ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ημερίδα από το Σύλλογο Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου

0

Η 2η μέρα του Απρίλη είναι αφιερωμένη στα άτομα με αυτισμό, στις δυσκολίες τους, στην εκπαίδευση, στην κοινωνικοποίηση στην ισότιμη μεταχείριση των ατόμων με αυτισμό, στις ίσες ευκαιρίες στη ένταξη, στην εργασία, στην αποκατάσταση.

O Αυτισμός είναι μια σύνθετη νευροβιολογική διαταραχή που διαρκεί σε όλη τη ζωή και χαρακτηρίζεται από δυσκολίες στην επικοινωνία, στις κοινωνικές δεξιότητες, στην εκπαίδευση, στην κοινωνική ένταξη. Τα άτομα με αυτισμό έχουν μια ιδιότυπη ευφυΐα, είναι δημιουργικοί, με ιδιαίτερες κλίσεις κα ταλέντα. με πρώιμη και εξιδεικευμένη παρέμβαση από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους βελτιώνουν κατά πολύ τις δυσκολίες τους κα έχουν πιθανότητες να γίνουν λειτουργικοί στη μετέπειτα ζωή τους. Ο αυτισμός είναι δίπλα μας. Θέλουμε και διεκδικούμε τα άτομα με αυτισμό να είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας και να απολαμβάνουν το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, στην οικογένεια, στην κοινωνική ζωή, στην εργασία.

Ο Σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων ατόμων με Αυτισμό Νομού Ρεθύμνου είναι ένα σωματείο που δημιουργήθηκε με στόχο να προσφέρει στήριξη στις οικογένειες και τα άτομα που ανήκουν στις διαταραχές αυτιστικού φάσματος, πληροφόρηση στο κοινό , ενημέρωση στους εκπαιδευτικούς,   διεκδίκηση ίσης μεταχείρισης στην σχολική ένταξη και κοινωνική ευαισθητοποίηση. Ήδη κλείνουμε 9 χρόνια ενεργής παρουσίας στην κοινωνία του Ρεθύμνου. Τα ενεργά μέλη συλλόγου είναι πάνω από 100 παιδιά και ενήλικες στο φάσμα των διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών, οι οικογένειές τους, καθώς και πολυάριθμοι φίλοι και υποστηρικτές το Συλλόγου στις δράσεις του.

Πρωταρχικός μας στόχος είναι η διεκδίκηση των δικαιωμάτων και της ένταξης των ατόμων με αυτισμό στην κοινωνία και άμεσος στόχος είναι η εξεύρεση πόρων για δημιουργία δομών για άτομα με αυτισμό.

Ο αγώνας είναι καθημερινός για να παρέχουμε υποστήριξη στην οικογένεια ατόμων με αυτισμό , παρέμβαση σε θέματα που αφορούν το σχολικό πλαίσιο , στην υγεία και στην κοινωνική πρόνοια. Το άμεσο σχέδιό μας είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ.

Στις φετινές μας δράσεις είναι οι οργανωμένες ομάδες δημιουργικής απασχόλησης, θεραπευτική παρέμβαση των παιδιών, απασχόλησης με την βοήθεια επαγγελματιών θεραπευτών (Εργοθεραπευτής, Λογοθεραπευτής, Ψυχολόγος) και ειδικών παιδαγωγών καθώς και στήριξη και συμβουλευτική γονέων. ¨Όλα αυτά γίνονται με την εκπόνηση της δράσης «ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» με τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Μποδοσάκη

Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης οργανώνουμε μια ημερίδα στις 5 Απριλίου 2015 στις 9.30 πμ στο Σπίτι του Πολιτισμού.

Το πρόγραμμά της έχει ως εξής;

09:30-10:00     Εγγραφές-χαιρετισμοί

10:00-10:30   «Παρουσίαση επίσκεψης στο Κέντρο εκπαίδευσης παιδιών με αυτισμό Capellveien στην Νορβηγία, από το Πρόγραμμα Διημέρους συνεργασίας Μέτρο Β. «Είμαστε όλοι Πολίτες» του Ιδρύματος Μποδοσσάκη»

Κλάδου Ειρήνη Εκπαιδευτικός ΕΑΕ, γονιός - Μελισσινός Παύλος Πρόεδρος συλλόγου, γονιός.

10:30-11.00   «Ανάπτυξη Δομών Υποστήριξης και Δια Βίου Εκπαίδευσης ανθρώπων με αναπηρία»

Βασίλης Κασιμάτης Εκπαιδευτικός, Διευθυντής της Εστίας - Κέντρου Κοινωνικής Φροντίδας ατόμων με νοητική υστέρηση.

11.00-11.30 «Σχολικός εκφοβισμός (bullying) και σύνδρομο Άσπεργκερ»

Ίρια Καμπούκου Εκπαιδευτικός , Σχολική Ψυχολόγος, επιμορφώσεις –εκπαιδεύσεις στον αυτισμό ως στέλεχος του ΥΠ.ΠΑΙΔ. Επιστημονικά υπεύθυνη της Ε.Ο.Δ.Α.Φ (Εθνικής Ομοσπονδίας για τα δικαιώματα του Αυτιστικού Φάσματος).

 

11:30-12.00   Διάλειμμα

12.00-12:30 «Η προσέγγιση του παιδιού στο φάσμα του αυτισμού από τον παιδίατρο: διάγνωση και παρακολούθηση»

Νίκος Βαράκης, Παιδίατρος -Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού IBCLC-Συγγραφέας.

12:30-13.00 : «Βιωματικές ασκήσεις στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας & της λογοτεχνίας στη Β/θμια Εκπαίδευση»

Ίρια Καμπούκου Εκπαιδευτικός, Σχολική Ψυχολόγος, επιμορφώσεις –εκπαιδεύσεις στον αυτισμό ως στέλεχος του ΥΠ.ΠΑΙΔ. Επιστημονικά υπεύθυνη της Ε.Ο.Δ.Α.Φ (Εθνικής Ομοσπονδίας για τα δικαιώματα του Αυτιστικού Φάσματος)

13.00-13.30 «Παράλληλη διδακτική υποστήριξη μαθητών με αυτισμό στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση: Προοπτικές και Εμπόδια».  Γεωργιάδη Μαρία, Εκπαιδευτικός ΕΑΕ, Ψυχολόγος ΚΕΔΔΥ Ρεθύμνου.

13.30-14.00 Συζήτηση -Τέλος ημερίδας

 

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη (υπάρχει όμως περιορισμένος αριθμός θέσεων)

Μετά το τέλος της ημερίδας θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου , του Δήμου Ρεθύμνου και της Εθνικής Ομοσπονδίας για τα δικαιώματα του Αυτιστικού Φάσματος.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ