ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Ο «ρυθμιστής» της τρίτης θέσης

0

ΤΙ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ

Η προοπτική έλλειψης αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος που θα δώσει στο τρίτο κόμμα το «εισιτήριο» της τρίτης διερευνητικής εντολής προσδίδοντας του και το ρόλο του ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων, είναι η αιτία για την «μάχη» που θα δοθεί στις 25 του Γενάρη μεταξύ πέντε κομματικών σχηματισμών για την κατάκτηση της τρίτης θέσης.

 

Στη σύντομη κούρσα των κομμάτων μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου, τα φώτα της δημοσιότητας, εκτός από το πρώτο κόμμα, που αναζητά τη δύσκολη αλλά όχι αδύνατη αυτοδυναμία, η οποία θα κριθεί από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, τραβάει και το κόμμα που θα τερματίσει τρίτο αφού αυτομάτως κατακτά το ρόλο του ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων, στην περίπτωση που ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η Ν.Δ. καταφέρουν να εξασφαλίσουν την αυτοδυναμία.

 

ΟΙ ΜΟΝΟΜΑΧΟΙ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΘΕΣΗΣ

ΠΑΣΟΚ

Παρά την αποχώρηση των «Παπανδρεϊκών», το ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να χάσει την τρίτη θέση που είχε εξασφαλίσει στις εκλογές του 2012, ενώ θα κάνει τα πάντα προκειμένου να συγκρατήσει το ποσοστό του με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Ο βασικός άξονας που κινείται η Χαριλάου Τρικούπη είναι «ΠΑΣΟΚ τρίτη δύναμη στη Βουλή». Η «συνταγή» που όπως φαίνεται θα ακολουθήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, είναι να θυμίζει τις κινήσεις που έκανε το Κίνημα και το πολιτικό κόστος που ανέλαβε τόσο ο ίδιος όσο και τα στελέχη του κόμματος, προκειμένου η Ελλάδα να μην βγει από την ευρωζώνη.

 

ΚΚΕ

Την τρίτη θέση επιθυμεί και το ΚΚΕ, το οποίο κινείται στον άξονα που έχει υιοθετήσει εδώ και  καιρό. Αυτόν δηλαδή της διμέτωπης επίθεσης σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ήδη διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας τον την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος της δικομματικής κυβέρνησης. Στόχος του ΚΚΕ και του γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα είναι να βάλει «φρένο» στις διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια να «επαναπατρίσει» ψηφοφόρους του, που έχουν πάει στην Κουμουνδούρου, ειδικά σε μια περίοδο που η πόλωση αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο.

 

ΠΟΤΑΜΙ

Το δικό του στοίχημα για την κατάκτηση της τρίτης θέσης έχει βάλει ο Σταύρος Θεοδωράκης που επιθυμεί διακαώς ν αναλάβει ρόλο ρυθμιστή σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης από το νικητή. Μάλιστα ο ίδιος ο αρχηγός του Ποταμιού δηλώνει ανοιχτός σε μετεκλογικές συνεργασίες προκειμένου να συγκροτηθεί κυβέρνηση, ενώ διεύρυνε το κόμμα του με πρόσωπα από το «παλιό πολιτικό σύστημα», όπως ο ίδιος το ονομάζει.

 

ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ

Στην τρίτη θέση, προκειμένου να πάρει την τρίτη εντολή, στοχεύει και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου. Παρά το γεγονός, ότι στις πρώτες δημοσκοπήσεις φαίνεται να είναι εκτός Βουλής, όσοι ξέρουν μιλούν για αλλαγή των ποσοστών προς τα πάνω σε επόμενες μετρήσεις. Το νέο κόμμα του ΓΑΠ, στην περίπτωση που πάει καλά, κόβει σχεδόν από παντού. Τορπιλίζει το ΠΑΣΟΚ που χάνει ένα μεγάλο μέρος της δύναμής του, ενώ φαίνεται να κόβει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, και τη ΔΗΜΑΡ.

 

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Με την τρίτη θέση «φλερτάρει» και το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής. Το κόμμα του προφυλακισμένου Μιχαλολιάκου, επιθυμεί να αναδειχτεί ως η τρίτη πολιτική δύναμη στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ενώ οι προφυλακισμένοι Βουλευτές του έχουν ήδη καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης για να δώσουν την εκλογική μάχη. Σε αυτή την τελευταία περίπτωση κανείς δεν θέλει να φανταστεί τι μπορεί να συμβεί αν το ναζιστικό μόρφωμα τερματίσει τρίτο και πολύ περισσότερο τι μέλλει γενέσθαι με την τρίτη εντολή…

ΤΙ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ

Σύμφωνα με τον ισχύον εκλογικό νόμο ο πρώτος τα παίρνει όλα, παίρνει δηλαδή το περίφημο μπόνους των 50 εδρών. Ωστόσο με βάση τον ίδιο νόμο η εξασφάλιση αυτοδυναμίας είναι μια περίπλοκη υπόθεση που δεν εξαρτάται από αυτή καθαυτή την επίδοση του νικητή ούτε από τη διαφορά που θα πετύχει σε σχέση με τον δεύτερο.

Το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν αθροιστικά τα εκτός Βουλής κόμματα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα καθορίσει τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 10%, τότε η αυτοδυναμία μπορεί να εξασφαλιστεί ακόμη και με 33%-34% για το πρώτο κόμμα.

Αν είναι μικρότερο, ανάλογα με το πόσο πέφτει, μεγαλώνει το ποσοστό που θα πρέπει να εξασφαλίσει το πρώτο κόμμα για να φτάσει τις 151 έδρες. Αστάθμητοι παράγοντες είναι η αποχή (ειδικά των ετεροδημοτών που δεν προλαβαίνουν πλέον να κάνουν αίτηση για να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους) και οι μετακινήσεις των αναποφάσιστων (ειδικά την τελευταία εβδομάδα όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια).

Πολλά θα κριθούν από τη στάση των ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς που λειτουργεί σαν κινούμενη άμμος και παρά τον θρυμματισμό της ή εξαιτίας αυτού συγκεντρώνει όλο και μικρότερο ποσοστό από το 2009 και μετά, αφού οι δυνάμεις της διαχέονται κυρίως στο νέο δικομματισμό που φαίνεται πως θα κινηθεί σε υψηλά ποσοστά.

Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 η λεγόμενη αναντιπροσώπευτη ψήφος, αυτή που πήγε σε κόμματα τα οποία τελικά δεν πέρασαν το 3%, περιορίστηκε αθροιστικά στο περίπου 6%, συγκρατώντας τον πήχη της αυτοδυναμίας στο 38%. Αντίθετα, στις πρώτες εκλογές, του Μαΐου, η αναντιπροσώπευτη ψήφος είχε εκτιναχθεί στο 19% και αυτό σήμαινε ότι η αυτοδυναμία μπορούσε να εξασφαλιστεί με 32,8%.

Για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δύσκολα γίνονται ασφαλείς προβλέψεις ειδικά σε σχέση με την αυτοδυναμία. Η μεγάλη πόλωση που συσπειρώνει τους μεγάλους ασκεί πίεση στα μικρότερα κόμματα και, όπως συνέβη, στις επαναληπτικές εκλογές του 2012 μπορεί να εξουδετερώσει τους πολύ μικρούς. Το γεγονός, όμως, ότι αρκετά κόμματα κινούνται γύρω στο 3% με 4% μπορεί, τελικά, να διευκολύνει την αυτοδυναμία.

Για παράδειγμα, αν δεν καταφέρουν να κόψουν το νήμα τρία από τα κόμματα, φτάνοντας στο 2,9%, αυτό θα προκαλέσει μεγάλη αύξηση του αθροιστικού ποσοστού των εκτός βουλής κομμάτων κάνοντας πιο εύκολη για το πρώτο κόμμα τη διασφάλιση των 151 εδρών.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ