ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Ρέθυμνο - Αλληλεγγύη - Ανατροπή»: Πρόταση για το καφενείο του κήπου Ρεθύμνου

0

Μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε στον μοναδικό κήπο της πόλης μας ένα μικρό καφενείο, στο οποίο σύχναζαν ηλικιωμένοι επισκέπτες του κήπου για έναν καφέ, περαστικοί που ήθελαν να περάσουν λίγη ώρα κάτω από τα δέντρα και να ακούσουν τα πουλιά, ή μητέρες με παιδιά από την παιδική χαρά για αναψυκτικά και παγωτά. Ήταν μια στοιχειώδης υποδομή, επαρκής ωστόσο για τον κόσμο που τη χρησιμοποιούσε. Το κλείσιμο του καφενείου και η απουσία των υπηρεσιών που προσέφερε έγιναν αισθητά από τους θαμώνες του κήπου.

Οπωσδήποτε, το μέρος είναι προνομιούχο και ανοίγει την όρεξη στους επιχειρηματίες. Ωστόσο ο Δήμος θα πρέπει εδώ να λειτουργήσει με κριτήρια κοινωνικά και όχι επιχειρηματικά. Θα πρέπει δηλαδή η δημοπράτηση της εκμετάλλευσης του εν λόγω χώρου να στοχεύει σε ένα και μοναδικό καφενείο χαμηλών και απλών τόνων ως προς την εμφάνιση, που θα σέβεται, δεν θα αλλοιώσει και δεν θα επιβαρύνει περαιτέρω, οπτικά και ηχητικά, στο ελάχιστο τον χώρο. Και θα πρέπει να αποκλείει όσους ονειρεύονται να κάνουν το καφενείο του κήπου ένα ακόμα life-style café-bar, ή έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα τους.

Στην πόλη μας υπάρχει μεγάλος αριθμός τέτοιου τύπου cafés, μάλιστα ορισμένα από αυτά βρίσκονται πολύ κοντά στον κήπο. Ωστόσο απευθύνονται σε άλλες κατηγορίες πελατών, τόσο από άποψη ηλικιών, όσο και – κυρίως – εισοδημάτων.  Το καφενείο του κήπου θα πρέπει να λειτουργήσει προς το συμφέρον των κατοίκων και των επισκεπτών που έχουν ανάγκη από τις υπηρεσίες του με καλής ποιότητας προϊόντα και σε χαμηλές τιμές. Ο κόσμος του κήπου δεν μπορεί να πληρώνει τιμές που ισχύουν σε ιδιωτικούς παιδότοπους ή καφετέριες.

Μια πρωτοβουλία που θα τιμούσε τον Δήμο μας θα ήταν η μέριμνά του να ενθαρρύνει, με την εν λόγω δημοπράτηση, την κοινωνική επιχειρηματικότητα, να προσανατολιστεί δηλαδή προς μια Κοινωνική Συνεταιριστική Δράση Κοινωνικού και Παραγωγικού Σκοπού (βλ. Παράρτημα).

Στους στόχους μιας τέτοιας δράσης είναι αφενός η προώθηση των τοπικών προϊόντων, αφετέρου οι πολιτιστικές παρεμβάσεις. Με τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, ανοιχτών στο κοινό, σε συνεργασία και με ανάλογες υπηρεσίες του δήμου μας, ο κήπος αφενός δεν θα διώξει τους θαμώνες του, αφετέρου θα προσφέρει σε λιγότερο προνομιούχες ομάδες των κατοίκων ψυχαγωγία υψηλών προδιαγραφών.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι:

Μιχάλης Ανδρουλάκης

Σταύρος Βουρβαχάκης

Κων/νος Πολοπετράκης

Γιώργος Σταράκης

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ