ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρουφάκης: Βρόμικη λέξη το κούρεμα – Υπάρχουν εξυπνότερες λύσεις

0

Η Ελλάδα δεν θέλει τρίτο δάνειο, αλλά πακέτο στήριξης και ανάπτυξης που θα βασίζεται σε επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, επισημαίνει σε νέα συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Μιλώντας στη γερμανική Ηandelsblatt, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι υπάρχουν εξυπνότεροι τρόποι για την αναδιάρθρωση του χρέους, αφού, όπως είπε, η λέξη “κούρεμα” είναι μία βρόμικη λέξη για τους δανειστές.

«Όπως εμείς δεν θέλουμε να ακούμε πια την λέξη "τρόικα", έτσι και οι δανειστές μας δεν θέλουν να ακούν την λέξη "κούρεμα". Το καταλαβαίνω», αναφέρει.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι «εάν επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, και αναδιαρθρώσουμε έξυπνα μέρος του χρέους, χωρίς να αλλάξει το ονομαστικό του ύψος, το πρόβλημα χρέους είναι επιλύσιμο».

Αναφερόμενος στις όφειλες της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το Μάρτιο και τον Απρίλιο, ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε την πρόταση του να χρησιμοποιηθεί ένα μέρος από τα 1,9 δισεκ. ευρώ των κερδών της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τα ελληνικά ομόλογα.

Δεν αποτελούν εγγυημένη επιτυχία τα σχέδια για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Κληθείς να σχολιάσει τα σχέδια της κυβέρνησης για πάταξη της φοροδιαφυγής, παραδέχεται ότι δεν πρόκειται για «εγγυημένη επιτυχία», αλλά τονίζει: «Αυτό που μου δίνει ελπίδα είναι ότι κανένας από μας δεν ανήκει στο παλιό σύστημα. Κανείς μας δεν έχει πάρει ποτέ ούτε ευρώ. Υπ' αυτή την έννοια, είμαστε ανεξάρτητοι».

Σε μια πιο χαλαρή στιγμή της συνέντευξης, ο δημοσιογράφος ρωτάει τον υπουργό Οικονομικών εάν έκανε φίλους από τότε που ανέλαβε αυτή τη θέση για να εισπράξει την απάντηση του κ. Βαρουφάκη ότι «το Eurogroup δεν είναι το πεδίο όπου σφυρηλατούνται γρήγορα φιλίες». Διευκρινίζει όμως ότι οι σχέσεις συνεργασίας είναι πολύ πιο πολιτισμένες από ό,τι μεταδίδεται από κάποια ΜΜΕ.

Όσο για τη σχέση του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε; Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών απαντάει πως «Τον βρίσκω συναρπαστικό χαρακτήρα και θεωρώ τιμή μου που τον γνώρισα. Εκτιμώ την ανοιχτή ανταλλαγή απόψεών μας».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ