ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο άκουσμα της επαναφοράς του κατώτατου μισθού εταιρείες μειώνουν τους ανώτερους

0

Δεν πρόλαβε καλά - καλά η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, να εξαγγείλει επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, σε συνδυασμό με επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, κάποιες επιχειρήσεις ξεκίνησαν νέο κύκλο περικοπών στους μισθούς των εργαζομένων.

Παρά το γεγονός ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες περί αλλαγών στην αγορά εργασίας, θέλουν χρόνο για να γίνουν πράξη, αποτέλεσαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να πιεστούν περαιτέρω οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα. Αντίβαρο σε αυτή την πολύ δυσμενή εξέλιξη, πρόκειται να υπάρξει με την ενεργοποίηση των συνδικάτων.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αλλαγές για να τεθούν σε λειτουργία, πρέπει να κατατεθούν και τα σχετικά νομοσχέδια, που θα ακυρώνουν τις σχετικές μνημονιακές παρεμβάσεις που οδήγησαν τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα στα 586 ευρώ μικτά ( 511 ευρώ μικτά για νέους έως 25 ετών), ενώ παράλληλα προκάλεσαν την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί έως την κατάθεση των νομοσχεδίων προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οι εργοδότες, για να πιέσουν τους εργαζόμενους να δεχτούν νέες περικοπές σε μισθούς, υπογράφοντας φυσικά τις σχετικές ατομικές συμβάσεις, που θα τους δεσμεύουν.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο υπουργείο Εργασίας, έχουν ενημέρωση για επιχειρήσεις που έχουν επιλέξει να πιέσουν τους εργαζόμενούς για περαιτέρω περικοπές στις αποδοχές τους. Η περίπτωση της Praktiker Ελλάς είναι χαρακτηριστική, αφού η εταιρία ζήτησε από τους υψηλόμισθους εργαζόμενους (1.400 ευρώ και άνω) καθώς και όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, να δεχτούν περικοπές 15 - 20%.

Η απάντηση που δίνεται, είναι η προσπάθεια ενεργοποίησης των συνδικάτων, σε ένα ρόλο «προστατευτικής ασπίδας» των εργαζομένων, απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις από την πλευρά μεμονωμένων επιχειρηματιών.

Στο πλαίσιο αυτό, τα συνδικάτα, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εργασίας, θα επιδιώξουν να στηρίξουν τους εργαζόμενους και να παρεμβαίνουν δυναμικά, σε όλες τις περιπτώσεις εκείνες που θα διαπιστώνεται πίεση των εργοδοτών για να επιτευχθεί νέα συμφωνία με τους εργαζόμενους, που θα περιλαμβάνει χαμηλότερες αποδοχές.

Είναι ξεκάθαρο ότι, μέχρι να αποκατασταθεί το νομικό καθεστώς, η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θέλει να αποφύγει νέες περικοπές σε μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, που έτσι και αλλιώς από το 2010 και μετά, μετρούν έως 50% απώλειες.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ