ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΟΗΕ ψάχνει 8,4 δισ. δολάρια για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία

0

Ο ΟΗΕ επιθυμεί να συγκεντρώσει το ποσό ρεκόρ των 8,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιδείνωση της ανθρωπιστικής «καταστροφής» στη Συρία, θέμα το οποίο θα είναι στο επίκεντρο της διάσκεψης των δωρητριών χωρών που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη στο Κουβέιτ.

«Η αποτυχία να συγκεντρώσουμε τους πόρους αυτούς θα οδηγήσει σε μια επικίνδυνη και τρομακτική ανθρωπιστική καταστροφή», προειδοποίησε σήμερα ο Αμπντουλά αλ Μάτουκ, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά στη Συρία, όπου ένας κάτοικος στους δύο έχει εκτοπιστεί τα τέσσερα τελευταία χρόνια που διαρκεί ο εμφύλιος πόλεμος, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εδώ και 20 χρόνια.

Γι’ αυτό τον λόγο ο ΟΗΕ θα ζητήσει να καταβληθεί μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια στη διάρκεια της διάσκεψης που θα γίνει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και στην οποία θα συμμετάσχουν 78 χώρες υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Γκι-μουν.

Ο Μπαν είχε δηλώσει το Σάββατο ότι «ντρέπεται» μπροστά στην «αποτυχία» της διεθνούς κοινότητας να τερματίσει την κρίση αυτή που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 215.000 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 76.000 το 2014, την πιο αιματηρή χρονιά ως τώρα.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι κινδυνεύουν να αναγκαστούν να μειώσουν, ή ακόμη και να διακόψουν, τη βοήθεια που παρέχουν σε 7,6 εκατομμύρια εκτοπισμένους και 3,9 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, αν δεν συγκεντρωθούν τα ποσά που ζητούν.

Το 2013 και το 2014 κατά τις δύο πρώτες διασκέψεις για τη Συρία είχαν συγκεντρωθεί δεσμεύσεις για δωρεές 1,5 δισεκ. δολαρίων και 2,4 δισεκ. δολαρίων αντίστοιχα, όμως πολλές από αυτές δεν τηρήθηκαν, κατήγγειλε ο ΟΗΕ.

Φέτος, η έκκληση είναι σαφώς μεγαλύτερη διότι πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες που εκτιμώνται στα 5,5 δισεκ. δολάρια για τους πρόσφυγες και 2,9 δισεκ. δολάρια για τους εκτοπισμένους, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις που πραγματοποίησαν ένα συνέδριο σήμερα στο Κουβέιτ συγκέντρωσαν 480 εκατομμύρια δολάρια σε δεσμεύσεις δωρητών. Η ισλαμιστική, τουρκική οργάνωση IHH συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσό, φτάνοντας τα 100 εκατ. δολάρια.

Οι πλούσιες χώρες που αναμένονται αύριο έχουν «μια ευκαιρία να αντιστρέψουν την κατάσταση, όμως πρέπει να πάνε πιο μακριά απ’ ό,τι πέρυσι. Αν αποτύχουν, αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια αμάχους», προειδοποίησε η ΜΚΟ Oxfam.

Παράλληλα η ΜΚΟ επέκρινε τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών χωρών, μόλις το 10% των οποίων δεσμεύθηκαν να δωρίσουν ποσά «ανάλογα» με το μέγεθος της οικονομίας τους.

Πολλές υπηρεσίες του ΟΗΕ ανέλυσαν τις ανάγκες τους, μετά το παράδειγμα της Υπηρεσίας για την Βοήθεια των Παλαιστίνιων Προσφύγων (UNRWA) η οποία ζήτησε 415 εκατ. δολάρια για να βοηθήσει 560.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί στη Συρία.

«Αν δεν λάβουμε αμέσως τους πόρους, το πρόγραμμα διανομής ρευστού, από το οποίο επωφελούνται σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι, θα σταματήσει σε μερικές ημέρες», προειδοποίησε η UNRWA.

Στο εσωτερικό της Συρίας σχεδόν 10 εκατομμύρια άνθρωποι δεν διαθέτουν αρκετή τροφή και περισσότερα από 11 εκατομμύρια χρειάζονται πόσιμο νερό, εκτιμά σε εκθέσεις του ο ΟΗΕ.

Η κατάστασή τους έχει επιδεινωθεί επειδή, σύμφωνα με το Ocha, ο αριθμός των Σύρων που έχουν εγκατασταθεί σε περιοχές «στις οποίες η πρόσβαση είναι δύσκολη» για τις ΜΚΟ και τις υπηρεσίες του ΟΗΕ έχει διπλασιαστεί σε διάστημα ενός έτους και φτάνει πλέον τους 4,8 εκατομμύρια ανθρώπους. Μεταξύ αυτών έχουν καταγραφεί και 2 εκατομμύρια παιδιά, σύμφωνα με τη Unicef. Με 2,6 εκατομμύρια παιδιά από τη Συρία να μην πηγαίνουν στο σχολείο, μια ολόκληρη γενιά απειλείται από τον πόλεμο, υπογραμμίζει η οργάνωση.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ