ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Εργαστήριο μελέτης ύπνου στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου

0

Σε 10 μέρες θα ξεκινήσει η λειτουργία του

Σε δέκα μέρες περίπου πρόκειται να ξεκινήσει η λειτουργία του εργαστηρίου μελέτης ύπνου του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, γεγονός που θα βοηθήσει τους ασθενείς με σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο, καθώς από εδώ και στο εξής δε θα είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στο Ηράκλειο ή τα Χανιά για να κάνουν την εξέταση. Ο χώρος που θα φιλοξενούνται οι ασθενείς έχει διαμορφωθεί και ο εξοπλισμός ήδη βρίσκεται στο εργαστήριο όπου γίνεται δοκιμαστικά η συγκεκριμένη εξέταση σε ασθενείς.

 

Τι είναι το σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο

Το σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο είναι μία πολύ συχνή διαταραχή της αναπνοής. Χαρακτηρίζεται από διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου και αφορά περίπου στο 4% του γενικού πληθυσμού.

Οι άπνοιες, ανάλογα με την αιτιολογία τους, ταξινομούνται ως αποφρακτικές, κεντρικές ή μεικτές. Τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου είναι το ροχαλητό, το αίσθημα πνιγμονής κατά τον ύπνο, η πρωινή κυρίως κεφαλαλγία, η ημερήσια κόπωση και η υπνηλία. Ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Κωνσταντίνος Καλλέργης τόνισε πως «τα άτομα αυτά κάνουν ένα διακοπτόμενο ύπνο, άρα ξυπνάνε κουρασμένοι ακριβώς επειδή κλείνουν οι αναπνευστικοί τους οδοί, ενώ κανονικά σε ένα φυσιολογικό άτομο παραμένουν ανοιχτοί. Σε αυτά τα άτομα σταματά η αναπνοή τους για δευτερόλεπτα, συνήθως γύρω στα 10 δευτερόλεπτα, και έτσι έχουν το πρόβλημα με τους πονοκεφάλους».

Όσον αφορά στην ηλικία που «χτυπά» η άπνοια, ο κ. Καλλέργης σημείωσε πως άνθρωποι οποιασδήποτε ηλικίας μπορούν να έχουν το σύνδρομο της άπνοιας στον ύπνο, ενώ το σύνηθες είναι να προσβάλει άτομα 45-60 ετών, αν και τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό και νέα άτομα.

Το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας, πάντως, είναι εξαιρετικά συχνό και αν δεν αντιμετωπιστεί προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον πάσχοντα και στο περιβάλλον του, ενώ η θεραπεία του είναι σχεδόν πάντα αποτελεσματική.

Εργαστήριο μελέτης ύπνου στο Γ.Ν.Ρ.

Η διερεύνηση του συνδρόμου της άπνοιας γίνεται στο εργαστήριο μελέτης ύπνου, όπου με τα κατάλληλα μηχανήματα καταγράφεται η συμπεριφορά του ασθενούς κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου πλέον διαθέτει εργαστήριο μελέτης ύπνου με τρία δωμάτια και οι ασθενείς με διαταραχές στον ύπνο τους θα μπορούν από εδώ και στο εξής να κλείνουν ραντεβού προκειμένου να κάνουν τη συγκεκριμένη εξέταση.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής «το σύνδρομο άπνοιας του ύπνου απασχολεί πάρα πολύ κόσμο και έχει αρχίσει σιγά σιγά να αυξάνει ο αριθμός των ατόμων που θέλουν να κάνουν τη μελέτη ύπνου. Πολλοί πολίτες μας είχαν παραπονεθεί ότι ταλαιπωρούνται να πηγαίνουν στα Χανιά ή το Ηράκλειο και γι’ αυτό το λόγο πήραμε την απόφαση, μιας και είχαμε τη δυνατότητα και υπήρχε ο χώρος, να κάνουμε και στο Ρέθυμνο το εργαστήριο, ώστε να εξυπηρετήσουμε μερικά άτομα που όντως δυσκολεύονται και λόγω της οικονομικής κρίσης και λόγω άλλων παραγόντων να μετακινούνται στους άλλους νομούς. Υπεύθυνοι του κέντρου μελέτης ύπνου είμαστε εγώ, ο κ. Χριστοφάκης και ένας νοσηλευτής ο οποίος θα μένει το βράδυ και θα παρακολουθεί τον ασθενή, σε περίπτωση που χρειαστεί κάτι. Θα είμαστε, βέβαια, και σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και το Κέντρο Αναφοράς του Ηρακλείου».

Διαδικασία που ακολουθείται – Τρόποι αντιμετώπισης

Αναφορικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος προκειμένου να εξεταστεί, ο κ. Καλλέργης διευκρίνισε πως ο ασθενής κλείνει ραντεβού στο κέντρο ύπνου, κάνει ορισμένες προκαταρκτικές εξετάσεις και στη συνέχεια κλείνει εκ νέου ραντεβού για να κοιμηθεί ένα βράδυ στο ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο του νοσοκομείου. «Κατά τη διάρκεια του ύπνου του, είναι συνδεδεμένος με ένα ειδικό καταγραφικό μηχάνημα και το πρωί οι γιατροί βλέπουν τι έχει αυτό καταγράψει. Δεν είναι, δηλαδή, δύσκολη η διαδικασία, απλώς πρέπει ο ασθενής να έρθει να κοιμηθεί ένα βράδυ εδώ. Βλέπουμε τα αποτελέσματα, πόσο σημαντική είναι η βλάβη και μετά ακολουθείται η θεραπεία. Για την άπνοια υπάρχουν διάφορες αιτίες, μπορεί να οφείλεται σε ανατομικούς λόγους ή να υπάρχουν προβλήματα στο μυϊκό σύστημα και γι’ αυτό να κλείνουν οι αναπνευστικοί οδοί ή να υπάρχει κάποιο πρόβλημα κεντρικά και έτσι το αναπνευστικό κέντρο δε δίνει εντολές. Η θεραπεία που δίνεται συνήθως στους ασθενείς είναι η αναπνοή με έναν ειδικό αναπνευστήρα που χρησιμοποιούν τις νύχτες και με αυτή γίνονται πραγματικά άλλοι άνθρωποι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η άπνοια δε μπορεί να διορθωθεί και με άλλους τρόπους», επεσήμανε ο κ. Καλλέργης.

 

 

Μαρία Ιερωνυμάκη

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ