ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Άγιος Γεώργιος ο Ξιφηφόρος

0

Αποδούλου Δήμου Αμαρίου

Δυτικά του χωριού Αποδούλου σε μικρή απόσταση, ένας καλός χωματόδρομος, ιδανικός για πεζοπορία, οδηγεί τον επισκέπτη, ανάμεσα από πανύψηλα και χιλιόχρονα ελαιόδεντρα σε ένα ξέφωτο, όπου ένα μικρό ταπεινό εκκλησάκι στέκει εκεί, αγέρωχος φρουρός της περιοχής, είναι ο Άγιος Γεώργιος ο λεγόμενος Ξιφηφόρος. Είναι μονόχωρη βασιλική του 13ου αιώνα σχετικά περιορισμένων διαστάσεων με μια μεγάλη τοιχογραφία στο βόρειο τοίχο με τον Άγιο Γεώργιο να κρατεί ένα τεράστιο ξίφος, φύλακας της Μονής του και της γύρω περιοχής. Κι άλλες τοιχογραφίες συνθέτουν ένα έξοχο Βυζαντινό παζλ, ακόμα και υπολείμματα χαραγμάτων και επιγραφών. Ο Ναός αποτελούσε άλλοτε το καθολικό Μονής όπως αναφέρεται σε κτητορική επιγραφή, και ήταν χτισμένη πάνω σε ερείπια άλλης άγνωστης μονής.

AH GIORGIS 034

Πολλοί Ιστορικοί πιστεύουν ότι η μικρή μονή του Αγίου Γεωργίου είναι η αρχαιότερη στο Αμάρι, το αποδίδουν στις τοιχογραφίες που ανάγονται στα μέσα του 13ου αιώνα, περίοδο που υπήρχε μεγάλη έξαρση στη τοιχογραφία και στην οικοδόμηση ναών και μονών, για να αντικρουστεί ο προσηλυτισμός, των Βενετών κατακτητών.

Οι κάτοικοι του κοντινού χωριού Αποδούλου, πιστεύουν ότι ο Άγιος δεν δέχεται πόρτα στην είσοδο του ναού, όσες φορές τοποθέτησαν πόρτα για να ασφαλίσουν την εκκλησία, το πρωί την βρήκαν καταστρεμμένη ή πεταμένη μακριά. Αλλά και τα τελευταία χρόνια που έγινε αναστύλωση πάλι δεν τοποθετήθηκε πόρτα στη κύρια είσοδο.

 

Φωτάκης Γεώργιος

Γεν. Γραμματέας

Πολιτιστικού Συλλόγου Αποδούλου

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ