ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά ενόψει εορτών

0

Ποινικές και διοικητικές κυρώσεις στους παραβάτες

Εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους, ζήτησε με επείγουσα εγκύκλιό του προς τις περιφέρειες και τις αρμόδιες διευθύνσεις ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος. Με την εγκύκλιο, ζητείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες κατά την περίοδο των εορτών να έχουν αυξημένη παρουσία στην αγορά και την εντατικοποίηση των ελέγχων, είτε αυτοτελώς, είτε με συναρμόδιες Υπηρεσίες για την αποτροπή φαινομένων εξαπάτησης και εκμετάλλευσης των καταναλωτών. Όσον αφορά στο Ρέθυμνο, οι έλεγχοι πρόκειται να ξεκινήσουν στην αγορά, καταστήματα, λαϊκές αγορές, υπαίθριο εμπόριο, και σε περίπτωση παραβάσεων θα επιβάλλεται πρόστιμο, το οποίο είναι σωρευτικό και της τάξης των 500 ευρώ.

Όσον αφορά στους ελέγχους που γίνονται στην αγορά, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου κ. Μιχάλης Δαράκης σημείωσε ότι «ενόψει των εορτών θα υπάρξει αυξημένη παρουσία στην αγορά τόσο του τμήματος Εμπορίου όσο και μεικτών κλιμακίων που θα απαρτίζονται από το τμήμα Εμπορίου, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, την Αστυνομία, τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου οι έλεγχοι να είναι αποτελεσματικοί, στοχευμένοι και αντικειμενικοί».

Σχετικά με το τι ακριβώς θα ελέγχουν τα κλιμάκια και τους στόχους των ελέγχων αυτών, ο κ. Δαράκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ουσιαστικά, αυτά που θα ελέγχονται είναι η ανάρτηση πινακίδων όπου θα αναγράφονται οι προβλεπόμενες ενδείξεις, η επισήμανση των τροφίμων, η είσπραξη αντιτίμου που θα είναι σχετικό με τις αναγραφόμενες τιμές, δηλαδή θα ελέγχεται αν εισπράττεται περισσότερο από αυτό που αναγράφεται στις πινακίδες, η έκδοση των νόμιμων παραστατικών στοιχείων - αποδείξεων, γιατί ταυτόχρονα γίνεται από το κλιμάκιο και φορολογικός έλεγχος με βάση τη νομοθεσία, και η ελλιπής ζύγιση. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία τα οποία θα ελεγχθούν. Ο στόχος είναι η πρόληψη από τις συναρμόδιες υπηρεσίες και η αποτροπή φαινομένων εξαπάτησης, παραπλάνησης και εκμετάλλευσης των καταναλωτών. Ταυτόχρονα, στόχος είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, όπως και να συμμορφωθούμε όλοι μας με τη νομοθεσία και κυρίως οι έμποροι, γιατί τηρώντας τη νομοθεσία, διασφαλίζουν μία καλή σχέση με το καταναλωτικό κοινό, μία σχέση εμπιστοσύνης η οποία είναι και το ζητούμενο».

Ερωτηθείς αναφορικά με το τι πρέπει να κάνουν από την πλευρά τους οι καταναλωτές, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της ΠΕΡ, τόνισε πως «αντίστοιχα, οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν τα σημεία αυτά, έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν το τι αγοράζουν, από πού προέρχεται, πόσο κοστίζει ανά μονάδα προϊόντος και αυτά τα στοιχεία πρέπει να αναγράφονται στις πινακίδες. Προφανώς, αναφέρομαι στο εμπόριο που γίνεται με νόμιμο τρόπο, είτε είναι στα καταστήματα, είτε στις λαϊκές αγορές, είτε στο υπαίθριο εμπόριο. Ένα σημείο στο οποίο πρέπει να σταθούμε είναι ότι πέρα από τους ελέγχους που γίνονται σε τοπικό επίπεδο, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα μεγάλα κέντρα συγκέντρωσης κρεάτων και οπωρολαχανικών, εκεί δηλαδή όπου γίνεται η μεγάλη διακίνηση των προϊόντων προς τις περιφερειακές και τοπικές αγορές. Εκεί ουσιαστικά ξεκινά μια σειρά γεγονότων που αν είναι κακή η αφετηρία, αυτό θα καταλήξει στην τοπική αγορά και τελικά στους καταναλωτές. Για το λόγο αυτό, οι κεντρικές υπηρεσίες πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον έλεγχο αυτών των αγορών».

Για παράπονα, καταγγελίες ή πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στη Γραμμή Καταναλωτή στο 1520 ή στο τμήμα Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου στα τηλέφωνα 2831340709 και 2831340763.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ