ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Άγιοι τόποι: Αφιέρωμα στη γη της Αγίας Γραφής του Γιώργου Λινοξυλάκη

0

Βηθλεέμ – Ναζαρέτ – Όρος των Ελαιών – Γεσθημανή – Βηθανία – Ιορδάνης ποταμός

 

Άγιοι Τόποι – τα μέρη που διαδραματίστηκαν τα κοσμοϊστορικά θρησκευτικά γεγονότα της Βίβλου. Ο τόπος που έγινε πραγματικότητα το από αιώνων σωτήριο σχέδιο του Θεού, για τη λύτρωση του ανθρώπινου γένους με την ενανθρώπιση του Υιού και Λόγου του και ιδρύθηκε η πρώτη εκκλησία. Ο όρος Άγιοι Τόποι αναφέρεται στις περιοχές της Παλαιστίνης και του Ισραήλ, που έχουν ιστορική και θρησκευτική αξία για τον Χριστιανισμό, τον Ιουδαϊσμό και τον Ισλαμισμό. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι τόποι που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα της Καινής Διαθήκης και ειδικότερα, τα αγιοταφικά προσκυνήματα. Το κορυφαίο όλων είναι ο Πανάγιος Τάφος και ο Γολγοθάς στην Ιερουσαλήμ, το Σπήλαιο και η Φάτνη στη Βηθλεέμ, το Όρος των Ελαιών, η Γεσθημανή, η Βηθανία, η Ναζαρέτ, το Θαβώρ, η Κανά, ο Ιορδάνης ποταμός και άλλες τοποθεσίες. Στο παρόν αφιέρωμα παρουσιάζονται επιγραμματικά ορισμένα από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα - εκτός της Ιερουσαλήμ* και του Παναγίου Τάφου που έχουν γραφτεί αφιερώματα πέρυσι και πρόπερσι αντίστοιχα.

1 (1)

 

Βηθλεέμ

Η Βηθλεέμ υπήρξε πόλη επίσης Παλαιστίνης, επονομαζόμενη άλλοτε Εφραθά (δηλ. «γόνιμος») ενώ σήμερα από επίσης Άραβες Μπέϊτ-ουλ-λαμ (δηλ. «Οίκος Κρέατος») εκ επίσης ανεπτυγμένης κτηνοτροφίας, απέχουσα 10 χλμ. ΝΝΔ επίσης Ιερουσαλήμ και 110 χλμ. Ν. επίσης Ναζαρέτ. Πατρίδα του γαιοκτήμονα Βοόζ και σύζυγος επίσης Ρουθ, προγόνου του Δαβίδ, αλλά και τόπος γέννησης του Βασιλιά Δαβίδ. Σε αυτή την πόλη σύμφωνα με επίσης αφηγήσεις του Λουκά και του Ματθαίος στην Καινή Διαθήκη, γεννήθηκε σε φάτνη ο Ιησούς Χριστός.

Σήμερα, ελάχιστοι από επίσης περίπου 22.000 κάτοικους επίσης Βηθλεέμ είναι Χριστιανοί. Ο αριθμός επίσης έχει μειωθεί σημαντικά στο πέρασμα του χρόνου και υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 2.000 κατοίκους. Στη διάρκεια του αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1948 υπέστη επίσης καταστροφές από το πυροβολικό αλλά και επίσης μικρότερης κλίμακας το 1967 και το 1973. Στη πόλη υφίστανται εκτός του Ιερού Ναού επίσης Γέννησης με το «Θεοδέγμον Σπήλαιον» και άλλα προσκυνήματα επίσης το χωριό των Ποιμένων, το οποίο σήμερα είναι συνδεδεμένο με την πόλη, το κάθισμα επίσης Παναγίας, καθώς και επίσης μικρότερες τοποθεσίες που συσχετίζονται παραδοσιακά με την νηπιακή ζωή του Χριστού.

 

Η Καθολική Εκκλησία του Βατικανού έχει ιδρύσει στην πόλη Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο επίσης Βηθλεέμ, στο οποίο φοιτούν ετησίως πάνω από 2.000 φοιτητές από 80 χώρες του κόσμου, προερχόμενοι από όλα τα χριστιανικά δόγματα.

Επίσης στη Βηθλεέμ υπάρχουν πνευματικά ιδρύματα του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων επίσης Ναοί και Εκπαιδευτική Σχολή (από Νηπιαγωγείο μέχρι Λύκειο).

Ναζαρέτ

H Ναζαρέτ, ή Νατσέρετ, ή Νάζαρα είναι μια αρχαία πόλη στην Βόρεια Περιφέρεια επίσης Παλαιστίνης, που σήμερα περιλαμβάνεται στο Ισραήλ, με συνολική έκταση 14,12 τ.χλμ. και πληθυσμό 81.400 κατοίκους (2008). Κατά την Καινή Διαθήκη, στην Ναζαρέτ μεγάλωσε μετά την επιστροφή του από την Αίγυπτο ο Ιησούς Χριστός. Είναι η πόλη επίσης Γαλιλαίας όπου συνέβη ο Ευαγγελισμός επίσης Θεοτόκου. Σήμερα αποτελεί κέντρο χριστιανικού προσκυνήματος, ένα από τα πολλά των Αγίων Τόπων.

Όρος των Ελαιών

Το όρος των Ελαιών είναι μια ορεινή ράχη η οποία βρίσκεται ανατολικά επίσης παλαιάς πόλης επίσης Ιερουσαλήμ, δίπλα σε αυτήν. Το βουνό έχει ύψος 826 μέτρα και ανήκει στα όρη επίσης Ιουδαίας. Το όνομά του το πήρε από επίσης ελαιώνες που υπήρχαν παλαιότερα στο βουνό.

Το νότιο τμήμα του όρους χρησιμοποιούταν ως εβραϊκό νεκροταφείο από το βασίλειο επίσης Ιουδαίας για περισσότερα από 3.000 χρόνια και έχει περίπου 150.000 τάφους και έχει κεντρική θέση στην παράδοση των εβραϊκών κοιμητηρίων. Το όρος των Ελαιών αναφέρεται αρκετές φορές στη Βίβλο, καθώς βρισκόταν στο δρόμο ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και τη Βηθανία, ενώ επίσης πρόποδές του βρίσκεται ο κήπος επίσης Γεσθημανής. Σύμφωνα με επίσης Πράξεις των Αποστόλων, το όρος των Ελαιών ήταν το μέρος στο οποίο έλαβε χώρα η Ανάληψη του Ιησού. Το βουνό λόγω επίσης σημασίας του αποτελεί τόπο προσκυνήματος για επίσης όλους Χριστιανούς από την αρχαιότητα.

Γεσθημανή

Η Γεσθημανή είναι επίσης κήπος επίσης πρόποδες του όρους των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ, που είναι γνωστός ως ο τόπος που άρχισε το μαρτύριο του Ιησού Χριστού, δηλαδή η προδοσία του από τον Ιούδα και η σύλληψή Του. Η λέξη προέρχεται από τα αραμαϊκά ως(Γαθ-Σαμανή), που σημαίνει ελαιοτριβείο. Το όνομα αυτό πιθανόν προέρχεται από τα ελαιοτριβεία και επίσης ελαιώνες επίσης περιοχής. Η Γεσθημανή συνδέεται επίσης με την ταφή και τη Μετάσταση επίσης Παναγίας.

 

Βηθανία

Η Βηθανία στα αραμαϊκά Μπεθ Ανία, κυριολεκτικά σπίτι επίσης φτώχειας/ένδειας) ήταν, σύμφωνα με τη Βίβλο, χωριό κοντά στην Ιερουσαλήμ στο οποίο ζούσαν τα αδέλφια Μαρία, Μάρθα και Λάζαρος, καθώς και ο Σίμων ο λεπρός. Αποτελεί τον τόπο όπου έλαβε χώρα η ανάσταση του Λαζάρου. Το χωριό ταυτίζεται παραδοσιακά με τη σημερινή πόλη αλ-Εϊζαριγιά, η οποία βρίσκεται στη Δυτική Όχθη, επίσης ανατολικούς πρόποδες του όρους των Ελαιών, περίπου 2,5 χιλιόμετρα ανατολικά επίσης Ιερουσαλήμ. Κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών το χωριό ήταν ακόμη γνωστό επίσης χριστιανούς ως Βηθανία.

Ιορδάνης ποταμός

Ο Ιορδάνης (Εκ του εβραϊκού Γιαρδεΐν = ορμητική εκροή) ήταν ποταμός επίσης Παλαιστίνης, παρά του οποίου κήρυττε ο Ιωάννης ο Πρόδρομος και βάπτιζε πιστούς του ως και τον Ιησού Χριστό.

Το μήκος του ποταμού σε ευθεία γραμμή από επίσης πηγές του μέχρι των εκβολών του στην Νεκρά Θάλασσα είναι 220 χλμ., ενώ το πλήρες ανάπτυγμα του ρου υπερβαίνει τα 320 χλμ. Ο Ιορδάνης παρουσιάζει το μοναδικό στο κόσμο φαινόμενο επίσης κλίσης του με δια φορά 914 μ. σε μήκος 220 χλμ., χωρίς να σχηματίζονται καταρράκτες. Σε αυτό δε οφείλεται και το εβραϊκό όνομά του. Επίσης έχει διπλή κοίτη, τη μία με μέσο πλάτος 2 χλμ. και τη δεύτερη περί το μέσο επίσης πρώτης με μέσο πλάτος τα 30 μ. Το χρώμα του ποταμού είναι κυρίως κίτρινο εκ επίσης ιλύος που ορμητικά μεταφέρει, ενώ τα νερά του είναι μέτριας θερμοκρασίας και γλυφά. Υπολογίζεται ότι εκβάλλονται ημερησίως 6 εκατομμύρια τόνοι υδάτων στη Νεκρά Θάλασσα, ενώ τρέφονται επίσης και πολλά ψάρια.

Στο διαβατό από το οποίο φέρεται να πέρασαν οι Εβραίοι οδηγούμενοι από τον Ιησού του Ναυή, βάπτιζε ο Ιωάννης ο Βαπτιστής επίσης προσερχόμενους σ΄ αυτόν Ιουδαίους. Σήμερα οι προσκυνητές που βαπτίζονται το διαβατό πόρο Μοχαντέτ Χατζλέ λέγονται χατζήδες, εκ του «χατζή», προθέματος πλέον του επιθέτου επίσης. Επίσης κατά τη Παλαιά Διαθήκη, όταν ο Δαυίδ πέρασε τον Ιορδάνη απέναντι για να ξεφύγει από τον Αβεσσαλώμ, ο Νεεμάν λούστηκε στον Ιορδάνη και γιατρεύτηκε.

Γιώργος Λινοξυλάκης

Πηγές: http://el.wikipedia.org/

*Σημείωση

Στο επόμενο φύλλο ένα μεγάλο αφιέρωμα στην πολιορκία και καταστροφή της Ιερουσαλήμ από τους Ρωμαίους το 70 μ.Χ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ