ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκπαιδευτικές επισκέψεις στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS

0

«Συνεργασία ΚΕΚΑΠΕΡ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ και Σχολείου IIS Statista Aldo Moro της Ρώμης, στο πλαίσιο της δράσης κινητικότητας στελεχών εκπαίδευσης του προγράμματος ERASMUS

Ολοκληρώθηκαν οι εκπαιδευτικές επισκέψεις, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο συνεργασίας του ΚΕΚΑΠΕΡ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ με το Σχολείο IIS Statista Aldo Moro της Ρώμης, που αφορά τη δράση κινητικότητας στελεχών εκπαίδευσης του προγράμματος ERASMUS+. Ο τίτλος της δράσης ήταν «Διερεύνηση των εκπαιδευτικών αναγκών κατοίκων περιοχών με αγροτικά και πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά».

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για δράσεις που σχετίζονται με την αγροτική και περιβαλλοντική εκπαίδευση, να παρακολουθήσουν εισηγήσεις, να επισκεφτούν χώρους εκπαίδευσης και κατάρτισης και κυρίως να συνομιλήσουν με εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους πάνω στα σε θέματα που αφορούν στην αγροτική και περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Ειδικότερα επισκέφτηκαν τις δομές του ΚΕΚΑΠΕΡ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ και την Π. Ε. Ρεθύμνης και ενημερώθηκαν, για τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης που υλοποιούνται τόσο σε εθνικό όσο και σε διακρατικό επίπεδο από τον Διευθυντή Ανάπτυξης ΠΕ Ρεθύμνης κ. Δαράκη Μιχαήλ, και γνώρισαν το αυτοδιοικητικό πλαίσιο λειτουργίας της Περιφέρειας Κρήτης από τον Ειδικό Συνεργάτη της Π. Ε. Ρεθύμνης κ. Γιάννη Πολυχρονάκη. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις διαδικασίες παραγωγής κρητικών τυριών ΠΟΠ στο σύγχρονο τυροκομείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου, αφού ξεναγήθηκαν από τους κ. Πρωτογεράκη και κα Σπαντιδάκη, να ενημερωθούν για τις δράσεις που έχει αναπτύξει το Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων από την υπεύθυνη του Κέντρου κα Ζαχαρένια Κεφαλογιάννη, για τα χαρακτηριστικά του γεωπάρκου του Ψηλορείτη και τις εκπαιδευτικές δυνατότητές του, από τον κ. Σταρίδα Σπύρο, εκπρόσωπο του αναπτυξιακού οργανισμού ΑΚΟΜΜ, ενώ είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το Σπήλαιο των Ζωνιανών, στο οποίο ξεναγήθηκαν από την Κα Αντιγόνη Παρασύρη.

Κατά την επίσκεψη στην ΕΠΑΣ Μεσσαράς δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσουν τα προγράμματα σπουδών, τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, τους χώρους πρακτικής και να επισκεφτούν τα θερμοκήπια της σχολής, στα οποία οι εκπαιδευόμενοι αναπτύσσουν δεξιότητες και ικανότητες, που σχετίζονται με την φυτική παραγωγή και την κομποστοποίηση. Τέλος είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν τόσο με τους εκπαιδευτικούς όσο και με τους εκπαιδευόμενους πάνω σε θέματα αγροτικής εκπαίδευσης, τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται και το σχολείο Aldo Moro.

Παράλληλα, τα στελέχη της ΕΠΑΣ κα Χαλκιαδάκη Μαρία Δ/ντρια της ΕΠΑΣ και η κα Χατζηγεωργίου Στέλλα Γεωπόνος, είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας με την Κα Tozi Patrizia, υποδιευθύντρια του ιταλικού σχολείου.   Στο φράγμα των Ποταμών είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά του φράγματος, τις περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες και τις προπτικές της περιοχής από τον Γεωλόγο κ. Βασίλη Σιμιτζή. Το πρόγραμμα των επισκέψεων ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο παλαιολοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, στο οποίο ξεναγήθηκαν από τον κ. Σιμιτζή, ενώ στο Ηράκλειο είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν και να ενημερωθούνν για τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας από τον κ. Παναγιώτη Γεωργαντή. Τέλος επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού.

Την επιστημονική ευθύνη και οργάνωση των επισκέψεων είχε ο κ. Πίτερης Χαράλαμπος Δ/ντής Κατάρτισης και ο κ. Νικολουδάκης Γεώργιος οικονομικός υπεύθυνος.

Το ΚΕΚΑΠΕΡ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει όλους τους παραπάνω εισηγητές, που πλαισίωσαν το πρόγραμμα και ιδιαίτερα την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης Κα Μαρία Λιονή, τον Δ/ντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου κ. Κονιό Δημήτριο, τον κ. Δημήτριο Παττακό Δ/ντή του ΑΚΟΜΜ, τον Δρ. Φασουλά Χαράλαμπο, τον κ. Βαγγέλη Μαμαγκάκη Δ/ντή διαχείρισης συγκοινωνιακών και υδραυλικών έργων του ΟΑΚ ΑΕ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ