ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Κανείς δεν περιμένει απόφαση στο σημερινό Eurogroup – Η κίνηση του Σόιμπλε που δείχνει πως όλα θα τελειώσουν γρήγορα και η έκτακτη συνέντευξη Λαγκάρντ

0

- Το πολύ μια ώρα θα διαρκέσει το σημερινό Eurogroup για την Ελλάδα σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις

- Παρούσα η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι

- Το σχέδιο για συμφωνία "γέφυρα" μέχρι τον Αύγουστο που θα παρουσιάσει ο Γιάνης Βαρουφάκης

- Ποιοι απορρίπτουν την ελληνική πρόταση και ποιοι τη στηρίζουν

Για πολλούς είναι η πιο μεγάλη μάχη. Για άλλους είναι μια συνάντηση που απλά θα προετοιμάσει τις δυο πλευρές για την πραγματική μεγάλη μάχη, που δεν είναι άλλη από το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.

Το έκτακτο Eurogroup συνεδριάζει το απόγευμα στις Βρυξέλλες παρουσία εκτός των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τόσο της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ όσο και του διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, μάλιστα, θα δώσει εκτάκτως και συνέντευξη Τύπου για το θέμα. Που δεν είναι φυσικά άλλο από την Ελλάδα.

Υπάρχουν εκτιμήσεις από τις Βρυξέλλες πως δεν αποκλείεται το σημερινό Eurogroup να διαρκέσει περίπου μια ώρα, να ακούσουν δηλαδή το σχέδιο του Έλληνα υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη και να «κλείσουν» τη συνεδρίαση ενόψει τόσο της Συνόδου Κορυφής, αύριο, όσο (κυρίως) ενόψει της επόμενης, τακτικής, συνεδρίασης του Συμβουλίου.

Αυτός άλλωστε είναι και ο σχεδιασμός των Βρυξελλών: η καθοριστική συνάντηση για την Ελλάδα, όπου θα επιδιωχθεί η λήψη απόφασης, να είναι η επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, την προσεχή Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.

Το γεγονός πως η σημερινή συνεδρίαση δεν θα... τραβήξει θεωρείται και η πληροφορία πως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν προτίθεται να περάσει το βράδυ στις Βρυξέλλες και θα επιστρέψει αυθημερόν στο Βερολίνο.

Το πρόγραμμα Βαρουφάκη

Ο Έλληνας υπουργός θα καταθέσει στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της Ευρωζώνης το σχέδιο της Αθήνας, που προβλέπει συμφωνία «γέφυρα», η οποία θα διασφαλίσει μέχρι το καλοκαίρι την χρηματοδότηση της Ελλάδας, ώστε να δοθεί χρόνος να επιτευχθεί συμφωνία για την επόμενη μέρα.

Ωστόσο, από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις αξιωματούχων κυβερνήσεων χωρών της ευρωζώνης, προκύπτει ότι μια πολύ μεγάλη ομάδα χωρών, απορρίπτει την ελληνική πρόταση, καλώντας την κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του Μνημονίου και να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης. Μεταξύ των χωρών που δεν υποστηρίζουν την πρόταση της κυβέρνησης είναι οι πρώην μνημονιακές Πορτογαλία, Ιρλανδία, καθώς επίσης και η Ισπανία.

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη μικρότερη ομάδα υπό τη Γαλλία που υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αναζητηθεί μια συμβιβαστική λύση με αμοιβαίες υποχωρήσεις των δύο πλευρών.

Κάποιες παρασκηνιακές πρωτοβουλίες που είχε αναπτύξει τις τελευταίες μέρες ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης δεν απέφεραν καρπούς, κάτι που προδικάζει μια πολύ δύσκολη συζήτηση απόψε, παρά το γεγονός ότι δεν θα επιδιωχθεί η λήψη αποφάσεων.

Για τις αποψινές συζητήσεις θα ενημερώσει αύριο το βράδυ ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, τους Ευρωπαίους ηγέτες που θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στην Σύνοδο Κορυφής δεν θα γίνει καμία διαπραγμάτευση για την Ελλάδα, γιατί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θεωρεί ότι το ελληνικό ζήτημα αφορά μόνο το Εurogroup και εκεί πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ