ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Γάλλοι μας δίνουν χρόνο και στήριξη, όχι «κούρεμα»

0

Σαπέν: Ο γαλλογερμανικός άξονας θα πάρει τις αποφάσεις για την Ελλάδα - Βαρουφάκης: Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα δάνειά της αν δεν πάρει ανάσα -Έχουμε αρχίσει επαφές και με το ΔΝΤ - Προσδοκώ να επισκεφτώ και το Βερολίνο αλλά και την Φραγκφούρτη για επαφές με την ΕΚΤ

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα τεράστια δάνεια που της δόθηκαν, αν δεν υπάρξει συμφωνία για χαλάρωση της λιτότητος και στήριξη της Ανάπτυξης, έστειλε από το Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, προδιαγράφοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για ένα νέου τύπου πρόγραμμα ( «νέο συμβόλαιο» με την Ευρώπη το ονόμασε) άγνωστης διάρκειας,  που θα διαδεχθεί το υφιστάμενο παλιό Μνημόνιο (το οποίο όμως τυπικά θα έληγε το 2016 ή και νωρίτερα).

Ο κύριος Βαρουφάκης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με τον Μισέλ Σαπέν, αναφέρθηκε στις ελληνικές θέσεις που παρουσίασε στον Γάλλο ομόλογό του: «τα δάνεια που πήρε η Ελλάδα κατευθύνθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στο δημόσιο χρέος της χώρας. Δόθηκαν τεράστια δάνεια σε ένα κράτος που δεν μπορούσε να ανταπκριθεί στα χρέη του. Αυτό έχει κόστος και για τους εταίρους μας. Θέλουμε να μειώσουμε το κόστος αυτό, για να μπορέσουμε να αποπληρώσουμε τα πάντα και με τους τόκους» τόνισε, αποφεύγοντας να μιλήσει την φορά αυτή για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Πέραν από τα γενικόλογα μηνύματα στήριξης, ο κύριος Σαπέν έκανε από πλευράς του μία αναφορά, στο άκουσμα της οποίας «κόπηκε το χαμόγελο» του κύριου Βαρουφάκη. Ενώ ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη μία διαφορετικής στάσης απέναντι στον ευρωπαϊκό νότο  που πλήττεται από την ύφεση, όπως η Ελλάδα, ο κ.Σαπέν πήρε το λόγο και είπε πως είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις «ποια χώρα ανήκει στον βορρά ή στο νότο της Ευρωζώνης». Αντιθέτως, υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο γαλλογερμανικός άξονας στην Ευρώπη, στέλνοντας το μήνυμα στην Αθήνα ότι «οι αποφάσεις πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του Βερολίνου».

«Νέο συμβόλαιο για Ελλάδα»

Ειδικότερα ο κύριος Σαπέν, μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι μπορεί να υπάρξει «νέο συμβόλαιο» για Ελλάδα, με κύριους άξονες την Ανάπτυξη και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.Υπογράμμισε ότι αποτελεί «κοινή πεποίθηση» της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα και των εταίρων της «η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ»,  τονίζοντας ότι «το ελληνικό χρέος είναι ένα θέμα που πρέπει να το εξετάσουμε».

«Στην βάση αυτών των κοινών πεποιθήσεων εξετάσαμε το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Γαλλία. Είμαστε φιλικό έθνος με ιστορικούς δεσμούς απέναντι στην Ελλάδα και ένας σημαντικός παίκτης σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τόνισε.

«Το χρέος είναι ένα θέμα», σημείωσε. Όταν το χρέος είναι 175% του ΑΕΠ δεν είναι κάτι απλό. Η Ελλάδα ψάχνει τρόπους να μειώσει το βάρος αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα μεταξύ άλλων ζητημάτων που θα πρέπει να συζητηθούν. Θα μπορούσε να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων με τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο κύριος Σαπέν.

Αναγνώρισε επίσης ότι «θα πρέπει να δοθεί μια ανάσα για την κυβέρνηση» και ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμες, ώστε να σχεδιάσει ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». Βρίσκεται ήδη εν αναμονή των ελληνικών προτάσεων για «τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις» που θα φέρει  στο τραπέζι των συζητήσεων.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι σύντομα «θα δω και άλλους εταίρους που είναι αναγκαίοι για την αλλαγή σελίδας στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Προσδοκώ να επισκεφτώ και το Βερολίνο αλλά και την Φραγκφούρτη για επαφές με την ΕΚΤ». Όπως είπε, υπάρχει ήδη επαφή και με το ΔΝΤ ενώ αναμένει και συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Σόιμπλε είπε ότι ο Γερμανός ομόλογος του τον συνεχάρη και είπαν κάποια στιγμή να συναντηθούν χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί μια ημερομηνία γι' αυτό.

Απαντώντας σε ερώτηση για το χρέος ο Γ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι η χώρα πήρε πολλά χρήματα και έγινε ήδη ένα «κούρεμα». Αυτό που ενδιαφέρει είναι να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος για τους εταίρους, αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται ανάπτυξη. Πρέπει να συνδεθούν οι αποπληρωμές με την ανάπτυξη ώστε να πάρουν όλοι τα λεφτά τους πίσω.

Για την ΕΚΤ σημείωσε ότι ο ρόλος της είναι να παρέχει ρευστότητα σε δύσκολες στιγμές. Δική μας δουλειά είναι να της δώσουμε τη δυνατότητα να το πράξει.

Εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει η ενδιάμεση συμφωνία ώστε να σχεδιαστεί το νέο πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους εταίρους.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ