ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Λύση στο πρόβλημα των Περιβολίων επιχειρεί να δώσει ο Γ.Κεφαλογιάννης από κοινού με δύο Βουλευτές της ΝΔ με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή

0

Μια σημαντική τροπολογία που επιχειρεί να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την πράξη εφαρμογής στα Περιβόλια του Δήμου Ρεθύμνου κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΚΑ για τις «Πράξεις Εισφοράς σε Γη και σε Χρήμα- Ρυμοτομικές Απαλλοτριώσεις και Άλλες Διατάξεις». Την πρωτοβουλία αυτή ανέλαβαν ο Βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Σ. Μαρίνος, ο Βουλευτής Λευκάδας Θεόδωρος Σολδάτος και ο Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης. Όπως αναφέρεται στο κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης της τροπολογίας «Ενώ προβλέπεται έκπτωση 20% επί του αρχικού ποσού εισφοράς σε χρήμα για τα ακίνητα για τα οποία εκδόθηκαν πράξεις επιβολής εισφοράς βάσει αντικειμενικών αξιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2010, σε πολλές περιπτώσεις το πρόβλημα δεν αποκαθίσταται, αφού οι τιμές είναι εξωπραγματικά υψηλές». Έτσι, προτείνεται, στις περιπτώσεις που δεν έχουν εξοφληθεί όλες οι δόσεις της εισφοράς σε χρήμα, να μπορεί ο Δήμος να υποβάλει αίτημα εκ νέου υπολογισμού των εισφορών, σύμφωνα με τις διατάξεις και τους συντελεστές που ορίζονται στο παρόν νομοσχέδιο, καθώς και εξορθολογισμού των τιμών στις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών για νέο προσδιορισμό τιμών μονάδος με την υπό ψήφιση διάταξη να έχει αναδρομική ισχύ. Αναλυτικά, το κείμενο της τροπολογίας διαμορφώνεται ως εξής:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο σχέδιο Νόμου Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα- Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις.

Στο άρθρο 1 « Ιδιοκτησία κατά την πράξη εφαρμογής - υπολογισμός εισφοράς σε γη» προστίθεται η παράγραφος ως ακολούθως :

«Στις περιπτώσεις που δεν έχουν εξοφληθεί όλες οι δόσεις της εισφοράς σε χρήμα, σε εγκεκριμένες επεκτάσεις σχεδίων πόλης, κατά τον 1337/83, και έχουν κατατεθεί δικαστικές προσφυγές ή ενστάσεις ή αντιρρήσεις στους αρμόδιους Δήμους, δύναται ο Δήμος να υποβάλει αίτημα εκ νέου υπολογισμού των εισφορών σε χρήμα σύμφωνα με τις διατάξεις και τους συντελεστές που ορίζονται στο παρόν νομοσχέδιο καθώς και εξορθολογισμού των τιμών στις υπηρεσίες του Υπ. Οικ. για νέο προσδιορισμό τιμών μονάδος. Προς τούτο ορίζεται επιτροπή αποτελούμενη από τον Δ/ντη της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., από εκπρόσωπο του οικείου Δήμου και από υπάλληλο του ΥΠΕΚΑ που ορίζεται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη για να εξετάσει τα αιτήματα και εάν και εφόσον διαπιστώσει δυσαρμονία μεταξύ των εμπορικών και των εφαρμοζόμενων, στον υπολογισμό της εισφοράς, τιμών , να προσδιορίσει αιτιολογημένα νέες τιμές μονάδος.

Η εφαρμογή των τιμών αυτών θα γίνει με επανυπολογισμό των ποσών των εισφορών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου (ή του ΥΠΕΚΑ ή την επιτροπή του άρθρου 1 του Π.Δ 5 της 17-12-85/17-1-86 ΦΕΚ 2Δ) και θα έχει αναδρομική ισχύ. Οι ήδη καταβληθείσες δόσεις συμψηφίζονται. Τυχόν μεγαλύτερες καταβολές από το συνολικό επαναπροσδιοριζόμενο ποσό δεν επιστρέφονται».

 

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Ενώ προβλέπεται έκπτωση 20% επί του αρχικού ποσού εισφοράς σε χρήμα για τα ακίνητα για τα οποία εκδόθηκαν πράξεις επιβολής εισφοράς, βάσει αντικειμενικών αξιών, μετά την 1η Ιανουαρίου 2010, σε πολλές περιπτώσεις το πρόβλημα δεν αποκαθίσταται, αφού οι τιμές είναι εξωπραγματικά υψηλές. Ειδικότερα, σε ορισμένες υπό ένταξη αγροτικές περιοχές ορίστηκε ζώνη αντικειμενικών αξιών, παρόμοια με αυτές του κέντρου πόλης πριν καν εφαρμοστεί το σχέδιο και διαμορφωθούν στοιχειώδεις υποδομές και δόμηση. Οι περιοχές αυτές παραμένουν πολεοδομικά, οικιστικά και οικονομικά « νεκρές», αφού η απαίτηση καταβολής χρηματικών δόσεων της εγκεκριμένης εισφοράς δεν διευκολύνει τις μεταβιβάσεις ή την οικοδόμηση. Έτσι, με την παρούσα διάταξη ο έλεγχος των τιμών και αξιών παραμένει στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν τοπικές επιτροπές πανελληνίως να προκαλέσουν κατάπτωση των τιμών. Με τον τρόπο αυτόν μεγάλες, προφανείς και άδικες καταστάσεις θα μπορούν να επανεξεταστούν, ανακουφίζοντας    τους συμπολίτες μας,  συμβάλλοντας παράλληλα στην αναζωογόνηση του τόπου σε μία ιδιαίτερα δυσχερή περίοδο.

 

 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ