ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Βαγγέλη η απουσία σου είναι Θυσία του Νίκου Μαριόλου

0

Ο λεβεντόκορμος νέος, το κρητικό αρχοντόπουλο που η υπερβολική του ευγένεια τον οδήγησε σε τραγικό τέλος δε ζει πια.

Ζει όμως στις καρδιές όλων των Ελλήνων όπως δήλωσε η οικογένεια του. Ο Βαγγέλης δεν είναι μόνο παιδί δικό τους, έγινε παιδί όλων μας. Η θυσία του Βαγγέλη είναι πραγματική δεν είναι υπερβατική. Σήκωσε στους νεανικούς ώμους του την υπομονή και την καρτερικότητα, τον πολιτισμό μαζί με την αγάπη για τους οικείους του, που δεν θέλησε με κανένα τρόπο να στεναχωρήσει και προσπάθησε να ανταπεξέλθει μόνος του στο μαρτύριο που βίωνε στη Σχολή του. Ο Βαγγέλης έκανε τη θυσία του και η θυσία του εκπέμπει φως. Πρέπει να φωτισθούν η πολιτεία και όλοι οι θεσμικοί φορείς που έχουν υποχρέωση να προστατεύσουν όλα τα παιδιά που υποφέρουν και νιώθουν την ταπείνωση από τη νεομοδίτικη βία που είναι βασανιστική και αγγίζει τα όρια του σαδισμού.

Το καλαναθρεμμένο παλικάρι όπως διαφαίνεται απ’ όλες τις μαρτυρίες δεχόταν ταπεινώσεις, ύβρεις, ακόμη και βασανιστήρια για να γελάσουν οι φίλοι του, η παρέα του. Οι παραβατικές αυτές συμπεριφορές που συμβαίνουν από τα Δημοτικά Σχολεία φθάνουν ακόμη και στις Ανώτατες Σχολές Φοίτησης. Δυστυχώς δεν υπάρχουν οι δικλείδες εκείνες που θα αποτρέψουν τέτοια φαινόμενα. Η πολιτεία πράγματι δεν έχει τη δυνατότητα ν’ αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα.

Η εκπαίδευση γυρίζει τις πλάτες μην έχοντας ούτε τις ειδικές γνώσεις αλλά ούτε και το κατάλληλο προσωπικό «ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κτλ» για να αντιμετωπίσει το νέο φαινόμενο βίας. Έτσι πολλά παιδιά που δεν πήγαν να μάθουν Πολεμικές Τέχνες ή να παρακολουθήσουν Σχολές Πυγμαχίας είναι υποψήφια θύματα βίας και ταπείνωσης. Γιατί ορισμένοι πέτσακες και τραμπούκοι για να δικαιολογήσουν την ύπαρξη τους θέλουν να μετατρέψουν τη σημερινή κοινωνία σε ζούγκλα.

Ο Βαγγέλης λοιπόν θυσιάστηκε και προσπάθησε με τη φυγή του να ευαισθητοποιήσει όλη την κοινωνία, και το κατάφερε. Βαγγέλη ας ευχηθούμε ότι η θυσία σου δεν θα πάει χαμένη. Βαγγέλη εσύ σίγουρα ηρέμησες στην αγέλη των αγγέλων που βρίσκεσαι. Βρήκες τη γαλήνη που σου έλειπε. Ο πόνος όμως και η θλίψη των δικών σου ανθρώπων είναι αξεπέραστη. Ας προσπαθήσουμε όλοι να λάμψει η αλήθεια για να έλθει η δικαίωση η δική σου που θα είναι βάλσαμο παρηγοριάς στην οικογένεια σου. Αλλά το μεγάλο πρόβλημα το έχει η κοινωνία μας που πρέπει να προλάβει να βρει τρόπο για να μην έχουμε ούτε θύματα αλλά ούτε και θύτες.

Βαγγέλη μπορεί να μας λείπεις σαν φυσική μορφή αλλά η σκέψη μας για πολλά χρόνια θα είναι κοντά σου. Η απουσία σου είναι μια θυσία που θα φωτίζει και θα ενθαρρύνει κάθε νέα και νέο. Η λύση είναι η δημοσιοποίηση και η γνωστοποίηση όλων εκείνων που προσπαθούν με τη βία να ταπεινώσουν αθώες ψυχές όπως την δική σου. Η παραδειγματική τιμωρία όλων εκείνων που σκόπιμα ή μ’ εγκληματική αμέλεια συντελέσαν να μη μας χαμογελάς σήμερα θα είναι μία δικαίωση για σένα και για την οικογένεια σου, αλλά και για όλους εμάς που μας έφυγε ένα δάκρυ πόνου και θλίψης για σένα Βαγγέλη.

Μαριόλος Νίκος 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ