ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Κατά πλειοψηφία η απόφαση για την αναγόρευση Ρίχτερ

0

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Κατά πλειοψηφία και μέσα σε κλίμα συναίνεσης ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο η πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσαν στο Σώμα από κοινού η Δημοτική Αρχή και η Μείζων Αντιπολίτευση, η οποία αφορούσε το θέμα της αναγόρευσης του καθηγητή Ρίχτερ σε Επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ν’ αποσταλούν στο Πανεπιστήμιο μαζί με το ψήφισμα που Δημοτικού Συμβουλίου και όλες οι προτάσεις ψηφισμάτων που κατατέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο από τις δημοτικές παρατάξεις.

Συγχρόνως όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι πολίτες που συμμετείχαν τον π. Νοέμβριο στην κινητοποίηση που ματαίωσε την προγραμματισμένη εκδήλωση της αναγόρευσης Ρίχτερ, πρόκειται να καταθέσουν μήνυση κατά του Γερμανού καθηγητή, καθώς σε γερμανόφωνη εφημερίδα που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, δήλωσε ότι η εκδήλωση ματαιώθηκε από ομάδα νεοναζί.

Στη συζήτηση του θέματος συμμετείχαν ως καλεσμένοι τόσο ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης, όσο και ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος. Ο κ. Παραγιουδάκης αφού τόνισε ότι νιώθει να δικαιώνεται, πρόσθεσε: «Στην Ευρώπη τα τελευταία 15 χρόνια έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία, καθοδηγούμενη από Γερμανούς πολιτικούς και άλλους, που θέλουν να διαγράψουν αυτή τη φοβερή περίοδο για τους λαούς και την ντροπή για τους Γερμανούς. Σε αυτή την προσπάθεια Ακαδημαϊκοί και άλλοι που έτυχε να συναντήσω, εντάσσουν τη συγγραφή του βιβλίου του Ρίχτερ». Ο κ. Παραγιουδάκης στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε στα περιεχόμενα του βιβλίου, τόνισε ότι εδώ και 3,5 χρόνια δεν έχει λάβει απάντηση στην επιστολή που ο ίδιος είχε στείλει στο Γερμανό καθηγητή για το θέμα αυτό. Τέλος, ζήτησε από το Σώμα αλλά και από τους πολίτες που παρακολουθούσαν να αποφευχθούν οι ακρότητες για να μην πάει χαμένη η μέχρι τώρα προσπάθεια. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, ο οποίος παίρνοντας το λόγο, τόνισε ότι στο τέλος της συζήτησης πρέπει να βγει ως μήνυμα το υψηλό επίπεδο «για να μη χαθεί αυτό το κλίμα που μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα για αίσια έκβαση».

Από την πλευρά του δήμαρχος Ρεθύμνου, απευθυνόμενος στο Σώμα τόνισε ότι «πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος ώστε να διαδηλωθεί το κοινό αίσθημα και να μη διαταραχθεί, η ισορροπία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ κοινωνίας και Πανεπιστημίου. Και πρόσθεσε «δε νομίζω να υπάρχει σε κανέναν η αμφιβολία ότι το φυσικό δίκαιο, από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε ανθρώπινος πολιτισμός, νομιμοποιεί την αντίσταση του κάθε λαού, που προσπαθούν να τον υποτάξουν».

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θοδωρής Νίνος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Το θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι η «αστοχία» του Τμήματος του Πανεπιστημίου, το οποίο δεν έλαβε υπόψη τις παρατηρήσεις του κ. Παραγιουδάκη, ώστε να προλάβει να προφυλάξει και το Πανεπιστήμιο, το ίδιο το Τμήμα, και τους Κρητικούς». Ο κ. Νίνος στη συνέχεια υπογράμμισε: «Η πιο σωστή λύση είναι αυτή που καταλήξαμε από κοινού, θέλοντας να καταδείξουμε ότι το διαφωνούμε τόσο με την απόφαση όσο και με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα της αναγόρευσης, το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και ζητούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του, όπως επανεξετάσουν και σε τελική ανάλυση αναθεωρήσουν την απόφαση που έχει λάβει».

Ο κ. Μιχάλης Ανδρουλάκης, αφού ανέφερε ότι συμφωνεί γενικά με το κείμενο του ψηφίσματος, πρότεινε τη σύσταση μια επιτροπής από ανεξάρτητους ιστορικούς που θα εξετάσει το θέμα.

Από την πλευρά του ο κ. Μανούσος Μανουσογιάννης, τόνισε ότι θεωρεί το συγκεκριμένο κείμενο του ψηφίσματος «στρογγυλό και διπλωματικό» και δεν το ψήφισε.

 

Το συγκεκριμένο ψήφισμα ωστόσο δεν ψηφίστηκε ούτε από τους δύο δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Σταράκη και Βουρβαχάκη, που το έφεραν στο Δ.Σ. καθώς δεν περιέχει το αίτημα της ανάκλησης της απόφασης.

Τέλος ούτε ο κ. Πετράκης ψήφισε το ψήφισμα, ενώ συγχρόνως ζήτησε τόσο την ανάκληση της απόφασης, όσο και την απομάκρυνση του κ. Στεργίου από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρεθύμνης, εκφράζει τη λύπη του για όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν την αναγόρευση του καθηγητή κ. Ρίχτερ ως επίτιμου Διδάκτορα από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πράξεις και γεγονότα που θα είχαν περιοριστεί αν το Τμήμα δεν προχωρούσε στην τελετή αναγόρευσης μετά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Διαχρονικά, το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμος Ρεθύμνης και η κοινωνία του Ρεθύμνου στηρίζουν πολύπλευρα το Πανεπιστήμιο Κρήτης, συμβάλλοντας με όσες δυνάμεις διαθέτουν στην απρόσκοπτη ανάπτυξή του και στην ανάδειξη του έργου του.

Αυτούς τους διαχρονικούς δεσμούς μεταξύ Πανεπιστημίου και τοπικής κοινωνίας οφείλουμε όλοι καθημερινά να του σφυρηλατούμε στοχεύοντας στην μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση, σεβόμενοι κανόνες και αξίες.

Με δεδομένο το σεβασμό μας στην αυτοτέλεια και την ακαδημαϊκή ελευθερία του δημόσιου Πανεπιστημίου, ζητούμε από το Πανεπιστήμιο να επαναφέρει, στα αρμόδια ακαδημαϊκά όργανά του, το θέμα της σχετικής απόφασης, με την οποία διαφωνούμε και η οποία έχει προκαλέσει την εύλογη λύπη και οργή της τοπικής κοινωνίας, αποκαθιστώντας την αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού που έχουμε από κοινού εδραιώσει αλλά και την ιστορική αλήθεια. Πιστεύουμε ότι κανείς δεν δικαιούται με το πρόταγμα της αντικειμενικότητας και ουδετερότητας στην επιστημονική έρευνα, να αφήνει το παραμικρό περιθώριο για την ταύτιση θυτών και θυμάτων, ούτε να υποβαθμίζει, εν προκειμένω, τους ηρωικούς αγώνες των Κρητικών ενάντια στην υποδούλωση και το ναζισμό».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ