ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

2015: Έτος αφιερωμένο πολιτιστικά στον Νίκο Μαμαγκάκη

0

Το έτος 2015 πρόκειται να είναι για το Ρέθυμνο αφιερωμένο πολιτιστικά στη μνήμη του μεγάλου Ρεθεμνιώτη μουσικοσυνθέτη Νίκου Μαμαγκάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 2013. Για το λόγο αυτό, προγραμματίζονται μια σειρά εκδηλώσεων την επόμενη χρονιά, οι οποίες συνδιοργανώνονται από το Δήμο Ρεθύμνης, γραφείο Πολιτισμού και τμήμα Παιδείας, το Σύνδεσμο Φιλολόγων και το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΗΡ και Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Πέπη Μπιρλιράκη σχετικά με τις εκδηλώσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στη μνήμη του Νίκου Μαμαγκάκη τόνισε: «Τον Ιούλιο του 2013 αποχαιρετήσαμε έναν σπουδαίο δημιουργό – μουσικοσυνθέτη, μία κεφαλαιώδη μορφή του νεοκρητικού πολιτισμού, έναν πρεσβευτή της ρεθεμνιώτικης παράδοσης στα πέρατα του κόσμου, τον Νίκο Μαμαγκάκη. Ένα από τα μεγάλα όνειρα της παρούσας δημοτικής αρχής ήταν να εξασφαλίσει τη συνεργασία του Νίκου Μαμαγκάκη σε κάποια κορυφαία εκδήλωση. Είχαμε μοιραστεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια αυτή την προοπτική μαζί του και εκείνος δήλωνε πρόθυμος να βοηθήσει, αρκεί να συνεργούσαν και οι συγκυρίες. Ενώ είχε ανοίξει ο δρόμος μέσα από κοινοτικά προγράμματα, μας πρόλαβε ο θάνατος, ο οποίος δημιούργησε δυσαναπλήρωτο κενό. Τη μέρα εκείνη του αποχαιρετισμού του Νίκου Μαμαγκάκη, ως Δήμος Ρεθύμνης είχαμε αναφέρει ότι αυτό που προέχει, πέρα από συγκινητικές αναφορές, είναι το Ρέθυμνο να κρατήσει και να αξιοποιήσει όσο καλύτερα γίνεται το έργο του. Σήμερα, μετά από προσεκτική και στοχευμένη προσπάθεια αρκετών φορέων που συντονίζονται από το Δήμο Ρεθύμνης, είμαστε επιτέλους στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το έτος 2015 αφιερώνεται πολιτιστικά στη μνήμη του μεγάλου Ρεθεμνιώτη ανθρώπου και μουσικοσυνθέτη Νίκου Μαμαγκάκη. Καλούμε όλους όσοι έχουν να καταθέσουν μνήμες, αρχειακό υλικό και κάθε είδους πρόταση, να έρθουν σε επικοινωνία με το γραφείο Πολιτισμού του Δήμου στην ΚΕΔΗΡ για να μπορέσουμε να εξελίξουμε και να υλοποιήσουμε όλες τις εκδηλώσεις που προγραμματίζουμε για το2015 για τον Νίκο Μαμαγκάκη. Πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι μόνο η αρχή και ελπίζουμε οι νέες γενιές να μπορέσουν με αρχή το 2015 να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το έργο του μεγάλου Ρεθεμνιώτη μουσικοσυνθέτη. Ο κ. Γιώργος Γεωργαλής, Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης δήλωσε πως «σε συνεργασία με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αποφασίσαμε να ορίσουμε την 20η Μαρτίου του 2015 σαν ημέρα μνήμης στα σχολεία για τον Νίκο Μαμαγκάκη. Θα αφιερωθεί η πρώτη ώρα των μαθημάτων για εκδηλώσεις, θα σταλεί υλικό από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων σε όλα τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί θα το αξιοποιήσουν κατάλληλα. Επιλέξαμε αυτή την ημέρα επειδή είναι η έναρξη της άνοιξης και το έργο του Νίκου Μαμαγκάκη αποτελεί μια “άνοιξη” στα μουσικά δρώμενα της χώρας».

IMG_5323

Από την πλευρά της, η φιλόλογος και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου κ. Ειρήνη Βογιατζή αναφορικά με το ρόλο του Πειραματικού Λυκείου και του Συνδέσμου Φιλολόγων στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν ανέφερε: «Το Πειραματικό Λύκειο θα παρουσιάσει μία έντυπη έκδοση – αφιέρωμα στην προσωπικότητα και το έργο του Νίκου Μαμαγκάκη, με την οποία θέλει να τιμήσει τον μεγάλο δημιουργό και κυρίως θέλει να κοινωνήσει το έργο του στους μαθητές, γιατί οι μαθητές δεν έχουν γνωρίσει το έργο του Μαμαγκάκη. Ως Σύνδεσμος Φιλολόγων, θα δούμε τη μουσική όχι μόνο ως καλλιτεχνική δημιουργία αλλά και ως γλώσσα, γιατί είναι η μόνη γλώσσα που τη μιλάει όλος ο κόσμος και ενώνει τους ανθρώπους και θα διοργανώσουμε δύο δράσεις. Η μία είναι η παρουσίαση μουσικοθεατρικού αναλόγιου, δηλαδή λογοτεχνικά έργα με αναφορές στη μουσική τα οποία θα παρουσιαστούν σε δραματοποιημένη μορφή, παραστάσεις με σκηνικά, κοστούμια, μουσική, αλλά σε πολύ αφηρημένη και συμβολική μορφή. Η δεύτερη είναι ένα φεστιβάλ δημιουργικής γραφής. Ήδη ο Σύνδεσμος λειτουργεί το εργαστήρι δημιουργικής γραφής εδώ και τρία χρόνια και με τη βοήθεια της συντονίστριας κ. Δασκαλά και έχοντας τη μουσική ως μυθιστορηματικό πρόσωπο, θα προσπαθήσουμε ενήλικες και παιδιά να φτιάξουμε τις δικές μας ιστορίες για να μοιραστούμε μέσα από αυτές συναισθήματα, σκέψεις και απόψεις». Η κ. Ελευθερία Μιχάλα, μουσικολόγος και μέλος της Δημοτικής Κοινότητας Ρεθύμνου, συμπλήρωσε σχετικά με τις εκδηλώσεις πως «ο Δήμος Ρεθύμνης σε συνεργασία με την οικογένεια του Νίκου Μαμαγκάκη ετοιμάζει μουσικές εκδηλώσεις για το 2015, οι οποίες θα πλαισιωθούν από μεγάλους καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων θα είναι και ο μαθητής του Γιώργος Κουμεντάκης. Στον τομέα των εκδηλώσεων του Δήμου, στη μνήμη του Νίκου Μαμαγκάκη αφιερώνεται το 27ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνης που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβρη του 2015. Μία άλλη μουσική εκδήλωση που προγραμματίζεται είναι αυτή που θα συνοδεύσει την παρουσίαση του έντυπου αφιερώματος του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου, την επιμέλεια της οποίας θα έχει ο καταξιωμένος μαθητής του Νίκου Μαμαγκάκη, Ρεθεμνιώτης μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης».

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ