ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο "Τεμπέλης Ιστορικός" της Αναστασίας Βενιέρη

0

Στις αρχές του 20ου αιώνα, η ιστοριογραφία στην Μεγάλη Βρετανία ήταν προνόμιο του ‘τζέντλεμαν’ και του εκπροσώπου της εκκλησίας. Η ‘Βικτωριανή Ιστορία των Κομητειών της Αγγλίας’, ήταν ένα πολύ φιλόδοξο έργο το οποίο ξεκίνησε το 1899, και είχε σκοπό να καταγράψει όλες τις Βρετανικές επαρχίες, εστιάζοντας σε θέματα όπως την εκκλησία, τις επαύλεις και τους ευγενείς. Για πρώτη φορά, ομάδες ιστορικών έκαναν εξορμήσεις στην Βρετανική επαρχία καταγράφοντας τα γενεαλογικά δέντρα ευγενών, την ιστορία των επαύλεων και των ιστορικών εκκλησιών. Η δουλειά τους είχε πολύ ποδαρόδρομο. Επίσης ήταν αρκετά βασισμένη στις προφορικές μαρτυρίες των κατοίκων.

 

Όσοι με τη σειρά τους ενδιαφέρονταν να καταγράψουν μια πιο λεπτομερή ιστορία του τόπου τους, βασίζονταν στην ‘Βικτωριανή Ιστορία των Κομητειών της Αγγλίας’ και στις δικές τους προφορικές πηγές. Μια τέτοια ιστοριογραφική μελέτη ήταν και της Jessie Challecombe, της συζύγου του εφημέριου της εκκλησίας του Αγίου Πέτρου στο Farnborough το 1922. Το αρκετά εύπορο ποίμνιο της εκκλησίας, εξιστορούσε τις αναμνήσεις από την εποχή που η δημοφιλής Ευγενία του Μοντίχο, η τελευταία αυτοκράτειρα της Γαλλίας, διάλεξε μια επαύλη 40 υπνοδωματίων στο χωριουδάκι αυτό, για να περάσει τα τελευταία εξόριστα χρόνια της χρόνια. Εκεί δίπλα, στην Αυτοκρατορική Κρύπτη του Αββαείου το Αγίου Μιχαήλ, βρίσκονται τρεις σαρκοφάγοι: της Ευγενίας, του Αυτοκράτορα Ναπολέοντος Γ’ και του γιού τους, του ‘Αυτοκρατορικού Πρίγκηπα’.

 

Ένα αιώνα μετά, η τοπική ιστοριογραφία έχει φτάσει στο απόγειο της και δεκάδες ερασιτέχνες και επαγγελματίες ιστορικοί καταφεύγουν καθημερινά στην τοπική βιβλιοθήκη για να ψάξουν προσωπικές οικογενειακές ιστορίες ή να μάθουν περισσότερα για το παρελθόν της πόλης. Τις πιο πολλές φορες, δεν χρειάζεται να πάνε πουθενά. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ανοίξουν τον υπολογιστή. Το φιλόδοξο έργο των τελευταίων χρόνων είναι η ψηφιοποίηση όλων των πηγών.

 

Το Μεγάλο Κτηματολόγιο, οι απογραφές πληθυσμών, τα αρχεία κάθε ενορίας, νομικά έγγραφα και φωτογραφικό υλικό είναι διαθέσιμα σε κάθε μέλος της τοπικής βιβλιοθήκης. Με μια απλή επίσκεψη στη βιβλιοθήκη, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να γυρίσει πίσω στους αιώνες και να καταγράψει το γενεαλογικό του δέντρο, ψάχνοντας σε αρχεία του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και του εξωτερικού. Είναι η εποχή που δεν χρειάζεται ταξίδια και έξοδα για να σκαλίσεις το παρελθόν. Είναι η εποχή του ‘τεμπέλη ιστορικού’.

 

Ο ‘τεμπέλης ιστορικός’ βρίσκεται έτη φωτός μακριά από τον ‘τζέντλεμαν’ ιστορικό. Οι πλούσιες πηγές, του δίνουν τη δυνατότητα να ψάξει πιο βαθιά από τις επαύλεις και τους ευγενείς και να δώσει φωνή σε παραγκωνισμένες ομάδες του παρελθόντος, όπως τους φτωχούς, τις γυναίκες και παιδιά. Πιστεύω ότι το περιμένουν άλλωστε…

 

Αν θέλει, ο ‘τεμπέλης ιστορικός’ μπορεί να είναι και δημοκράτης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ