ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες για παιδιά από τον Μουσικό Καρπό

0

Μουσική Παιδεία και Χορωδιακό Τραγούδι.   Οι μαθητές από μικρή ηλικία μαθαίνουν να διαβάζουν και να σιγοτραγουδούν μικρά στιχάκια τραγουδιών, συνηθίζουν στην απαγγελία και προσπαθούν ρυθμικά να αναφέρουν τις λέξεις με το ρυθμό και τον παλμό της ομοιοκαταληξίας. Ο ρυθμός του λόγου, η ένταση της φωνής, η επιβράδυνση και επιτάχυνση των λέξεων, μας παραπέμπουν στις μουσικές έννοιες του μέτρου, των ρυθμικών σχημάτων, της δυναμικής και της τονικότητας. Απ’ αυτήν τη μεριά το τραγούδι μπορεί να πραγματοποιηθεί: ¨Χωρίς συνοδεία μουσικών οργάνων, με τη συνοδεία μουσικών οργάνων, με στίχους, αλλά και χωρίς στίχους όπου η φωνή τραγουδάει μόνο μια μελωδία σαν ένα μουσικό όργανο¨.

Η χορωδία (λατ. chorus) είναι ένα μουσικό σύνολο τραγουδιστών. Η χορωδιακή μουσική, με τη σειρά της, είναι η μουσική που εκτελείται από ένα τέτοιο σύνολο τραγουδιστών.

Είναι ευρέως γνωστό ότι ο ρόλος της μουσικής είναι πολυσήμαντος καθόσον συνδράμει στην πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου, προσφεροντάς του εκτός από Παιδεία και Πολιτιστική Κουλτούρα.

Στόχοι της χορωδίας είναι η μουσική ανάπτυξη όλων των μαθητών και των μαθητριών μέσα από εμπειρίες οι οποίες εδραιώνουν τις δεξιότητες, τις στάσεις, τις γνώσεις και τις συμπεριφορές τους, έτσι ώστε, με την ενεργή συμμετοχή τους ως ακροατές, εκτελεστές και συνθέτες, να επικοινωνούν μέσω της μουσικής και να δημιουργούν μια δια βίου σχέση με αυτήν.

Μέσα από τα μαθήματα της παιδικής χορωδίας τα παιδιά:

  • Έρχονται σε επαφή με το τραγούδι και μέσω της φωνής τους και του χορωδιακού συνόλου βιώνουν από πολύ νωρίς τις ευεργετικές επιδράσεις της μουσικής.
  • Αναπτύσσουν δεξιότητες ενεργητικής ακρόασης.
  • Αναπτύσσουν τις φωνητικές τους δεξιότητες.
  • Αναπτύσσουν δεξιότητες στην εκτέλεση μουσικών οργάνων.
  • Αποκτούν γνώσεις ως προς τις βασικές μουσικές έννοιες (ρυθμό, μελωδία, αρμονία, υφή, χροιά, ταχύτητα και άρθρωση).
  • Ενισχύουν θετικές στάσεις και συμπεριφορές σε σχέση με τις μουσικές δραστηριότητες.
  • Εργάζονται μέσα σ' ένα πνεύμα συνεργασίας και δημιουργικότητας.
  • Προάγεται η ομαδικότητα, η ευγενής άμιλλα, η επίτευξη στόχων και η φαντασία.
  • Συνδυάζουν την ψυχαγωγία με την πειθαρχία σ' ένα κλίμα αλληλουποστήριξης, επιδιώκοντας το χτίσιμο ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων.

Μέσα από μια μουσική παιδεία που προάγει τα πιο πάνω, οι μαθητές και οι μαθήτριες εξελίσσονται σε υπεύθυνους, ενεργούς και δημοκρατικούς πολίτες.

Η μουσική συμβάλλει έτσι στην ολιστική παιδεία των μαθητών και στη διαμόρφωση πολιτών που είναι ικανοί και ωφέλιμοι μπροστά στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Γονείς και εκπαιδευτικοί οφείλουν να ενθαρρύνουν τα παιδιά και τους μαθητές τους στη μουσική ενασχόληση και ποιος ξέρει, ίσως μια μέρα δείτε τα παιδιά να εξελίσσονται σε μεγάλα μουσικά ταλέντα!!!

Εν κατακλείδι, όπως αναφέρει ο Πλάτων: “ Η μουσική δίνει ψυχή στις καρδιές και φτερά στη σκέψη “.

Βασιζόμενοι στα παραπάνω οι άνθρωποι του Μουσικού Καρπού, σχεδίασαν την καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη Μουσική παράσταση, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 20:00 στο Σπίτι του Πολιτισμού, με την συμμετοχή της Χορωδίας του Μουσικού Καρπού και θα συνοδεύει το κουϊντέτο χάλκινων πνευστών οργάνων: Creta Brass ( τρομπέτα: Αντώνιος Μαυράκης - Ντένη Σκανδαλάκη, κόρνο: Βαγγέλης Σκούρας, τρομπόνι: Μανόλης Σφακιανάκης, τούμπα: Χαράμπος Παλιός.

Αφηγητής: Γιώργς Πεδιαβιτάκης, επίσης θα συμμετέχουν και οι Ρεθεμιώτες μουσικοί – Sax Alto: Ελευθερία Κατιμερτζόγλου και στο πιάνο η Ελένη Αλεξαντωνάκη.

Επιμέλεια προγράμματος: Αντώνιος Μαυρακης

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Καλή ακρόαση.

 

Για τον Μουσικό Καρπό

Αντώνιος Μαυράκης

Καθηγητής Μουσικής

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ