ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι άνθρωποι πίσω από τους θεσμούς του Νεκτάριου Μεταξάκη

0

Καθημερινά γίνεται λόγος για τους Θεσμούς και τη βαρύνουσα σημασία που έχει η λειτουργεία τους. Ο όρος Θεσμός προέρχεται από το ρήμα «τίθημι»,  δηλαδή αυτό που έχει τεθεί για να εφαρμοστεί και ισχύει ως δίκαιο. Φέρεται κυρίως ως κανόνας Δικαίου, Νόμος. Οι θεσμοί είναι εξειδικευμένες συνήθειες, σχέσεις και δραστηριότητες που έχουν σκοπό να ικανοποιήσουν σημαντικές ανάγκες και λειτουργίες που διέπουν την κοινωνία. Εν συνεχεία γίνονται πάγιες καταστάσεις και συχνά αποκτούν επίσημη μορφή και επικυρώνονται από τη νομοθεσία.

Οι Θεσμοί έλκουν την καταγωγή τους από την αρχαία Ελλάδα με περισσότερο γνωστούς αυτόν της χορηγίας ή της συντήρησης τριήρους. Τόσο στην αρχαία Ελλάδα όσο και στον σύγχρονο κόσμο είναι πλέον φανερό ότι η προστασία και εφαρμογή των θεσμών οδηγεί σε ανάπτυξη.

Σε μια κοινωνία υπάρχουν τυπικοί και άτυποι θεσμοί. Οι τυπικοί είναι το σύνολο των γραμμένων κανόνων με κορυφαίο θεσμό το Σύνταγμα, οι νόμοι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Δικαιοσύνη (Δικαστήρια, ΣτΕ, Άρειος Πάγος) η Βουλή, η Κυβέρνηση, (η Νομοθετική και Εκτελεστική Εξουσία), οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί (Ευρωπαϊκή επιτροπή, ΕΚΤ), οι Διεθνείς θεσμοί (ΟΗΕ, ΔΝΤ), η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμοι, Περιφέρειες), οι οικονομικοί θεσμοί (Τράπεζες, φόροι), η Παιδεία (τρείς βαθμίδες εκπαίδευσης) κλπ. Οι άτυποι θεσμοί είναι άγραφοι κανόνες συμπεριφοράς (που προέρχονται από τα Ήθη-Έθιμα) που αφορούν την θρησκεία (η Νηστεία), την παράδοση, την οικογένεια (ο Γάμος),  την φιλία, τον αθλητισμό (οι Ολυμπιακοί αγώνες, ο Μαραθώνιος δρόμος) αλλά και πολλοί άλλοι όπως ο Εθελοντισμός, η Δουλεία κλπ. Οι θεσμοί μπορεί να έχουν διπλή υπόσταση και ως ηθικές συνήθειες και ως νομικοί κανόνες.

Οι θεσμοί για την εφαρμογή, τη στήριξη και ανάδειξή τους βασίζονται στους ανθρώπους που έχουν την εξουσιοδότηση και το δικαίωμα να τους διαχειριστούν. Όταν η διαχείριση είναι πλημμελής οι θεσμοί θα χάσουν την δύναμη και την αξία τους. Όταν το Σύνταγμα δεν εφαρμόζεται τότε έχει πρόβλημα ο θεσμός της Δημοκρατίας. Όταν οι βουλευτές δεν λειτουργούν ως εκπρόσωποι του Λαού αλλά για ίδιο ή φίλιο συμφέρον πλήττεται ο Κοινοβουλευτισμός. Όταν η Δικαιοσύνη εθελοτυφλεί τότε χάνεται το Κράτος Δικαίου. Όταν φορολογούνται οι φτωχοί και κερδοσκοπούν οι πλούσιοι αρχίζει η οικονομική διαφθορά της κοινωνίας. Όταν κάθε χρόνο αλλάζει ο τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ πλήττεται ο θεσμός της Παιδείας. Εάν δεν υπάρχει προσωπικό στα νοσοκομεία και ταλαιπωρούνται οι ασθενείς καταρρέει η Υγεία. Όταν τα ΜΜΕ μεροληπτούν ή μεταδίδουν ανακρίβειες και κατευθυνόμενες πληροφορίες τότε δεν υπηρετούν την ενημέρωση. Όταν σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα δημιουργηθούν έκτροπα, κινδυνέψουν ζωές χάνεται η αξία του «ευ αγωνίζεσθε». Όταν υπάρχει διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα δημιουργείται το φαινόμενο του ντόμινο, γιατί ο υπάλληλος που θα χρηματιστεί, την επόμενη ημέρα θα λαδώσει τον υπάλληλο μιας άλλης υπηρεσίας για να εξυπηρετηθεί.  Όταν σε μία σχέση δεν υπάρχει ειλικρίνεια και σεβασμός χάνεται ο θεσμός της φιλίας και μπαίνει το συμφέρον.  Όταν κάνουμε σα να ακούμε για πρώτη φορά για την αδιαφάνεια τότε είμαστε υποκριτές.

Όταν κλονίζεται η εμπιστοσύνη στους θεσμούς, όταν αμφισβητούνται ότι λειτουργούν για το κοινό καλό, τότε δημιουργείται η ανθρωπιστική, κοινωνική, πολιτική, οικονομική κρίση με συνέπεια την παρακμή της χώρας αφού θα πληγεί και εξαθλιωθεί η λαϊκή βάση! Διαφωνείτε;

Νεκτάριος Μεταξάκης

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ