ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Είναι η κατανάλωση ολόκληρου του πορτοκαλιού προτιμότερη από το χυμό;

0

Ενώ εκτιμάται ότι η κατανάλωση ενός πορτοκαλιού είναι καλύτερη από τον χυμό του επιστήμονες εξήγησαν σε νέα έρευνα ότι αυτό ενδεχομένως δεν είναι βέβαιο.

Αν και ο χυμός έχει υψηλά επίπεδα σακχάρων, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ορισμένες θρεπτικές ουσίες στους χυμούς πορτοκαλιών μπορεί ενδεχομένως να απορροφώνται ευκολότερα από τον οργανισμό σε σχέση με την κατανάλωση ολόκληρου του φρούτου.

Οι Ralf Schweiggert και Julian Aschoff σημειώνουν ότι τα πορτοκάλια περιέχουν θρεπτικές ουσίες όπως καροτενοειδή και φλαβονοειδή που μπορούν δυνητικά να βοήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων ειδών καρκίνου και καρδιαγγειακής νόσου. Ωστόσο πολλοί προτιμούν να πίνουν ένα ποτήρι χυμού παρά να φάνε ολόκληρο το φρούτο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η παραγωγή παστεριωμένου χυμού πορτοκαλιού μείωσε ελαφρώς τα επίπεδα των καροτενοειδών και της βιταμίνης C.

Όμως, ταυτόχρονα βελτίωσε σημαντικά τη βιοπροσπελασιμότητα των καροτενοειδών και της βιταμίνης C.

Αντίθετα με τις τρέχουσες πεποιθήσεις αν και το να πίνουμε το χυμό από τα πορτοκάλια μειώνει σημαντικά τα επίπεδα φλαβονοειδών, αυτά που απομένουν είναι πολύ περισσότερα βιοπροσπελάσιμα σε σχέση με αυτά που βρίσκονται στα κομμάτια του πορτοκαλιού.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Journal of Agricultural and Food Chemistry. ‘’

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ