ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

1η προσπάθεια εκλογής του Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης του Γιώργου Ταταράκη

0

 Σκέψεις απόψεις μιας βιωματικής εμπειρίας, που θα παρακαλούσα να δημοσιευτεί στην έγκριτη εφημερίδα σας.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

1η δοκιμασία εκλογής του Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης του Δήμου Ρεθύμνης ή μάλλον καλύτερα του Συμπαραστάτη της επιχείρησης εάν ήθελε προκύψει!.

Χτες το βράδυ είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω από πρώτο χέρι, συμμετέχοντας σαν συμπρωταγωνιστής, σε ένα talent show εμπειρίας και εγνωσμένου κύρους, στην 1η δοκιμασία εκλογής του Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης του Δήμου Ρεθύμνης, τα παρακάτω :

Δε λέω, μ΄έτρωγε κι εμένα ο πισινός μου, αλλά να, μου δινόταν έτσι η ευκαιρία να διαπιστώσω την τπευθυνότητα των νεοκλεγέντων δημοτικών συμβούλων καθώς και την επιρροή του Δημάρχου, μέσω της δημόσιας τοποθέτησης του, προς τους συμβούλους της πλειοψηφίας, σε μια διαδικασία ψηφοφορίας, όπου αυτός δεν συμμετείχε.

Οι πρωταγωνιστές του talent show ήταν οκτώ (8).

Τρεις (3) είχαν πιστοποιημένη εμπειρία στα νομικά (Δικηγόροι), δύο (2) είχαν πιστοποιημένη εμπειρία στα τεχνικά (1 Πολιτικός Μηχ ΕΜΠ και 1 Μηχανικός οχημάτων ΤΕ), ένας (1) είχε σπουδές Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης (Πολιτικό Νομικής Αθηνών) σε συνέχεια της στρατιωτικής του σταδιοδρομίας (απόστρατος αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού), ένας (1) είχε πιστοποιημένη εμπειρία στα μεσιτικά και ασφάλειες και ένας (1) ήταν συνταξιούχος της Χωροφυλακής.

Όσον αφορά την πιστοποίηση του εγνωσμένου κύρους, αυτή την επιφορτίστηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι-εκπρόσωποι των δημοτών, μιας και ο Συμπαραστάτης δεν εκλέγεται απευθείας από τους δημότες, όπως θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου.

Η κριτική επιτροπή, αφού είχε μελετήσει επισταμένως τα βιογραφικά των υποψηφίων και αφού είχαν διαβουλευθεί ιδιαιτέρως οι παραταξιακές ομάδες με ανταλλαγή απόψεων, έδωσαν μια τελευταία ευκαιρία στους υποψηφίους, να διαφημίσουν τις ικανότητες τους, έτσι για τα μάτια του κόσμου, μιας και ο καθένας της κριτικής επιτροπής, απ΄ότι φάνηκε, είχε αποφασίσει να κρατήσει το λόγο του,όπου τον είχε δώσει. (οι περισσότεροι πάντως όχι στη συνείδηση τους).

Κατά την 1η ψηφοφορία υπήρξε μια αναμενόμενη διασπορά των ψήφων σε όλους τους υποψηφίους.

Επειδή δεν είχα ζητήσει από ΚΑΝΕΝΑ δημοτικό σύμβουλο προσωπική στήριξη ( θεωρώ ότι πρωτίστως αυτό θα προσέβαλε τη νοημοσύνη του δημοτικού συμβούλου) με έκπληξη διαπίστωσα μια ανισόρροπη κατανομή, με τον πρώτο να συγκεντρώνει τους διπλάσιους ψήφους (16) από τον δεύτερο (8) και εκτός του πρώτου, όλοι οι υπόλοιποι να συγκεντρώνουν μονοψήφιο αριθμό ψήφων.

Η έκπληξη μου δεν ήταν αυτός καθ΄αυτός ο αριθμός ψήφων (16) του πλειοψηφίσαντος αλλά τα τυπικά προσόντα που αυτός συγκέντρωνε έναντι των άλλων υποψηφίων του.

Ήταν ο πιστοποιημένος στα μεσιτικά και ασφαλιστικά. Σκέφτηκα ότι ίσως ορθά εκτιμήθηκε από αυτούς που τον ψήφισαν γιατί μάλλον θα φαντάζονται ότι ο Συμπαραστάτης πρέπει να έχει το προσόν του μεσίτη, μιας και η συνδιαλλαγή δημότη-Δήμου πρέπει να κινείται στο πνεύμα της αγοράς.

Να κόψει κάτι ο ένας από τις απαιτήσεις του, κάτι ο άλλος και κάπου στη μέση να βρεθεί η λύση. Δηλ το δίκιο να παζαρευτεί! Ή αλλιώς το άδικο να μοιραστεί εξίσου!

Προσωπικά μου φαινόταν αδιανόητο, αλλά κυρίως δεν μου έδενε με τον εισαγωγικό πρόλογο του Δημάρχου, που προέτρεπε για σοβαρή αξιολόγηση αφήνοντας απέξω προσωπικές σχέσεις κριτών και κρινομένων, απευθυνόμενος κυρίως στους κριτές της πλειοψηφίας.

Επειδή με έτρωγε το σαράκι της περιέργειας να δω την εξέλιξη μετά την 1η άγονη ψηφοφορία και με δεδομένο ότι βρισκόμουν στην τρίτη κατά σειρά θέση ενώ είχαν αποχωρήσει δύο αξιολογότατοι υποψήφιοι (υποθέτω με ανάμικτα συναισθήματα λύτρωσης-απογοήτευσης) αποφάσισα να παραμείνω υποψήφιος για να δω την ανακατανομή των ψήφων.

Είπαμε με τρώει ο πισινός μου!

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της 2ης άγονης ψηφοφορίας, ασυναίσθητα ψιθύρισα : Όνειρο ζω, μη με ξυπνάτε! και από μέσα μου το Βαρουφακικό ΟΥΑΟΥ!!

Ο πρώτος της 1ης ψηφοφορίας παρέμεινε πρώτος αλλά με 15 ψήφους δηλ μία (1) ψήφο λιγότερη. Μάλλον κάποιος έβγαλε την υποχρέωση στην πρώτη ψηφοφορία και μετά αποφάσισε να ψηφίσει τη δεύτερη υπόσχεση που είχε δώσει.

Η δεύτερη της 1ης ψηφοφορίας υποχώρησε στην τρίτη θέση, διατηρώντας τις 8 ψήφους της.

Ο τρίτος της 1ης ψηφοφορίας με 6 ψήφους υποχώρησε στην προτελευταία θέση με 1 ψήφο. Μάλλον οι 5 πρώτοι ψηφοφόροι του, ένοιωσαν πλήξη να ξαναψηφίσουν τον ίδιο και σκέφτηκαν να ψηφίσουν κάποιον άλλο, που ίσως του είχαν υποσχεθεί την ψήφο τους.

Η διαδικασία της μη εκλογής του Συμπαραστάτη εξελισσόταν σε ένα ευχάριστο διάλειμμα για τους κριτές σε σχέση με το βαρύ πρόγραμμα των άλλων σοβαρών δημοτικών συμβουλίων.

Το ρεζουμέ και από τις 2 άγονες ψηφοφορίες είναι ότι η προτίμηση των κριτών-δημοτικών συμβούλων για τη θέση του Συμπαραστάτη, είναι εκείνου που έχει την επαγγελματική ιδιότητα του μεσίτη.

Προβληματίστηκα, να “κλάψω κρυφά” σιγοτραγουδώντας, για λογαριασμό των διπλωματούχων υποψηφίων για Συμπαραστάτη του άμοιρου δημότη, τους στίχους του λαικού άσματος “ να τα κάψω τα ρημάδια τα...πτυχία!” ή να “πανηγυρίσω φανερά” για λογαριασμό των μη διπλωματούχων υποψηφίων για Συμπαραστάτη της επιχείρησης.(γιατί περί αυτού επρόκειτο).

Έχω την απόλυτη πεποίθηση ότι η πλειοψηφική παράταξη του Δήμου, με ηθικό καθοδηγητή το Δήμαρχο (άσχετα με τις δημόσιες υποκριτικές δηλώσεις του, περί του αντιθέτου) δεν επιθυμεί στα πόδια της, το θεσμό του Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης.

Στη δε καλύτερη εκδοχή θα επιθυμούσε έναν “ευνουχισμένο” Συμπαραστάτη της επιχείρησης δηλαδή με μειωμένες, αντικειμενικά, ικανότητες να υπηρετήσει και σαν Συμπαραστάτης του δημότη.

Το λυπηρόν είναι ότι και η αντιπολίτευση πορεύεται έστω και άθελά της στα χνάρια της συμπολίτευσης, υποστηρίζοντας το θεσμό στα λόγια αλλά στην πράξη σε τίποτα δε διαφέρει απ΄αυτήν. Οι προσωπικές σχέσεις κατισχύουν της όποιας αξιοσύνης!

Κρίμα γιατί η αλλαγή θέλει έμπρακτες μικρές αποδείξεις όταν δίνεται η ευκαιρία, κι εδώ χάθηκε πανηγυρικά.

Φύσει αισιόδοξος πιστεύω ότι η χθεσινή εμπειρία θα αποτελέσει αφορμή ώστε όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι συμπεριλαμβανομένου και του Δημάρχου να ξαναθυμηθούν ότι δεν εκλέχτηκαν για να καλλιεργούν προσωπικές/επαγγελματικές σχέσεις ή προσωπικές φιλοδοξίες αλλά για να υπηρετούν τους δημότες με τις όποιες ικανότητες διαθέτουν γιατί σε διαφορετική περίπτωση, όπως εύστοχα παρατήρησε μια διαπρεπής φίλη δικηγόρος, ο Δήμος αντί Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης θα χρειαστεί οσωνούπω Συμπαραστάτη δικαστηρίου!

Υ.Γ. Νοιώθω την ηθική υποχρέωση να ευχαριστήσω δημόσια το δημοτικό σύμβουλο Στέλιο Πετράκη, ο οποίος μου ανακοίνωσε ότι κατά τη 2η ψηφοφορία με τίμησε με την ψήφο του.

Είναι ο μοναδικός σύμβουλος που διαβουλεύτηκε με τη συνείδηση του, σε σχέση με τους υπόλοιπους, που διαβουλεύτηκαν με την παράταξη τους.

Ταταράκης Γιώργος

Πολ/Μηχ ΕΜΠ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ