ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Το στρες στην εγκυμοσύνη επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου

0

Το στρες στην εγκυμοσύνη δεν ωφελεί την ανάπτυξη του εμβρύου, αναφέρει νέα έρευνα.

Για να εξετάσουν αν το υψηλό στρες σε ποντικούς που κυοφορούσαν είχε επίδραση στο έμβρυο, οι ερευνητές έλαβαν γλυκοκορτικοειδή από τους ποντικούς σε διάφορα διαστήματα της εγκυμοσύνης, είτε από την 11η-16η ημέρα, είτε από την 14η-19η είτε καθόλου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα αυξημένα επίπεδα ορμονών του στρες, των γλυκοκορτικοειδών, σε ποντικούς που κυοφορούσαν οδήγησαν τη μητέρα να τρώει περισσότερο αλλά μείωσαν την ικανότητα του πλακούντα να μεταφέρει γλυκόζη στο έμβρυο.

Ο ερευνητής Dr Owen Vaughan, εξήγησε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι τα γλυκοκορτικοειδή της μητέρας ρυθμίζουν τη διατροφή του εμβρύου.

Τα υψηλότερα επίπεδα στη μητέρα μπορούν να μειώσουν τη μεταφορά γλυκόζης στον πλακούντα και να οδηγήσουν σε μείωση του βάρους του εμβρύου.

Η έρευνα έδειξε ότι σε συνθήκες στρες, ορισμένα γονίδια στον πλακούντα άλλαξαν. Ένα από αυτά που επηρεάστηκαν από τις ορμόνες στρες της μητέρας ήταν το Redd1.

Το γονίδιο εκτιμάται πως σηματοδοτεί διαθεσιμότητα άλλων ουσιών, όπως του οξυγόνου, και πως αλληλεπιδρά με ενδοκυτταρικές οδούς που ρυθμίζουν την ανάπτυξη και την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών σε άλλους ιστούς.

Μελλοντικές έρευνες μπορεί ενδεχομένως να αποδείξουν ότι το μόριο είναι σημαντικό στον πλακούντα συνδέοντας περιβαλλοντικά στοιχεία με τη διατροφή του εμβρύου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’The Journal of Physiology.’’

protothema.gr

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ