ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Απολογιστική Συνέλευση της διοργάνωσης

0

Προτάσεις για το μέλλον του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού

Η πορεία του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού από την αρχή του μέχρι σήμερα, προβληματισμοί και προτάσεις για το μέλλον του και η ανάπτυξη της διοργάνωσης σε ό,τι αφορά στα κοινωνικά και πολιτιστικά μηνύματα που μπορεί να μεταδώσει ήταν κάποια από τα ζητήματα που συζητήθηκαν στην απολογιστική συνάντηση των διοργανωτών που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της π. Δευτέρας στο «Σπίτι του Πολιτισμού».

Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Πέπη Μπιρλιράκη - Μαμαλάκη σε δήλωσή της τόνισε πως η πρώτη αποτίμηση του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού ήταν θετική από άποψη προσέλευσης κόσμου και επιτυχίας των παράλληλων εκδηλώσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι προσπάθειες της επιτροπής και των καρναβαλικών ομάδων επιβραβεύτηκαν και εμπράκτως με τη διάκριση του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού στα βραβεία Τουρισμού, όπου κατακτήσαμε το ασημένιο βραβείο για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Πιστεύουμε ότι έχει φτάσει η στιγμή που όλοι οι Ρεθεμνιώτες συνειδητοποιούν ότι το καρναβάλι πρέπει να διαφυλαχτεί σαν θεσμός, γιατί είναι ο καλύτερος τρόπος να ενώνει την κοινωνία και να περνά μηνύματα κοινωνικά, αθλητικά, πολιτιστικά κ.ά. και έχει απεριόριστες δυνατότητες όσον αφορά στο τουριστικό προϊόν».

Όσον αφορά στις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν ήδη από την επόμενη χρονιά και τους στόχους, η κ. Μπιρλιράκη δήλωσε: «Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο πώς θα διαχειριστούμε το Καρναβάλι στο μέλλον, γιατί έχει μεγαλώσει τόσο πολύ που θα πρέπει να δούμε τις τάξεις μεγέθους και στις εκδηλώσεις και στις φιλοξενίες και στην ασφάλειά του. Βήμα με βήμα τις τελευταίες δεκαετίες, το καρναβάλι μας έχει προσπαθήσει να κατακτήσει μέσα στο χειμώνα μία θέση, η οποία και δίνει την ευκαιρία σε όλους τους πολιτιστικούς θεσμούς να εκφραστούν, στη λαϊκή παράδοση και στην ταυτότητα την κρητική να εκφραστεί και να περαστεί στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό και, βέβαια, τα τελευταία χρόνια μέσω διαδικτύου να προσπαθήσουμε να περάσουμε την κρητική ταυτότητα σε όλη την υφήλιο. Η οργανωτική, λοιπόν, επιτροπή έχει τη μεγάλη ευθύνη να σχεδιάσει την επόμενη μέρα. Η ευθύνη όμως δεν είναι μόνο της οργανωτικής, που αποτελείται από το Δήμο και τις καρναβαλικές ομάδες, αλλά έρχεται σε ολόκληρη την κοινωνία πια.

Ο στόχος μας για το 2016 θα είναι να εμπλέξουμε ακόμα περισσότερους επιχειρηματίες, φορείς, κρητικούς και όχι μόνο, έτσι ώστε να “πλέξουμε” την ενότητα, τη συμπόρευση και το δόσιμο του ενός προς τον άλλον και τελικά το δόσιμο όλο αυτό προς τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι πολύ μεγάλης σημασίας η διοργάνωση και η διαφύλαξη του θεσμού μας αυτού και πιστεύω ότι έχουμε καθήκον όλοι όσοι το ξέρουμε από μέσα και το ζούμε και το διοργανώνουμε και έχουμε έστω περάσει από μία διοργάνωση, να συνεχίσουμε να δίνουμε την τεχνογνωσία μας στους επόμενους, για να μπορέσει αυτό να περάσει από γενιά σε γενιά και έτσι τα οφέλη του να τα απολαύσουν πολλές γενιές στο μέλλον».

Για την προβολή του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, μίλησε η υπεύθυνη επικοινωνίας του Βίκυ Βαμιεδάκη, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Απολογιστικά, φέτος για πρώτη φορά το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι πέρασε στη δεύτερη θέση ως το δεύτερο μεγαλύτερο καρναβάλι στη χώρα μετά την Πάτρα, που σημαίνει ότι μπορεί να μην είμαστε εύκολα προσβάσιμος προορισμός γιατί θέλουμε θάλασσα, αλλά για την κλίμακα της πόλης και τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τεράστιο άλμα. Η δημοφιλία του καρναβαλιού πλέον, υπολογίζουμε ότι έχει περάσει το 85% σε πανελλαδικό επίπεδο και η ανταπόκριση από τα μέσα φέτος κορυφώθηκε. Φέτος, για πρώτη φορά με αφορμή τη νέα γενιά είπαμε να δείξουμε τη νεανική ματιά του Ρεθύμνου και γι’ αυτό οι αποστολές είχαν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει ένας νέος σήμερα και βγήκαμε έξω από την πόλη, πήγαμε σε χωριά, συναντήσαμε κόσμο που μένει εκεί, πολιτιστικούς συλλόγους και δείξαμε πώς περνάνε οι ντόπιοι το χειμώνα. Θεωρώ ότι το 2015 το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι καθιερώθηκε στη συνείδηση όλων ως ένα πολύ μεγάλο καρναβάλι, το δεύτερο μεγαλύτερο καρναβάλι της χώρας».

Οι καρναβαλιστές για τον Μανώλη Τζαγκαράκη και τον Βαγγέλη Γιακουμάκη

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οργανωτική επιτροπή του Καρναβαλιού ανακοίνωσε ότι στη μνήμη του Μανώλη Τζαγκαράκη, του καρναβαλιστή που έχασε τη ζωή του μετά από ατύχημα κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού, θα κατατεθεί από τις ομάδες ένα χρηματικό ποσό για τις ανάγκες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου. Επιπλέον, στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη, θα αφιερωθούν οι εκδηλώσεις και οι δράσεις με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό που θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα δύο χρόνια.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ