ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Αλλάζει το κλίμα για την Ελλάδα - Παρέμβαση Ομπάμα: "Δεν μπορείς να στίβεις συνέχεια μία χώρα" - Πρόθεση Γιούνκερ να καταργήσει την τρόικα

0

 Θετικές φαίνεται πως είναι οι εξελίξεις για την χώρα μας

- Παρά το καλύτερο κλίμα, όλες οι πλευρές αναφέρουν πως πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις

- Ηχηρή παρέμβαση του αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, υπέρ της Ελλάδας

- Η Handelsblatt αναφέρει πως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέλει να καταργήσει την τρόικα!

- Ο Μισέλ Σαπέν εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση

- Βαρουφάκης: Θέλουμε νέο συμβόλαιο

- Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα

Όλα δείχνουν, λοιπόν, πως το βαρύ, ομολογουμένως, κλίμα για την χώρα μας αλλάζει!

Ταυτόχρονα όμως, τονίζεται σε όλους τους τόνους και από όλες τις πλευρές, πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Αυτή η αλλαγή του κλίματος φάνηκε τόσο από την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι υπουργοί Οικονομικών Ελλάδας και Γαλλίας, Γιάννης Βαρουφάκης και Μισέλ Σαπέν, αντίστοιχα, όσο και από την ηχηρή παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τονίζει πως μόνο με ανάπτυξη μπορεί η Ελλάδα να βγει από το τέλμα.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην γαλλική πρωτεύουσα, φάνηκε να υπάρχει σύγκλιση απόψεων, με τον Μισέλ Σαπέν να εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση και τον Γιάννη Βαρουφάκη να τονίζει πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή.

Η παρέμβαση Ομπάμα

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, πήρε ξεκάθαρη θέση, αναφερόμενος στην ελληνική κρίση χρέους και συγκεκιμένα τόνισε σε δηλώσεις του στο CNN τα εξής: "Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να συνεχίζεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματά τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Η συλλογή των φόρων στην Ελλάδα ήταν τραγική. Νομίζω ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά έπρεπε να δρομολογηθούν μια σειρά από αλλαγές. Είναι πολύ δύσκολο όμως να γίνουν αυτές οι αλλαγές αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%".

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής συνέχισε λέγοντας: "Αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική οικονομία ούτε το πολιτικό σύστημα. Επομένως η ελπίδα μου είναι ότι η Ελλάδα θα μείνει στην ευρωζώνη, νομίζω θα μείνει, αυτό θα απαιτούσε βέβαια συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές. Όταν η οικονομική κρίση ξεκίνησε στην Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια εμείς είχαμε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισής της, νομίζω ότι το αναγνωρίζει η Γερμανία και οι άλλοι ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη από το να βρεθεί έξω από αυτή. Είναι μία κατάσταση που στις αγορές δεν αρέσει".

Τέλος, ο αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε: "Με απασχολεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, με απασχολεί η δημοσιονομική πειθαρχία, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες σε πολλές από αυτές τις χώρες, αλλά αυτό που μας δίδαξε η αμερικανική εμπειρία είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα είναι να αποκαταστήσεις τη δημοσιονομική σταθερότητα, είναι να αναπτυχθείς και όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρχει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο".

Κατάργηση της τρόικας!

Εκτός από τις πολύ σημαντικές δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα, "βόμβα" ήρθε να ρίξει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος φέρεται να θέλει να καταργήσει την τρόικα!

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Handesblatt και σύμφωνα με πηγές περιβάλλοντος του ίδιου, Ο Γιούνκερ επιθυμεί να "τελειώσει" την τρόικα.

Σε αυτό, φέρεται να συμφωνεί και το Βερολίνο. "Πρέπει το γρηγορότερο να βρούμε εναλλακτική λύση να τίθενται στο μέλλον γενικοί οικονομικοί και πολιτικοί στόχοι, κάτι με το οποίο συμφωνούν και στη γερμανική πρωτεύουσα. Όλα αυτά αν η Ελλάδα συμφωνήσει να τηρήσει τις μέχρι τώρα συμφωνίες", τονίζει ο κ. Γιούνκερ, όπως ανέφερε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του mega.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται πως συμφωνεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα όχι όμως με το κούρεμα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ