ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανησυχίες για περιβαλλοντική όχληση στο Γεροπόταμο

0

Λ. ΚΟΠΑΣΗΣ: «ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ»

Ανησυχίες που αφορούν την περιβαλλοντική όχληση στην περιοχή της εκβολής του ποταμού Γεροπόταμος, εκφράστηκαν από κατοίκους της περιοχής εν ενόψει των έργων που θα γίνουν στο σημείο.

Πιο συγκεκριμένα, κάτοικοι της περιοχής του Μυλοποτάμου έχουν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες τους για το έργο αναβάθμισης του ΒΟΑΚ στο τμήμα ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ – ΠΑΝΟΡΜΟΣ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η κατασκευή νέας παράλληλης γέφυρας δίπλα στην υπάρχουσα γέφυρα του Γεροποτάμου, προκειμένου να κατασκευαστούν δύο ακόμα λωρίδες κυκλοφορίας.

Οι αντιρρήσεις- ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής, αφορούν στο χαρακτηρισμένο ως natura σημείο εκβολής του ποταμού Γεροπόταμου, το οποίο θεωρούν ότι θα διαταραχθεί ανεπανόρθωτα στην περίπτωση μιας τέτοιας κατασκευής.

Για το θέμα αυτό ζητήθηκε η άποψη του διευθύνοντα συμβούλου στον «Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ, κ. Λευτέρη Κοπάση, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν είναι δυνατόν να έχει γίνει μια μελέτη, να έχει εγκριθεί, να έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι και να μιλάμε για καταστροφή περιοχής natura.

Τα έργα για να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από κάπου διασφαλίζεται ότι έχουν περιβαλλοντικούς όρους εγκριμένους από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αυτή είναι μια διαδικασία που καθυστερεί τα έργα να γίνουν για χρόνια.

Η συγκεκριμένη αδειοδότηση γίνεται προκειμένου να μην καταστραφεί το περιβάλλον». Ο κ. Κοπάσης τονίζοντας ότι η όχληση στο περιβάλλον θα είναι όσον το δυνατόν μικρότερη συμπλήρωσε: «Το ότι έχει προηγηθεί η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, σημαίνει ότι η μελέτη υποβάλλεται στις υπηρεσίες στην οποία αναφέρεται τι όχληση θα προκαλέσει και πώς αυτή η όχληση μπορεί να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη, προκειμένου να δοθούν οι εγκρίσεις. Είναι βέβαιον ότι στην περιβαλλοντική αδειοδότηση προβλέπεται ότι δε θα θιχτεί το περιβάλλον και ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα γι αυτό.

Ωστόσο, από την περασμένη εβδομάδα, με εισήγηση της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Μυλοποτάμου είχε ζητηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυλοποτάμου να γνωμοδοτήσει επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στη «Μελέτη αναβάθμισης του ΒΟΑΚ στο τμήμα Εσταυρωμένος – Πάνορμος».

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Μανούσο Κλάδο, δήλωσε τα εξής: « Στην δική μας γνώση δεν έχουν έρθει διαμαρτυρίες ή κάποιες άλλες ανησυχίες. Το θέμα τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου και συζητήθηκε διεξοδικά. Κρίναμε ομόφωνα, ότι πρόκειται για ένα αναγκαίο έργο καθώς ο ΒΟΑΚ πρέπει να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί λαμβάνοντας υπόψη μας, ότι η νέα γέφυρα πρόκειται να κατασκευαστεί, όπως άλλωστε και η υπάρχουσα, σε ένα σημείο, το οποίο αποτελεί βιότοπο και μάλιστα περιοχή natura. Για το λόγο αυτό η γνωμοδότηση μας ήταν θετική υπό την προϋπόθεση, ότι θα τηρηθεί με αυστηρότητα η κείμενη νομοθεσία ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και δει για τα έργα κατασκευής της πρόσθετης γέφυρας σε αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο περιβαλλοντικά σημείο. Από την πλευρά μας η απαίτηση είναι να μην υπάρξει η παραμικρή αρνητική παρέμβαση στην υφιστάμενη κατάσταση του βιότοπου.»

 

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ