ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μεγάλη βράβευση έλαβε το Μουσικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας

0

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Γαλλοφωνίας 2015 με τίτλο: « Πρόσκληση σε ταξίδι»!

Όπως κάθε χρόνο στο πλαίσιο των εορτασμών για τη Γαλλοφωνία (9-18 Μαρτίου 2015), το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και η Υπηρεσία Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις γαλλόφωνες Πρεσβείες στην Ελλάδα, διοργάνωσαν διαγωνισμό ανοικτό προς όλα τα σχολικά Ιδρύματα (δημόσια και ιδιωτικά) και τους Έλληνες φοιτητές. Στους εορτασμούς για τη Γαλλοφωνία συμμετέχουν όλες οι γαλλόφωνες χώρες του κόσμου και κατά τη διάρκεια της απονομής των βραβείων σε κάθε χώρα, ανακοινώνονται οι Μεγάλοι νικητές του Διαγωνισμού!

Το σχολείο μας έλαβε μέρος στον Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2015 με τη δημιουργία ενός βίντεο που περιείχε ένα πρωτότυπο τραγούδι και το οποίο χαρακτήρισαν οι κριτές του διαγωνισμούς ως μια «Πραγματική Απόλαυση»!  Για το βίντεο εργάστηκαν 10 παιδιά της Γ’ Γυμνασίου της τάξης των Γαλλικών. Τα παιδιά, σε συνεργασία με την καθηγήτρια των Γαλλικών Μαριέλλα Βιτώρου και τον καθηγητή της Μουσικής Ηλία Πίτερη, επινόησαν μία καμπάνια προώθησης ενός θεματικού ταξιδιού στην Κρήτη το οποίο αναδεικνύει τον τοπικό πλούτο και τις παραδόσεις της περιοχής τους  με αποδέκτες αντίστοιχα γυμνάσια στη Γαλλία. Το βίντεο, περιείχε και ένα πρωτότυπο τραγούδι με γαλλικούς στίχους και κρητική μουσική το οποίο τραγούδησαν και έπαιξαν τα ίδια τα παιδιά. Το βίντεο έπρεπε να περιέχει 5 τουλάχιστον από τις 10 λέξεις (amalgame, bravo, cibler, grigri, inuit, kermesse, kitsch, sérendipité, wiki, zénitude) που είχαν επιλέξει οι διοργανωτές και που είχαν ως στόχο να αναδείξουν την ικανότητα της Γαλλικής Γλώσσας να υποδέχεται και να ενσωματώνει λέξεις που προέρχονται από άλλες γλώσσες.

Τα οφέλη μέσα από αυτή τη συμμετοχή ήταν πολλά για τους μαθητές μας: εμπλούτισαν το λεξιλόγιό τους στα Γαλλικά, βελτίωσαν την προφορά τους, απέκτησαν γλωσσολογικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, χρησιμοποίησαν τις νέες τεχνολογίες, έγραψαν και μετέφρασαν στίχους, εμπλούτισαν τις γνώσεις τους για την κουλτούρα του τόπου τους, συνειδητοποίησαν την ικανότητα των γλωσσών να εξελίσσονται μέσα από προσθήκες ξένων λέξεων τις οποίες και ενσωματώνουν, αντιλήφθηκαν τις διαφορετικές έννοιες που μπορεί να αποκτήσει μια λέξη στο πέρασμα του χρόνου και καθώς περνάει από μια χώρα σε μια άλλη, τραγούδησαν και κυρίως διασκέδασαν!

Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος πάνω από 5000 μαθητές και καθηγητές από Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και Πανεπιστήμια της χώρας και η δημιουργία του σχολείου μας διακρίθηκε ανάμεσα στις καλύτερες δημιουργίες.  Η απονομή των βραβείων του διαγωνισμού έλαβε χώρα στην Αθήνα, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών στις 14 Μαρτίου 2015 στον οποίο παρευρέθησαν η Μαριέλλα Βιτώρου, ο Ηλίας Πίτερης και μια μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου, η Σταυρούλα Τζίνα. Το Γαλλικό Ινστιτούτο διοργάνωσε για τους μαθητές εργαστήρια με Γάλλους επιμορφωτές, όπως Αφρικάνικους χορούς, γκράφιτι, παιχνίδια, θέατρο, γαλλική κουζίνα και τους προσέφερε και ένα μικρό γεύμα.

Θερμά συγχαρητήρια στους 10 μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό: Σταυρούλα Τζίνα, Μαρίνα Χαλκιαδάκη, Μαριανίκη Χαμογιωργάκη, Θεοδώρα Τοντόροβιτς, Μαρία Στεφανάκη, Μαρία Σταματάκη, Βάσια Καμπούρη, Γιώργος Καρδερίνης, Κωνσταντίνος Κτιστάκης, Αιμίλιος Λαγουδάκης.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την απονομή στο Γαλλικό Ινστιτούτο στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.flickr.com/photos/lifa_en_images/sets/72157650982663917/

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ