ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Πρωταπριλιά ως Εθνική Εορτή του Μιχάλη Κόκκινου

0

Καλό μήνα, Fool's Day - αγγλιστί - σήμερα! Μπήκε ο Απρίλης κι ο χρόνος κυλά δίχως βιασύνη για κυβέρνηση και δανειστές όπως φαίνεται, αφού και το Πάσχα θα το περάσουμε χωρίς κάποια τελική συμφωνία με τους εταίρους. Δεν ξέρω βέβαια αν συμμερίζεται την ίδια άποψη το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και η ελληνική αγορά, που αμφότεροι στενάζουν από την πιστωτική ασφυξία που έχουν οδηγήσει την χώρα οι εταίροι μας.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε στη Βουλή προχθές αναφορά σε έναν επιδιωκόμενο "έντιμο συμβιβασμό", αλλά μιας και το Πάσχα πλησιάζει και μαζί με αυτό το παραδοσιακό έθιμο του "τσουγκρίσματος των αυγών", καλό θα ήταν να διδαχθεί από αυτό κάτι που μαθαίνουμε από μικροί. Οι συγκρούσεις ποτέ δεν είναι win-win, πάντα ένα "αυγό" θα ραγίζει περισσότερο από το άλλο.

Βέβαια αντιλαμβάνομαι την πίεση που αισθάνεται η κυβερνητική πλειοψηφία από την ανάγκη της να προστατέψει «κεκτημένα» δεκαετιών, και πολύ ενθαρρυντικά ακούγονται τα όσα διαμηνύει περί "ουσιαστικών" μεταρρυθμίσεων και αναθεωρήσεων, κάποιος όμως οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στη δημιουργία νέων συνθηκών απασχόλησης ή έστω αυτό-απασχόλησης. Τουλάχιστον για όσους δεν θα προσληφθούν στα όποια "μεγάλα αναπτυξιακά έργα", που θα ανοίξουν οι ξένοι επενδυτές στην χώρα ή τα πολλά "μικρά και μεσαία" - κατά Σταθάκη - έργα υποδομών.

Μέχρι τότε ας δούμε πως θα δουλέψουμε με ένα δίκαιο φορολογικό καθεστώς που δεν θεωρεί εκ προοιμίου τους επαγγελματίες, φοροφυγάδες. Άλλα τι συζητάμε τώρα  για μια χώρα που θεωρεί αυτομάτως ενόχους φοροδιαφυγής, όσους εισάγουν προϊόντα από χώρες με χαμηλότερο ΦΠΑ; Που βάζει τους καταναλωτές να πληρώνουν φόρο πάνω στο φόρο; Που αφήνει τα κονδύλια του ΕΣΠΑ να χάνονται; Που αφήνει τα προβλήματα να στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο;

Όσο μεγαλώνει αυτός ο κατάλογος επειδή χρονοτριβούμε παίζοντας με τις λέξεις, τόσο πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη να βρεθούν λύσεις. Ακόμη, και οι άθλοι του Ηρακλή ενδεχομένως να μοιάζουν με παιδικό παιχνίδι μπροστά σε αυτά που θα έχουν να αντιμετωπίσουν αυτοί που θα πρέπει να επιλύσουν τα προβλήματα της χώρας μετά την συμφωνία.

Δεν ξέρω για σας, αλλά πιστεύω ότι λανθασμένα τιμάμε την 25η Μαρτίου ως εθνική εορτή, ίσως η σημερινή μέρα να ήταν πιο ταιριαστή, αφού κάποιοι προτιμούν να μας θεωρούν "κουτούς"!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ