ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Eορτασμός Αγίου Ελευθερίου στο Ατσιπόπουλο - Την 15η Δεκεμβρίου 2014

0

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια, την αρμόζουσα θρησκευτική κατάνυξη και την παρουσία πλήθους πιστών , παρουσία των τοπικών αρχών τελέσθηκε ο εσπερινός στις 14 Δεκεμβρίου και η Θεία Λειτουργία στις 15, επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Ελευθερίου στο Ατσιπόπουλο. Παρουσία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. κ. Ευγενίου, συμπαραστατούμενος από τους κληρικούς της ενορίας και των γειτονικών χωρίων. Τον εορτασμό λάμπρυνε μελωδικά η χορωδία Ατσιποπούλου υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη κ. Νικολάου Μοσχονά.

Η εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου στο Ατσιπόπουλο ευρίσκετο στην άκρη του χωριού, ακριβώς όπως εισερχόταν κάποιος στον εν λόγω οικισμό, αλλά η τελευταία μεγάλη οικοδομική άνθηση και η ανάπτυξη τη περιοχής σε ικανή απόσταση, περιμετρικά του ναού έφεραν αυτόν να είναι σήμερα στο κέντρο της γοργά αναπτυσσόμενης κωμοπόλεως. Η εκκλησία αυτή, όπως μαρτυρά και η πέτρινη επιγραφή πάνω στο ανώφλι της βορινής πύλης, ανηγέρθη το 1856. Έτσι επί 158 χρόνια αποτελεί το σημαντικότερο σημείο αναφοράς και εκδήλωση κάθε θρησκευτικής πίστης των Ατσιπουλιανών . Η δε εικόνα του τιμωμένου Αγίου ιστορηθείσα από τον Αντώνιο Βεβελάλη το   1873 δέχεται το θυμίαμα των πιστών μαζί με τον πόνο το δάκρυ, τις αγωνίες ,τα παράπονα, τις προσευχές αλλά και τις ευχαριστίες και δοξολογίες των.

Στην φετινή αρχιερατική λειτουργία το πλήθος των πιστών που κάθε χρόνο, όλο και περισσότερο τιμά τη μνήμη του Αγίου Ελευθερίου , ώστε να αποτελεί και μέρος θρησκευτικής εκδρομής πιστών από πολύ μακριά, εκτός του νομού, είχε την ευκαιρία πολλαπλής ικανοποίησης των θρησκευτικών των πιστεύω.

Πρώτον η απόδοσης στον άγιο της Θρησκευτικής του τιμής και η εκδήλωσης της αγάπης προς αυτό.

Δεύτερον, η ακρόασης του θείου λόγου και κηρύγματος, από Σεβασμιότατο κκ Ευγένιο. Είναι πλέον καθομολογούμενο ότι ο εν λόγω ιεράρχης με το γλαφυρό, ζεστό, καθόλου ακραίο και γεμάτο επιχειρήματα κήρυγμα αγγίζει τις καρδιές των πιστών με ένα μοναδικό τρόπο, ώστε να αποτελεί παρηγοριά σημαντική, ενίσχυση της πίστης και λύση στα θρησκευτικά τους διλλήματα και όχι μόνο. Και έτσι είναι δύσκολο για οποιονδήποτε να αποδώσει (περιληπτικά) τον λόγο του. Ωστόσο αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης της «…ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης …» κληροδότημα των προγόνων μας , πράγμα που ο Άγιος Ελευθέριος με τον βίο του τίμησε.Επίσης και τον θρησκευτικό φανατισμό ο οποίος ανθεί στις ημέρες μας, σε τόπους, όχι πολύ μακριά της πατρίδος μας, αναδεικνύοντας νέους μάρτυρες της χριστιανικής μας πίστης. Προέτρεψε δε τους πιστούς να απέχουν από κάθε είδους φανατισμού, ακόμα και του θρησκευτικού καθόσον (ο φανατισμός) και η μισαλλοδοξία αποτελούν μεγέθη αντίθετα της Ορθόδοξης πίστης, οδηγούν σε πράξεις βίας και μίσους.

Τρίτο, την τοποθέτηση των επτά νεοκατασκευασθέντων ξύλινων περιστεριών, που από το ράμφος τους κρέμονται ισάριθμα καντήλια, που καίουν το ανέσπερο φως μπροστά στις εικόνες των Αγίων του τέμπλου. Τα παραπάνω ξύλινα περιστέρα, που αντικατέστησαν τα αταίριαστα αντίστοιχα ασημόχρωμα (περιστέρια), που είχαν αντικαταστήσει πριν από χρόνια άλλα ξύλινα και αυτά, αλλά ο χρόνος και το σκουλήκι του ξύλου είχαν καταστρέψει. Τα από ξύλο καρυδιάς καινούργια αυτά περιστέρια, καλλιτεχνικής αξίας και ομορφιάς ίσης των παλαιών, αποτελούν δωρεά των Ατσιπουλιανών που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Αθήνα και Αττική, μέλη και φίλοι του συλλόγων των « Η Αγία Ζώνη». Δείγμα ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν ξεχάσει το γενέθλιο τόπο, αποδεικνύοντας το με κάθε τρόπο, στη κατασκευή του καμπαναριού, στη δημιουργία του Ηρώου του χωριού, στην ανάδειξη του τάφου του Λιανδροχαράλαμπου κτλ , ότι παραμένουν Ατσιπουλιανοί και ο νόστος είναι μια μόνιμη πληγή για αυτούς.

Τέλος, για το τέμπλο της εκκλησίας του Αγίου Ελευθερίου, που την 14η Νοεμβρίου συμπλήρωσε 100 χρόνια θαυμασμού της καλλιτεχνικής προσευχής του κατασκευαστή του Γεωργίου Καρκανάκη , από όλους τους κατά καιρούς επισκέπτες και προσκυνητές του ναού, με αποτέλεσμα να αποτελεί πρότυπο και αντικείμενο έρευνας και ίσως αντιγραφής.

Ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Ελευθερίου και συνεπώς και του ομωνύμου περικαλλούς ναού είναι συνδεδεμένα με ένα τρόπο θαυμαστό και αδιατάρακτο με την πίστη των Ατσιπουλιανών.   Από δε την αρχή του 20ου αιώνα που και ο Ελευθέριος Βενιζέλος συνδέθηκε μαζί τους, με την μεγάλη πλειονότητα να τον υποστηρίζει στον Μεγάλο πολιτικό του βίο, αλλά και με τη ξεχωριστή φιλία που είχε με ονομαστούς καπετάνιους του Ατσιποπούλου,( Λιαντροχαράλαμπο, Αβάτζο, Μυλωνάκη κ.α.) θεώρησαν ξεχωριστή εύνοια την ονομασία του μεγάλου πολιτικού τους φίλου, με την προστάτη «συγχωριανό» Άγιο τους. Αποτέλεσμα αυτής της σχέσης ήταν , να τελούν δοξολογία για την ονομαστική εορτή του Βενιζέλου, στη γιορτή του Αγίου, την εποχή που αυτός ζούσε εξόριστος στη Γαλλία, μετά το κίνημα του 1935. Ενώ η τότε, ελληνική κυβέρνηση, είχε απαγορεύσει κάθε εορτασμό και πανηγυρισμό υπέρ αυτού, αγνοώντας σχετικές διαταγές της . ( Κρητ. Επιθ 17-12-1935 ).

Ο φετινός λαμπρός εορτασμός του Αγίου, μαζί με τη μαζικότητα και την θρησκευτική κατάνυξη των πιστών, το κήρυγμα του Σεβ. Μητροπολίτη και με τη φιλοξενία την εγκαρδιότητα και το ανθρώπινο πλησίασμα των Ατσιπουλιανών στους επισκέπτες είναι άξιον αναφοράς και ας αποτελέσει μέτρο σύγκρισης για επόμενους εορτασμούς.

Είθε η χάρις του Αγίου Ελευθυρίου και η μεσητία του προς τον Σωτήρα Χριστόν, να χαρίζει σε όλους υγεία , πνευματική και σωματική ελευθερία και ικανοποίηση κάθε ευγενούς πόθου.

 

 

Κωνσταντίνος Δημητρακάκης

Ατσιπόπουλο Δεκέμβριος 2014

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ