ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ρέθυμνο: «Νοιάζομαι για την υγεία μου... μαθαίνω για τον καρκίνο»

0

Η έγκαιρη διάγνωση είναι η καλύτερη θεραπεία για όσους πάσχουν από την επάρατη νόσο. Την επισήμανση αυτή έκαναν επιστήμονες - μέλη του παραρτήματος της αντικαρκινικής εταιρίας Ρεθύμνου, στο πλαίσιο της ενημερωτικής ημερίδας που διοργάνωσε προχθες στο "σπίτι του πολιτισμού" ο ιατρικός σύλλογος και η αντικαρκινική εταιρία.

Κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης ήταν "νοιάζομαι για την υγεία μου… μαθαίνω για τον καρκίνο", ενώ όπως ανακοινώθηκε και επίσημα στα γραφεία του τοπικού παραρτήματος, ιδρύθηκε και λειτουργεί και το ιατρείο προληπτικής ογκολογίας.

Αναλυτικότερα, με τη λέξη «καρκίνο» χαρακτηρίζουμε ένα σύμπλεγμα νόσων που σχετίζονται με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό και την ανοργάνωτη ανάπτυξη των προσβεβλημένων κυττάρων.

Ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Κάθε χρόνο 7 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 11 εκατομμύρια νοσούν, το 70% των οποίων σε χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες «νοιάζομαι για την υγεία μου» σημαίνει «μαθαίνω για τον καρκίνο», αφού η καλύτερη θεραπεία δεν είναι άλλη πέρα από την έγκαιρη διάγνωση, που κυριολεκτικά σώζει ζωές. Μάλιστα σημειώνουν πως αν ο καρκίνος ανακαλυφθεί στα πρώτα του στάδια, τότε μπορεί να θεραπευτεί ακόμα και 100%.

Στο Ρέθυμνο, όπως ανακοινώθηκε προχθες από τον γιατρό, Κώστα Μαλά, ιδρύθηκε και λειτουργεί το ιατρείο προληπτικής ογκολογίας.

Κρούοντας το καμπανάκι, οι επιστήμονες επισημαίνουν ακόμα πως καρκίνος και κάπνισμα είναι μία ολέθρια σχέση, αφού ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πιο διαδεδομένη μορφή της νόσου μετά τον καρκίνο του μαστού για τις γυναίκες και τον καρκίνο του προστάτη για τους άνδρες.

Η ημερίδα -που έγινε στο «σπίτι του πολιτισμού»- διοργανώθηκε απόν τον ιατρικό σύλλογο και το τοπικό παράρτημα της ελληνικής αντικαρκινικής εταιρείας.

neatv.gr

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ