ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Έξω πάμε καλά; του Μιχάλη Κόκκινου

0

Κάθομαι και παρακολουθώ το σίριαλ με τα email της τρόικας για την τελική συμφωνία με την κυβέρνηση και η υπόθεση θα μου φαινόταν ανιαρή αν δεν ήταν ενδεικτική του τι μας περιμένει τους επόμενους μήνες.

Οι μέρες περνούν και μέχρι το επικείμενο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου που θα αποφασισθεί το πως θα κινηθεί η ελληνική οικονομία στο ξεκίνημα του νέου έτους, εμείς θα περιμένουμε. Όσο όμως περιμένουμε, ίσως να είναι μια καλή ευκαιρία για να στρέψουμε την προσοχή μας σε μερικές πρόσφατες εξελίξεις, από αυτές που συχνά περνούν στο περιθώριο της ενημέρωσης.

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έκρινε σκόπιμο για πολλοστή φορά, να φορτώσει στον τουρισμό, το κυρίως μέρος της κάλυψης του μόνιμου πια δημοσιονομικό κενό άνω του €1δις. Ενώ την ίδια στιγμή, οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ βρίσκονται κυριολεκτικά στον παγκόσμιο πάτο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Στο εννεάμηνο μάλιστα φαίνεται να έχουν πέσει ακόμη περισσότερο (10.2% με βάση τα προσωρινά στοιχεία του 3ου τριμήνου της ΕΛΣΤΑΤ).

Επίσης, με μια γρήγορη ματιά στον προϋπολογισμό του 2015 διαπιστώνει κανείς με έκπληξη ότι ο πολυαναμενόμενος "ερχομός της Ανάπτυξης" που προβλεπόταν για το 2014 (0.6%) δεν ήταν τίποτε περισσότερο από την επέλαση του αποπληθωρισμού. Το ΑΕΠ της χώρας μας μειώθηκε κατά €3,5δις από το 2013 στο 2014, με ότι αρνητικές συνέπειες αυτό συνεπάγεται για τα δημοσιονομικά μας και τη βιωσιμότητα του χρέους. Επιβεβαιώνοντας δυστυχώς το ρητό περί "ευημερίας των αριθμών".

Η παταγώδης όμως αποτυχία των κυβερνώντων σε μια σειρά από κεντρικά ζητήματα δυστυχώς δεν συνοδεύεται από τη διάθεση μας να καταλάβουμε το τι εξακολουθεί να πηγαίνει λάθος. Αντιθέτως δείχνουμε έτοιμοι να δώσουμε την εξουσία σε κάποιους που εγγυώνται (!) πως θα κάνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση καταφεύγουν συνειδητά σε επικοινωνιακές φιέστες σύγκρουσης, αφού για μικροκομματικές και πελατειακές σκοπιμότητες, προτιμούν να μας κρατούν μακριά από την αλήθεια και να μας αποκρύπτουν τις συνέπειες της μόνιμης εντός και εκτός Ελλάδας αντιπαράθεσής τους.

Κάποτε είχαμε συνηθίσει να λέμε - το κλασσικό πια - "έξω πάμε καλά". Ήταν μία φαινομενικά απλοϊκή φράση, που αποτύπωνε όμως πολύ πετυχημένα τους χειρισμούς της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία καθ' όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης βασιζόταν στη στρατηγική συναίνεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης. Παρατηρώντας όμως σήμερα τους χειρισμούς της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το αναγκαίο πνεύμα συναίνεσης που θα έπρεπε να εκπέμπει το εγχώριο πολιτικό σύστημα προς τα "έξω" δείχνει δυστυχώς να έχει χαθεί για τα καλά. Και μαζί με αυτό, το ενδεχόμενο κάποιας επιτυχίας για το μέλλον της χώρας και το δικό μας...

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ