ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ανεργία των νέων του Ευστάθιου Σταγάκη

0

Τετάρτη 11 Φλεβάρη και η νεοεκλεγείσα Ελληνική Κυβέρνηση συσκέπτεται με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για την εξεύρεση μίας νέας συμφωνίας για την αντιμετώπιση του χρέους μας. Ενώ υπάρχει σε εξέλιξη αυτή η σκληρή διαπραγμάτευση στις Βρυξέλες, στην πλατεία Συντάγματος και σε πάρα πολλές πόλεις ανά τη χώρα υπήρξαν κινητοποιήσεις του κόσμου, για συμπαράσταση στην Κυβέρνηση του. Και στο Ρέθυμνο υπήρξε κινητοποίηση κόσμου και η οποία, κατέληξε στο αμφιθέατρο του δεύτερου δημοτικού σχολείου για συζήτηση και γενικά ανταλλαγή απόψεων. Μεταξύ των διαφόρων αξιόλογων τοποθετήσεων ξεχώρισε αυτή του αγρότη Βασίλη Ευαγγελίδη που είπε: «εγώ δεν ξέρω πολλά γράμματα, αλλά κάθε πρωί πηγαίνω για δουλεία και παραγωγή, η χαρά και η ικανοποίηση μου είναι μεγάλη».

Αυτή η αυθόρμητη τοποθέτηση του φίλου Βασίλη πέραν και πάνω από τη χαρά που αισθάνθηκα, μου δίνει την ευκαιρία να αναφέρω ποια είναι τα βασικά αξιώματα που καθορίζουν την παραγωγή. Η ύπαρξη Καλλιεργητικής Συνείδησης, που σημαίνει το σύνολο των βιωμάτων και γνώσεων γύρω από κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή ζώων. Η ύπαρξη ευνοϊκού νομοθετικού και γενικού κοινωνικού περιβάλλοντος, που πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε σύγχρονη πολιτεία. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η Κρίση που αποκαλούμε Οικονομική πέραν και πάνω απ’ όλα είναι Κρίση Αξιών. Πολίτες και Πολιτεία πρέπει να αντιληφθούμε ότι πρέπει να παράξουμε Αγαθά, τουλάχιστον αυτά που είναι αναγκαία για τη διατροφή μας και γενικότερα την επιβίωση μας. Η πολιτεία οφείλει άμεσα να σχεδιάσει ένα παραγωγικό μοντέλο απλό και πρακτικό χωρίς γραφειοκρατία. Άμεσα οφείλουμε να τονώσουμε την επιχειρηματικότητα, επικεντρώνοντας κυρίαρχα στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.

Μόνο έτσι μπορούμε να ανταγωνιστούμε με τα φθηνά εισαγόμενα. Να απλοποιηθούν και να επιταχθούν τα προγράμματα Νέων Αγροτών, και όχι να περιμένουν χρόνια για να κληθούν να εκπαιδευτούν, και άλλα τόσα χρόνια για να πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση τους. Μπορεί να θεωρηθώ ρομαντικός, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να επαναλειτουργήσει το Κέντρο Γεωργικής Εκπαίδευσης (ΚΕ.Γ.Ε.) όχι μόνο για την εκπαίδευση των Νέων Αγροτών, αλλά και για να προσφέρει δωρεάν γνώση σε όλους τους Αγρότες και παράπλευρους επιχειρηματίες τυροκόμους, ψαράδες κ.ά.!!!

Η δικαιολογία ότι το ΚΕ.Γ.Ε. ανήκει στον οργανισμό «Δήμητρα» δεν εξαγνίζει τους άρχοντες αυτού του τόπου. Στο γειτονικό Νομό Ηρακλείου το ΚΕ.Γ.Ε. λειτουργεί κανονικά!!! Κάνω έκκληση στον αξιόλογο περιφερειάρχη μας κ. Σταύρο Αρναουτάκη, στην κ. Βρέντζου, που πράγματι έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν στον τόπο μας, να ενδιαφερθούν για την επαναλειτουργία του ΚΕ.Γ.Ε. Ρεθύμνου και όχι μόνο. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΠΑΤΡΙΔΑ πληρώνει ακόμα δόσεις του δανείου στη διεθνή τράπεζα για την κατασκευή 55 ΚΕ.Γ.Ε. σ όλη τη χώρα, τα οποία ξεκίνησαν να λειτουργούν στις αρχές τις δεκαετίας το 1980.

Το τραγικό γεγονός της ανεργίας των νέων, σε σημαντικό βαθμό, μπορεί να αντιμετωπισθεί με τη σωστή και δυναμική ενεργοποίηση του πρωτογενή τομέα. Και βέβαια η παραγωγή Αγαθών και Υπηρεσιών είναι πολυσύνθετο γεγονός, που απαιτεί γνώσεις, όραμα και σωστό πλαίσιο Κρατικό.

Οι γνώσεις αποκτώνται μέσα από προσπάθειες εκπαιδευτικές και ενημερωτικές του δημοσίου τομέα και του ιδιωτικού και μέσα από βιβλία. Με τις πρώτες εμπειρίες παραγωγής, με προσφορά υπηρεσιών και με το πέρασμα του χρόνου κατακτάται το Όραμα. Καλλιεργητική Συνείδηση!!! Η συμβολή του Κράτους σε όλες του τις εκφράσεις, Δήμο, Περιφέρεια κλπ στη διαδικασία της παραγωγής είναι κυρίαρχη για τον καθορισμό των αναπτυξιακών επενδύσεων, του κυκλοφοριακού κεφαλαίου, του Νομοθετικού πλαισίου, οργανισμών, Συνδυασμών και όλων των Δημόσιων Υπηρεσιών. Βασική προϋπόθεση για την ύπαρξη ανάπτυξης είναι να έχουμε ένα κράτος καλά οργανωμένο και ευέλικτο. Η παγκοσμιοποίηση δημιούργησε ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον στον τόπο μας, αφού όλα τα προϊόντα εισάγονται σε πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτές που παράγομαι εμείς. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Ή θα επιβάλουμε Δασμούς σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα -πράγμα το όποιο δεν επιτρέπεται από την Ε.Ε.- ή θα ανταγωνιζόμεθα με προϊόντα Ανώτερης Ποιότητας, πράγμα το οποίο είναι εφικτό, λόγω των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών που έχει ο τόπος μας. Και ας δούμε ποια προϊόντα και ποιες υπηρεσίες πρέπει να απασχολήσουν τους άνεργους Νέους μας. Όλα αυτά τα προϊόντα που είμεθα ελλειμματικοί, όλα τα Όσπρια, όλα τα Τυροκομικά προϊόντα, Κρέατα κλπ. Το συνάλλαγμα που κάθε χρόνο πληρώνει η χώρα είναι ισοδύναμο με εκείνο τον πετρελαιοειδών!!! Είναι απλό, όσοι Άνεργοι Νέοι θέλουν να απασχοληθούν θα πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση με εμπόρους πριν φυτέψουν και θα έχουν ένα καλό εισόδημα. Η εποχή σποράς είναι αυτή που διανύουμε κατάλληλη. Για όλα τα ψυχανθή θα πρέπει με τη σπορά να βάλουμε 18-20 κιλά φώσφορο στο στρέμμα. Λεπτομέρειες για τις καλλιεργητικές φροντίδες θα πρέπει να απευθύνεστε στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και σε ιδιώτες γεωπόνους. Παράλληλες δραστηριότητες για την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων μπορούμε να έχουμε συνδυάζοντας την προβατοτροφία με την ελαιοκομία, την ποιοτική χοιροτροφία με την δασική παραγωγή σε βελάνια και χαρούπια. Λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν από κτηνιάτρους και γενικότερα γεωτεχνικές υπηρεσίες. Όλα τα προϊόντα μπορούν να έχουν άμεση κατανάλωση σε μικρές Αγροτουριστικές Επιχειρήσεις, σε μικρό βαθμό αυτό πραγματοποιείται. Η διασύνδεση συνολικά όλων των προϊόντων του πρωτογενή τομέα με τον Τουρισμό είναι επιτακτική Ανάγκη. Η περιφέρεια Κρήτης πραγματοποιεί σοβαρές πρωτοβουλίες για την επίτευξη αυτού του στόχου, απαιτείται και η σύμπραξη των επιχειρηματιών του Τουριστικού Τομέα.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΣΤΑΓΑΚΗΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ