ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Έρευνα: Κρούσματα και οι θάνατοι από μηνιγγίτιδα στην Κρήτη

0

Με μια αναδρομή στο παρελθόν και τη βοήθεια των αριθμών αποδεικνύεται ότι η απειλή της μηνιγγίτιδας υπήρχε διαχρονικά στην Κρήτη προκαλώντας τρόμο στους γονείς, αλλά καταρρίπτεται και ο μύθος περί έξαρσης της νόσου.

Συνολικά σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που παρουσιάστηκε στην εκπομπή "Κρήτη σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV" καταγράφηκαν σε μια 7ετία (από το 2004 έως το 2011) 133 σοβαρά κρούσματα μηνιγγίτιδας στο νησί μας, ενώ τα τελευταία χρόνια "έσβησαν" δέκα παιδιά, λόγω της σοβαρής νόσου βυθίζοντας τις οικογένειές τους σε θλίψη. Μάλιστα το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας β' έχει γίνει ανάρπαστο της τελευταίες ημέρες, καθώς η επικίνδυνη νόσος ήρθε και πάλι στο προσκήνιο.

Δυστυχώς είναι πάρα πολύ δύσκολο να υπάρξουν πιο αναλυτικά στοιχεία, αφού όταν ένα παιδί θεραπεύεται αλλά είχε την κλινική εικόνα μηνιγγίτιδας και έχει ολοκληρωθεί η αγωγή, είναι δύσκολο να εντοπιστεί η αιτία και το μικρόβιο που οδήγησε στην περιπέτεια.

pina

"Ανάρπαστο" το εμβόλιο  

Παρότι τα στοιχεία δεν είναι ανησυχητικά, ο θάνατος ενός 4χρονου κοριτσιού στα Χανιά από μηνιγγίτιδα και τα υπόλοιπα κρούσματα φαίνεται ότι θορύβησαν τους γονείς.

Το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας β' που κυκλοφορεί από το Μάρτιο ξαφνικά έγινε ανάρπαστο και σε πολλές περιπτώσεις γίνεται παραγγελία στις φαρμακαποθήκες ή απευθείας από την εταιρία για να εξυπηρετηθούν οι γονείς που παρά το μεγάλο κόστος, κόβουν άλλα έξοδα για να προσφέρουν στα παιδιά τους την "πολυτέλεια" του εμβολίου και να τα θωρακίσουν.

Οι επικίνδυνοι τύποι

Σύμφωνα με το διευθυντή της παιδιατρικής του ΠΑΓΝΗ και λοιμωξιολόγου Μανώλη Γαλανάκη «η επικίνδυνη βακτηριδιακή μηνιγγίτιδα οφείλεται σε 3 κυρίως μικρόβια: τον αιμόφιλο b (υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο) τους πνευμονιόκοκκους (υπάρχει εμβόλιο που περιέχει πολλούς ορότυπους 10-13) και τους μηνιγγιτιδόκοκκους (οι υπεύθυνες οροομάδες είναι 5, για τις 4 έχουμε από χρόνια εμβόλιο, και για την πέμπτη, την οροομάδα Β ,όπου έχουμε το εμβόλιο εδώ κι ένα χρόνο περίπου). Άρα πρακτικά υπάρχουν καλά εμβόλια για όλα τα συχνά αίτια της βακτηριακής μηνιγγίτιδας και σε αυτό οφείλεται η πρόσφατη μείωση των κρουσμάτων σε όλες τις χώρες όπου εμβολιάζονται τα παιδιά μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα».

Όσο όμως δεν εντάσσεται το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας β' στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού για να διατίθεται δωρεάν, τόσο παιδιά θα μένουν απροστάτευτα όπως συνέβη σύμφωνα με τους γιατρούς, με το μικρό αγγελούδι στα Χανιά που στερήθηκε τη ζωή εξαιτίας ενός εμβολίου...

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ