ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κοι.Σ.Π.Ε Ρεθύμνου: Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση συναντά την Κοινωνική Οικονομία

0

Η φιλοσοφία πίσω από το σχεδιασμό της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης θέλει την αποκατάσταση να ξεκινά αμέσως μετά τη διάγνωση της ψυχικής διαταραχής και τον ψυχίατρο να ασχολείται όχι μόνο με τα συμπτώματα και τη συνταγογράφηση φαρμάκων, αλλά και με τις συνέπειες της όποιας ελλειμματικότητας, παρέχοντας στήριξη και λύσεις, ούτως ώστε ο ασθενής να κατορθώσει να ανακουφιστεί εντός της κοινότητας, αναπτύσσοντας κοινωνικές σχέσεις και δεξιότητες.

Η επανένταξη των ατόμων με ψυχικές διαταραχές προσκρούει στα κοινωνικά στερεότυπα. Τα άτομα με ψυχικά προβλήματα, αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο της κοινωνίας ως «άλλοι», θύματα των στερεότυπων αντιλήψεων για τη ψυχική νόσο και των προκαταλήψεων, υφίστανται διακρίσεις και κοινωνικό αποκλεισμό. Η προκατασκευασμένη αρνητική αντίληψη, για τα άτομα με ψυχικά προβλήματα, θεμελιώνεται σε ορισμένες χαρακτηριστικές ιδιότητες που τους αποδίδονται, όπως η επικινδυνότητα, η βιαιότητα, η ανευθυνότητα, η νοητική στέρηση, η ανικανότητα για την εργασία.

Όμως έχει διαπιστωθεί ότι τα άτομα με ψυχικά προβλήματα, μπορούν να εργασθούν αποτελεσματικά, με τη σωστή υποστήριξη, και δεν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της ψυχιατρικής διάγνωσης και των εργασιακών δεξιοτήτων ενός ατόμου, ενώ η αποτελεσματική εργασία και η αίσθηση της επιτυχίας, συνιστούν στόχους που μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα για τα άτομα αυτά.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ