Το δεύτερο σημείο είναι η στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και των συλλογικών πρωτοβουλιών κοινωνικής οικονομίας και όχι των οικονομικά ισχυρών που τείνουν να διαμορφώνουν μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές καταστάσεις, για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.
  3. Το τρίτο σημείο είναι η επιδίωξη ο παραγόμενος πλούτος να μένει στον τόπο και να επενδύεται. Έτσι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους που σήμερα δεν έχουν άλλη επιλογή πέρα από τη μετανάστευση
  4. Το τέταρτο σημείο είναι η χρήση όλων των εργαλείων δημόσιας πολιτικής (κοινωνικός έλεγχος του τραπεζικού συστήματος) για την ολόπλευρη στήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης.
  5. Και το πέμπτο σημείο είναι η προστασία του δημόσιου πλούτου και του περιβάλλοντος.

 

Ο κ. Α. Ξανθός τόνισε ότι το κοστολογημένο, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ έχει μία βασική προϋπόθεση για να εφαρμοστεί: να γίνει κτήμα των ανθρώπων, των φορέων, των συλλογικοτήτων που θα κληθούν να το υλοποιήσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει περιφερειακές αναπτυξιακές συσκέψεις σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας με σκοπό να ακούσει, να διορθώσει και να συνθέσει με τους τοπικούς φορείς και τα κινήματα των πολιτών. Στην Κρήτη η περιφερειακή σύσκεψη θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου 2014 στο Ηράκλειο και κάλεσε τους τοπικούς φορείς να συμμετάσχουν και να συνδιαμορφώσουν το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ για το νομό Ρεθύμνου και την Κρήτη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ