ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Οι προστατευτικές ιδιότητες του καφέ έναντι του καρκίνου

0

Τι αναφέρουν επιστήμονες σε νέα έρευνα

Μία κούπα καφέ την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη κατά του καρκίνου του δέρματος, υποστηρίζουν ερευνητές.

Μια ομάδα ερευνητών από τις υπηρεσίες υγείας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που παρακολούθησε την πορεία της υγείας 450.000 ανδρών και γυναικών για μια δεκαετία, υποστηρίζει ότι τέσσερις καφέδες την ημέρα προσφέρουν τη μέγιστη προστατευτική δράση έναντι του κακοήθους μελανώματος.

Πρόκειται για την πιο επικίνδυνη και θανατηφόρα μορφή καρκίνου, η οποία ξεκινά συνήθως σε μια ελιά και «ενεργοποιείται» από την έκθεση στις ακτίνες του ηλίου.

Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων όταν ξεκίνησε η έρευνα ήταν 63 και κανείς τους δεν είχε κακοήθες μελάνωμα. Στο τέλος της έρευνας, σχεδόν 3.000 από αυτούς είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του δέρματος.

Όσοι έπιναν καφέ –το 90% των συμμετεχόντων- είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την ασθένεια. Μάλιστα, όσο περισσότερο καφέ κατανάλωναν, τόσο μειώνονταν οι πιθανότητές τους, όπως αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the National Cancer Institute.

Σύμφωνα με μερικά στοιχεία της έρευνας που δημοσίευσε η MailOnline, όσοι έπιναν τέσσερις καφέδες την ημέρα είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την ασθένεια, σε σχέση με αυτούς που δεν έπινα καθόλου καφέ.

Προηγούμενες έρευνες έχουν επισημάνει τη σχέση της καφεΐνης με το «θάνατο» των κατεστραμμένων από την UV ακτινοβολία κυττάρων, χωρίς να επηρεάζονται τα υγιή κύτταρα.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να επηρέαζαν τα αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και τα ποσοστά ηλιοφάνειας στον τόπο κατοικίας των συμμετεχόντων. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο και απαιτείται να γίνουν περαιτέρω έρευνες στον τομέα αυτό.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ