ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μ. Πριναράκης: Μεγαλώνοντας στη σκιά των πολεμιστών και των πολέμων

0

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Η ιστορία της ζωής κάθε ανθρώπου περνά μέσα από τα γεγονότα των καιρών. Συμπλέκεται και διαμορφώνεται η πορεία του. Εκείνα που βίωσε ο Μιχάλης Πριναράκης και όσα δημιούργησε στην ταραγμένη περίοδο τη φορτωμένη με γεγονότα και καταστάσεις τα καταθέτει στο καινούριο του βιβλίο που παρουσίασε στις 16 Μάρτη στο Πνευματικό Κέντρο της Αθήνας. «Μεγαλώνοντας στη σκιά των πολεμιστών και των πολέμων». Είναι γνωστό το αφηγηματικό του ύφος, τόσο στον προφορικό λόγο όσο και στον γραπτό. Νιώθουμε ευχάριστα, οι παλαιότεροι τουλάχιστον, όταν προσεγγίζουμε τα γραφτά του. Και από αυτό το ύφος της γραφής δεν ξέφυγε από τη γλαφυρή και ιδιόμορφη εξιστόρηση των γεγονότων. Είναι μια κατάθεση και εξομολόγηση με ειλικρίνεια και απλότητα.

book

Λιθάρι μεγάλο στο χτιστουριό της ιστορικής περιόδου που παρουσιάζει με τις μαρτυρίες που καταθέτει για να μη χαθούν. Το έργο του εντάσσεται στα πλαίσια της πολιτισμικής άοκνης προσπάθειας του, για να διασώσει κάθε πολιτισμικό αγαθό. Συνεχείς αγώνες ανάμεσα από εχθρικά και αρνητικά περιβάλλοντα. Το πείσμα του, η αγάπη του για τον πολιτισμό απέδωσαν. Το Μουσείο του Πρινάρη. Η Βίλα Κλώντιο διασώζεται με τον αγώνα του. Οι αγώνες του για τον πολιτισμό είναι τεράστιοι και γνωστοί σ’ αυτούς που αγαπούν τα πολιτισμικά και ανθρώπινα ιδανικά.

Διανοητής και ακούραστος μαχητής κουβαλώντας με πάθος την Κρήτη και τα αγαθά της με μεγάλο καημό και μεράκι, δήλωσε στη σεμνή τελετή παρουσίασης του βιβλίου του: «Η επιστήμη και ο πολιτισμός υπήρξαν για μένα δύο χώροι που προσείλκυσα πολύ νωρίς το ενδιαφέρον μου». Αυτόν το δρόμο ακολουθεί συνειδητά μέχρι τα σήμερα. Είναι παράδειγμα αρετής και ανθρωπισμού, για να δούμε μια κοινωνία καλύτερη. Αυτό το έργο του το αφήνει παρακαταθήκη και αυτό το δρόμο που χάραξε καλούνται οι επόμενοι να ακολουθήσουν. «Το μόνο πράγμα που παίρνεις μαζί σου όταν φεύγεις, είναι αυτό που αφήνεις πίσω».

ΗΛΙΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ